GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
23 Kasım 2023 Perşembe 13:18

Cezaevi öğretmenleri mahkumlara ışık oluyor!

Bakırköy Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda görev yapan öğretmenler, daha önce hiç eğitim alma fırsatı yakalayamamış kadınlara ve mahkumların parmaklıklar ardında büyüyen çocuklarına ışık olmak için çabalıyor.

Bakırköy Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda 60 farklı milletten 971 hükümlü ve tutuklunun yanı sıra 0-6 yaş arasında 26 çocuk da anneleriyle birlikte kalıyor.

Mahkumların ıslah edilmesi ve topluma yeniden kazandırılması için pek çok eğitimin verildiği kurumda, daha önce hiç ders sıralarına oturmamış, adını dahi yazamayan 24 kadın okuma yazma kursu alıyor.

Yaşı 45'e kadar olan kişilerin ilgili mevzuatlar gereği zorunlu olarak aldığı bu eğitime 1. kademe okur yazarlık kursu adı verilirken okul hayatı çeşitli nedenlerle yarım kalmış kişilerin eğitim seviyeleri 2. kademe sistemiyle yükseltiliyor.

Kurumda kalan yabancı uyruklu mahkumlara isteğe bağlı olarak Türkçe, Türk vatandaşlarına da İngilizce kursu verilirken meslek sahibi olmak isteyenler dikiş, kuaförlük, emlak danışmanlığı, bilgisayar ve takı tasarımı gibi mesleki ve teknik eğitim çalışmalarından faydalanabiliyor.

Yasa gereği 6 yaşına kadar annelerinin yanında cezaevinde kalabilen minik öğrenciler ise kurumun bahçesinde cezaevinin soğuk duvarlarının aksine yeşillikler içindeki şirin anaokulunda, cezaevi personelinin çocuklarıyla birlikte eğitim alıyor.

Mesleklerini okullar yerine cezaevi dersliklerinde, farklı yaş aralıklarındaki tutuklu ve hükümlü kadınları sevgi ve sabırla eğiterek icra eden öğretmenler, tahliye olanların eğitimleriyle yeni bir hayat kurduklarını duyduklarında mutlu oluyor.

Parmaklıklar ardındaki hayatlara ışık oluyorlar
Dezavantajlı kadın öğrencilerin, cezaevindeyken eğitim şansını kullanmalarına aracılık eden Selahattin Çabat, Sinan Cem Taşkın ve Harun Şimşek, "cezaevi öğretmenleri"nden yalnızca birkaçı.

Cezaevi dersliklerinde son 2 yıldır öğretmenlik yapan Selahattin Çabat, sosyal çevresinden çalıştığı yerle ilgili meraklı sorular aldığını ancak kurallar gereği sorulara çok fazla yanıt veremediklerini söyledi.

Cezaevine gelen ve cezai ehliyeti olan herkesin öğrenci olabildiğini belirten Çabat, öğrencilerinin eğitimlere katılma sebeplerini "Bir isteğini, arzusunu bildirebilmesi için dilekçe yazması lazım. Dışarıda ailelerine duygusal, buranın havasını, kendini anlatan kendi cümleleriyle birkaç satır yazmak istiyorlar. Bunun için de kursa katılıyorlar." sözleriyle açıkladı.

Çabat, yazmayı öğrenen öğrencilerinden "Hocam artık kendi dilekçemle kantinden alışveriş yapabildim, aileme kendi cümlelerimle kelimler yazabildim." gibi tepkiler aldığını belirterek, "Birinci kademeden alıp üniversite mezunu ettiğimiz öğrencilerimiz var. Hatta geçen tahliye oldu buradan. Artık üniversite öğrencisiydi." diye konuştu.

Hükümlü ve tutuklulara hayata tutunmaları için bir şans daha verdiklerini dile getiren Çabat, öğrencileri tahliye olduktan sonra haklarında güzel haberler duyunca duygulandıklarını anlattı.

Çabat, cezaevinde çalışmanın da zorlukları olduğuna değinerek, "Normalde öğretmenlerimizin sınıfında birer tane disiplini bozan öğrencisi vardır. Bizim tüm öğrencilerimiz ona yakın. Düzeni bozan, sınıfın yaramaz çocuğu diyebileceğimiz kişiler bizim tüm öğrencilerimiz." şeklinde konuştu. (AA)