GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
9 Ekim 2017 Pazartesi 13:02

CHP Çiğli’de delege seçimleri... Önde olan muhalefet şimdi ne yapacak?

İlçede şu ana kadar gerçekleşen seçimlerde daha fazla delege kazanan muhalif kanadın önceliklerini belirlediği öğrenildi. 3 Aralık’ta yapılması beklenen ilçe kongresinde adayını netleştirmek isteyen muhaliflerin ilk olarak seçilmeyen 56 delegeyi kazanmayı amaçladığı belirtildi.

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ- (Kulis Haber) Cumhuriyet Halk Partisi’nde (CHP) olağan kurultay takvimi işlemeye devam ediyor.

İzmir’de mahalle delege seçimleri büyük ölçüde tamamlandı. Metropolde şu ana kadar önemli gelişmeler yaşanırken 15 Ekim tarihinde tüm ilçelerdeki delegasyon yapısı şekillenmiş olacak.

Kentte büyük ilçelerde muhalif yapılarla mevcut kadroların karşı karşıya geldiği gözlendi. Çiğli’de ise 10 Eylülde start alan süreç sancılı işledi.

Öncelikle Belediye Başkanı Hasan Arslan ve İlçe Başkanı Zeynel Mertoğlu’nun bulundukları mahalle olan Küçükçiğli’de delege seçilmemesi dikkat çekti. İki başkan tüzük gereği doğal delege olarak ilçe kongresinde oy kullanacak. Fakat bu durumun başkanlar için bir handikap olduğu öne sürüldü.

ATAŞEHİR’DE FARK AÇILDI
Çiğli’de muhalif yapı mahallelerde mevcut ilçe yönetimi ile belediye destekli listelere karşı açık üstünlük kurdu. Çıkardığı 58 delege ve bünyesinde dikkat çeken isimleri barındırmasıyla ilçenin en önemli noktası olan Ataşehir’de yaşanan kriz hala hafızalardaki yerini koruyor. Muhalif yapının 4 oyla kazandığı mahallede sahte oy kullandırıldığına yönelik iddialar ilçe yönetimi tarafından değerlendirilmiş ve seçim iptal edilmişti. İl yönetimine gönderilen karar masaya yatırılmış ve ilçe yönetim kurulunun paralelinde bir sonuç çıkmıştı. Daha sonra kararın iptali için yargıya başvuran belediye meclis üyeleri Süleyman Karadağ ile Mustafa Avdan ve parti üyeleri Ehsan Çam ile Ercan Ulusoy kesin ihraç talebiyle tedbirli olarak disipline sevk edilmişti. Seçime bir gün kala Yüksek Disiplin Kurulu (YDK)verdiği kararla Karadağ’ın tedbirinin kalkmamasını diğer 3 partilinin tedbirinin kalkmasını onayladı. Böylelikle seçim sonucu için 1 oyun bile önemli olduğu mahallede Karadağ sandık başına gidemedi. Önceki listeden de çıkarıldı ve yerine başka bir partili yazıldı. Ataşehir Mahallesi’ndeki seçim sonucu mevcut yönetim için bir hüsran muhalifler için duble zafer oldu. İptal edilen seçim sonrasında yeniden kurulan sandığa il yönetimi büyük bir titizlik gösterdi. Önceki seçimde 4 oy fark atan muhalif yapı bu kez 49 oy farkla mahalledeki delegasyonu kazandı.

MUHALEFET AÇIK ARA ÖNDE
İlçede şu ana kadar 344 delegenin seçildiği ve bunun 272 tanesinin muhalefetin hanesine yazıldığı öğrenildi. 72 delegeyi de ilçe ve belediye destekli yapının kazandığı belirtildi. Çiğli’de son haftada 4 mahallede seçim yapılacak ve 56 delege seçilecek. Sandık kurulacak Egekent, Ahmet Taner Kışlalı, Uğur Mumcu ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk mahallelerinde muhalefetin güçlü olduğu ifade edildi.

ŞİMDİ NE OLACAK?
Örgütte üyelerin akıllarında ‘Şimdi ne olacak? sorusunun dolaştığı öne sürüldü. Muhalif yapının 3 tane öncelik belirlediği ve yaşanacak süreçteki yol haritasını buna göre düzenleyeceği öğrenildi. Muhalif kanat ilk olarak 4 mahallede bulunan 56 delegeyi kazanmak istiyor. Daha sonrasında beraber yürüdükleri ekibi dağıtmamak ve potansiyel isimler içinden uzlaşı çerçevesinde ilçe kongresindeki adayını belirlemeyi amaçlıyor.

POTANSİYEL ADAYLAR KİMLER?
3 Aralık’ta yapılması beklenen ilçe kongresinde adaylık için güçlü isimlerden söz ediliyor. Eski ilçe Başkanı Utku Gümrükçü’ye ‘Gel bir daha bizim başkanımız ol’ çağrısı olduğu daha önceki dönemde de dillendirilmişti. Meclis üyesi Mustafa Avdan, Behçet Köymen, Hüseyin Kızılkaya, İbrahim İncesu, Erkan Akar, Mert Özcan, Barbaros Kiriş isimleri süreçte öne çıkacak gibi görünüyor. Ali Rıza Koçer’in de belediye başkanlığına adaylığını açıklaması dengeleri değiştirdi. Koçer’in bu çıkışı örgütte ilçe başkanlığı defterini kapatması olarak görülüyor.

BAŞKANLAR NE REFLEKS GÖSTERECEK?
Diğer taraftan belediye ve ilçe destekli kanatta da gelişmeler yaşanabileceği dile getirildi. Geçmiş süreçte ‘Böyle bir ilçe başkanına benim bir tane oyum var, veririm’ diyen Belediye Başkanı Arslan’ın ilerleyen dönemde nasıl bir refleks göstereceği merak konusu oldu. İlçede şu ana kadar gerçekleşen mahalle delege seçimleri ve sonrasında oluşan tabloda Başkan Arslan’ın bu açıklamasının etkisi olduğu ifade edildi. Mertoğlu’na açık desteğin örgütte karşılık bulmadığı aksine ters teptiği öne sürüldü. İlçe kongresinde aday olacağını söyleyen Başkan Mertoğlu’nun kararının arkasında olduğu öğrenildi. Mahalle delege seçimlerinden çıkan sonucun mevcut kadro için pek parlak görünmediği dile getirilirken Belediye Başkanı Arslan’ın ilçe kongresine yaklaşılırken başka ismi işaret etmesinin de ihtimaller arasında olduğu ifade edildi. Mevcut ilçe yönetimi içinden bir ismin de kongrede aday olmasının sürpriz olmayacağı belirtildi.