GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Enerji
28 Eylül 2022 Çarşamba 09:44

Cezaevi kendi elektriğini kendisi üretecek

Foça Açık Ceza İnfaz Kurumu, enerji ihtiyacını karşılamak üzere 3 MW kapasiteli bir Güneş Enerji Santrali (GES) kurup işletecek. Cezaevinin hali hazırda biyogaz tesisinden de elektrik üretiyor. 

EGEDESONSÖZ – Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Adalet Bakanlığı Foça Açık Ceza İnfaz Kurumu’nun proje başvurusunu karara bağladı. 

Proje tanıtım dosyasını inceleyen bakanlık ‘çevresel etki değerlendirme (ÇED) gerekli değildir’ kararı verdi. 

ÇED kararına göre Foça Atatürk Mahallesi’ndeki 4 hektarlık alana Foça Açık Ceza İnfaz Kurumu tarafından güneş enerji santrali kurulacak. 

Planlanan güneş enerji santralinde üretilecek elektrik enerjisinin tamamı Foça Açık Ceza İnfaz Kurumunun ihtiyacını karşılamak üzere kullanılacak. 

2’inci derece kara askeri yasak bölgede yer alan santral alanı tapuda tarım arazisi olarak kayıtlı.

8 bin adet güneş paneli dikilecek santralin gücü ise 3,03 MWe, 3,6 MWm olacak. Ekonomik ömrü 30 yıl olacak santrali için Adalet Bakanlığı 13 milyon 701 bin 908 lira bütçe ayırdı. 

BİYOGAZ TESİSİ DE KURMUŞTU
Foça Açık Ceza İnfaz Kurumu arazisinde kurduğu biyogaz tesisi ile elektrik üretiminin de bir kısmını oradan karşılıyor. Kurum içerisinde yer alan mandırada hayvanlardan elde edilen gübre ise cezaevi arazisinde 7 bin 500 metrekare alan üzerinde Adalet Bakanlığı ve İzmir Kalkınma Ajansı desteğiyle kurulan biyogaz tesisinde işlenerek enerjiye dönüştürülüyor. Tesiste saatte 350 kilovatsaat elektrik üretiliyor.