GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
16 Temmuz 2018 Pazartesi 12:21

CHP’de kritik süreç: İmza hareketi ‘kale’de resmen start aldı!

İl eski Başkanı Güven, Bornova İlçe eski Başkanı Kavalar, Kemalpaşa İlçe Başkanı Ayçil ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Tatlı, olağanüstü kurultay talebi kapsamında imza toplama hareketinin İzmir’deki startını verdi. 4 isim noter önünde açıklama yaptı.

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ-  Cumhuriyet Halk Partisi’nde (CHP) 24 Haziran seçimlerinin geride kalmasıyla birlikte yaşanan olağanüstü kurultay tartışmalarında flaş bir gelişme meydana geldi.

Seçimlerde partiden yüzde 8 fazla oy alan Cumhurbaşkanı Adayı Muharrem İnce’nin genel başkan koltuğuna oturması gerektiğini savunan partililer imza hareketine start verdi.

İzmir’de de sürecin önde gelen aktörlerinden Bornova İlçe eski Başkanı Nevzat Kavalar, 4’üncü Noter’de imza vererek kentteki kampanyayı resmi olarak başlattı.

Kavalar’a, İl eski Başkanı Asuman Ali Güven, Parti Meclisi (PM) eski Üyesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Hatice Tatlı ve Kemalpaşa İlçe Başkanı Mehmet Ayçil eşlik etti.

81 ilde eş zamanlı başlayan imza hareketinin İzmir’deki ayağının öncülüğünü 4 isim yerine getirdi. Kavalar, Güven ve Tatlı noter önünde basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

GENEL BAŞKANIMIZ 9 SEÇİMDİR İKTİDAR OLAMIYOR!
İl eski Başkanı Güven, “24 Haziran seçimleri sonucunda cumhur ittifakı seçimi kazanmış, bizim ittifakımız olan Millet İttifakı seçimleri kaybetmiştir. Seçim sonuçları üzerinden partimizde tartışmalar başlamıştır. Bu da doğal bir şeydir. Seçim sonuçları irdelenirken partimizin oyu yüzde 22’lere düşmüş cumhurbaşkanlığı seçiminde adayımız olan Muharrem İnce’nin oyları yüzde 30.6’yla önemli bir rakam noktasına gelmiştir. Özellikle İzmir mitinginde halkın büyük ilgisini toplayabilmiştir Muharrem İnce. Gençlerimiz, kadınlarımız büyük ilgi göstermiştir. Çok büyük mitingler yaptı. Seçim sonuçlarından sonra hızlı bir şekilde bir değişim rüzgarı esmektedir. Değişim talebi vardır. Bu değişim talebi CHP’nin MYK’sının ve genel başkanının değişme talebi oluşmuştur Türkiye’de. Biz bugün bunun karşılığı olan kurultay toplanması için imza veriyoruz. İsterdik ki bunu genel merkezimiz yapsın, imzalarla uğraşmayalım. Bu değişimi kurultayımız toplanarak gerçekleştirelim isterdik. Ama maalesef bu gerçekleşmedi. Noter huzurunda imzayla yapılıyor. Bugün başladı. 15 gün sürecek. İzmir’de biz öncülüğünü yapıyoruz. Daha sonra ilçelerde kurultay talebi olan arkadaşlar notere giderek imzalarını verecekleri. 15 gün sonra imzalar genel merkeze iletilecek ve kurultay toplanacak. Değişim artık kaçınılmazdır. Mutlaka Türkiye’de değişim olacaktır. CHP değişmek ve yeniden yapılanmak zorundadır. Bu kaçınılmazdır. Bunu yaparsak yerel seçimlerde başarılı olma şansımız var. İzmir’deki 22 ilçeyi 30 ilçe yapma şansımız olacaktır. Aksi takdirde daha olumsuz sonuçlarla karşılaşabiliriz. İzmir delegasyonu olarak bu duyarlılıkla hareket ediyoruz. CHP’nin başarılı olmasını istiyoruz. Seçeceğimiz genel başkanı bir sonraki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olmasını istiyoruz. Onun için de genel başkan yaptığımız kişi yıllara sarih mücadelede aday olarak şimdiden hazırlansın ve seçimi kazansın istiyoruz. İzmir’de 30’un üzerinde imza olacaktır. Bundan eminim. Genel başkanımız 9 seçimdir seçime katılıyor. Maalesef partiyi iktidara taşıyamadı. Genel başkanımızı seviyoruz. Değerli bir büyüğümüz. Onursal genel başkanımız olsun istiyoruz. Bugüne kadar arkasında durduk ama artık halk değişim istiyor” diye konuştu.
BU SADECE DELEGELERİN TALEBİ DEĞİL, HALKTAN GELEN BİR TALEP!
Bornova İlçe eski Başkanı Kavalar ise, “Değişim halktan gelen bir talep. İyi bir devlet adamlığı yaptı. Bu konuda kendisinden farklı bir değerlendirme bekliyorduk. Kılıçdaroğlu’nun önderliğinde bir kurultay toplanmasını bekliyorduk. Bu sadece kurultay delegelerinin talebi değil. Halktan gelen bir talep. Bunu göz ardı etiler. Bu göz ardı edilemeyecek bir talep çünkü önümüzde yerel seçimler var. 30’un üzerinde delege arkadaşımızın imzasını alacağız. 52 kurultay delegesi var. Bunların isimlerini açıklamak istemiyoruz. Kendilerine baskı yapılmasını istemiyoruz. Bir de imza verecek olan kurultay delegelerinin hepsini burada toplayarak şov yapmak gibi bir amacımız da yok. Partimiz zarar görsün istemiyoruz. Değişim tehdit değil partimizin yenilenmesi adına bir fırsattır. Biz bu fırsatı yaratmaya çalışacağız. En kısa sürede Türkiye genelinde 700’lere varan imza toplanacak ve bu kurultay gerçekleşecek. Bundan eminiz” dedi.

KOCAOĞLU DA DEĞİŞİM İSTİYOR
İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Aziz Kocaoğlu’nun süreçte iki kez değişim vurgusu yapması üzerine konuşan Kavalar, “Aziz Başkanın yaptığı açıklamalardan onun da değişim istediğini ve bu değişimin gerçekleşmesi adına bir adım atılmasını istediğini biliyoruz. Hatta bizler açıklama yaptıktan sonra o da aynı şekilde genel başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun buna öncülük etmesini istedi. Ama bu talepler geri çevrildi. Sayın Kocaoğlu da bu açıklamayı yaptıktan sonra sürecin bir yerlerindedir diye düşünüyorum” açıklamalarda bulundu.VATANDAŞLAR ‘DEĞİŞİM YAPMAZSANIZ CHP’YE OY VERMEYECEĞİZ’ DİYOR!
Tatlı da, “Partimizde 50 yıldır varım. Yarım yüzyıllık CHP’nin geçmişini bilenlerdenim. Değişimin ne zaman olması gerekeni en iyi hissedenlerdeniz. Çünkü bizi dışarıda görenlerin ‘Değişim yapmazsanız CHP’ye oy vermeyeceğiz’ diyen büyük bir kitleyi karşımızda gördük. Değişime karşı direnç göstermemek gerektiğini düşünüyorum. Genel başkanımızı çok seviyoruz ve hak, hukuk, adalet diye o yaşta 435 kilometre yürümesini dünyada bir örnek. Ancak bir değişim gerekiyor, yeni bir soluk yeni bir yüz gerekiyor. Anladık ki değişimle biz yüzde 30’ların üzerine çıkıyoruz” ifadelerini kullandı.

GÖZLER KURULTAY DELEGELERİNDE!
Süreçte Cumhurbaşkanı Adayı Muharrem İnce’nin partiden yüzde 8 fazla oy alması sonrasında Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun durumu tartışmaya açılmıştı. Partinin üst düzey yöneticileri, ‘partimizde genel başkan sorunu ve gündemimizde kurultay yoktur’ minvalinde açıklamalarda bulunmuştu. Seçim sürecinde ‘Genel Başkan Kılıçdaroğlu’na bir daha rakip olmam’ diyen İnce’ye yakın ekip tarafından imza hareketinin başlayacağı haftalardır kulislerde konuşuluyordu.  Partinin güçlü olduğu illerin başında gelen İzmir’de farklı yaklaşımlar dillendiriliyordu. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu süreçte iki kez değişim vurgusu yaparken İl Başkanı Deniz Yücel, Genel Başkan Kılıçdaroğlu’ndan yana tavır sergilemişti. Gelinen noktada kurultay için imza toplama hareketi start aldı. Gözler İzmir’deki 52 kurultay delegesine ve doğal delegelere çevrildi. Muhaliflerin seçimli kurultayı toplamak için en az 635 imzaya ihtiyacı var. 15 günün sonunda nitelikli çoğunluk bulunması durumunda CHP, 45 gün içinde seçimli olağanüstü kurultaya gidecek.

FLAŞ İDDİA!
Süreçte İzmir ve İstanbul’un göstereceği refleksin çok önemli olduğu biliniyor. Şu ana kadar Türkiye genelinde toplanan imzaların 100’ü aştığı öne sürüldü.