GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
7 Nisan 2022 Perşembe 13:45

‘Cezaevi’ önerisi: ‘Suç’ temalı park olsun!

Peyzaj Mimarları İzmir Şubesi yönetimi, Buca Cezaevi’nin yerine ne yapılacağı konusunun tartışıldığı süreçte, açılacak alanın yeşil alan olarak kalmasını istediklerini ve “Suç” temalı bir park haline getirilmesini önerdiklerini bildirdi

EGEDESONSÖZ – Buca Cezaevi’nin yerine ne yapılacağına dair tartışmalara, Peyzaj Mimarları İzmir Şubesi de katıldı. Şube yönetimi, bir yazılı açıklama yayımlayarak, Buca’nın yeşil alana şiddetle ihtiyacı olduğuna vurdu yaptı. Ayrıca, cezaevinin İzmir tarihinde her dönemli bir yere sahip olduğuna işaret edilerek, “Suç” temalı park haline getirilmesi önerisinde bulundu.

Açıklamada, 1959 yılında 80 dönümlük arazi üzerine açılan ve süreç içinde çeşitli nedenlerden dolayı başka bir alana taşınması gündeme gelen Buca cezaevinin, 30 Ekim 2021 tarihinde meydana gelen 6,6 büyüklüğündeki İzmir depremiyle birlikte işlevini tamamen kaybetmiş ve resmi olarak taşınma kararı alındı hatırlatarak, şu görüşlere yer verildi:

KENT BELLEĞİNİN HİÇE SAYILMASI BÜYÜK HATADIR
“ Ancak bu alanın mevzuatlara aykırı biçimde, palas pandıras yıkılıp farklı amaçlarla yapılaşmaya açılması kamuoyunda tartışmalara neden olmuş fakat bu durum bile sürecin hız kesmeden devam etmesinin önüne geçememiştir.  Söz konusu yapılaşma projesinde kent belleğinin hiçe sayılması bir yana Buca ilçesinin yüzölçümü ve bu yüzölçümüne düşen yapı sayısı da göz önüne alınarak, ilçenin yeni bir yapı kütlesine ihtiyacı olmadığı gerçeği tartışma konusu dahi olamamıştır. Bugün iklim değişikliği sorunu ve bu soruna dair çözüm önerileri gerek akademik gerek kamu ve özel sektör çalışmalarında aciliyet vurgusu ile gündeme gelirken; tüm dünyada karbon oranını, kentsel ısı adası etkisini artıran projeler yerine yenilenebilir enerji sistemlerinin uygulanırken; artık kentlerde suyun korunumunun sağlandığı çalışmalara bırakma yönelimi varken, afet olaylarına sık sık maruz kaldığımız ve derinden etkilendiğimiz bugünlerde, kentlerdeki mevcut yeşil alanların korunması/artırılması, kentlerin ekolojik, sosyal, ekonomik değerlerinin bütüncül bir yaklaşımla ele alınarak yeşil altyapı çözümleri ile tasarlanması önceliği neden ısrarla hala göz ardı edilmektedir?”

BÖYLESİ ALANLARIN YEŞİL ALAN OLMASI, İZMİR İÇİN FIRSATTIR
“Buca cezaevinin yıkımı sonrası yapılaşmaya açılan alanın, ilçe genelinde kişi başına düşen yeşil alan metrekaresinin azlığı göz önüne alınarak ilçenin ihtiyacı olan sosyal donatıları içerisinde barındıran SUÇ temalı bir tematik park (yeşil alan) olarak değerlendirilmesi gerektiğini düşünmekteyiz. Bu yaklaşımımız, toplum sağlığının ekolojik ve sosyal açıdan desteklenmesi ve kentsel hafızanın korunması açısından büyük önem arz etmektedir. Kent merkezinde açılan bu gibi alanların parsel değeri üzerinden rant odaklı değerlendirilmemesi gerektiğini bir kez daha ısrarla vurgulamak isteriz. Özetle, korumamız gereken kültürel mirasımızı yıkıp yerine yeni yapılar yapmak kent hafızasına yapılabilecek en büyük ihanettir. Bu noktada, kent belleğine sahip çıkmayı ve kentin bir parçası olan açık yeşil alanları arttırmayı TMMOB Peyzaj Mimarları Odası İzmir şubesi olarak önemsemekteyiz.  Yerinde, doğru planlama ve tasarım kararlarıyla özellikle kent merkezinde kalan böylesi alanların yeşil alan olması, İzmir için bir fırsattır. Mesleki sorumluluğumuz ve vatandaşlık görevimiz gereği tarafımızca seçilen karar vericilere gereğinin acilen yapılmasını önemle arz ediyoruz. “