GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Turizm
10 Nisan 2022 Pazar 09:34

ÇEŞTOB Başkanı net konuştu: Bu yatırıma ihtiyaç var!

Çeşme Turizm Projesi’nin hayata geçirilmesini istediklerini ve ısrar ettiklerini belirten ÇEŞTOB Başkanı Yakup Demir, “Çeşme’nin, İzmir’in bu yatırıma ihtiyacı var. Eleştirileri anlamakta zorlanıyorum, bölgede kaybedilen bir şey olsa, eleştirilsin. Gittim, baktım, işlenebilir bir karış toprak yok, her yer kireçtaşı…” dedi.

EGEDESONSÖZ – Çeşme Turistik Otelciler Birliği (ÇEŞTOB) Başkanı Yakup Demir, SONSÖZ TV’ye konuk oldu. Gazeteci Muhittin Akbel’in sorularını yanıtlayan Demir, Çeşme Turizm Projesi’nden turizmden beklentilere kadar çok önemli açıklamalarda bulundu.

Geçen yıl güzel bir sezon geçirdiklerini belirten Başkan Demir, “Tüm bölgelere göre yüzde 15-20 yükselen bir Çeşme cirosu gördük. Hiç şüphemiz yok ki her şeye rağmen bu yıl da güzel bir sezon geçirmeyi bekliyoruz. Önümüzde sorunlar var tabii. Kİ. Dünya insanları pandemi yıllarında bile Türkiye’ye akın etti. Önemli de gelir kaydettik. Türkiye, doların  bu seviyelerde duruyor olmasına bile turizme borçlu. Yoksa daha da artacaktı. Nisan ayı bizim sezonun başladığı aydır. Bu hafta sonu Çeşme Ilıca’da denize girebilecek bir hava vardı. Bu yaz turizmden beklentilerimiz çok yüksek” dedi.

AĞUSTOS’TA YILDIZLI OTELLER 3-4 BİN LİRA OLACAK
Vatandaşların, son dönemde iyice ağırlaşan ekonomik şartlar nedeniyle tatili ikinci plana atma ihtimali üzerine konuşan ÇEŞTOB Başkanı Yakup Demir, “Halkımız, pahalılıktan yanıp tutuşuyor. Otellerimiz yenileniyor şu anda. Her şey çok pahalı. Geçen yıla göre de inanılmaz maliyetli olmaya başladı. Temizlik için, boya için, personel için… Hem pahalılık var, hem de çalışmak istemeyen toplum var. Personel bulamıyoruz. Mutfakta, katlarda çalışacak insan yok. Bir de işsizlik sendromu var. Her şey birbirine girmiş halde. Bu durum bizi üzüyor. Bunu nasıl yöneteceğimizi bilemiyoruz turizm olarak... Bu yıl pahalılığı yönetmek oldukça zor. Her şeye rağmen iç pazarda bir sıkıntı olacağını düşünmüyoruz” diye konuştu. Başkan Demir, bu sezon otel fiyatlarının hangi fiyat aralığında olacağını da anlattı:

“Bizdeki oteller odalarını TL cinsinden satışa sundu. Erken rezervasyonlar devam ediyor. Eylülde zamların ne olacağını bilmiyorken şimdiden önümüzdeki aylar için fiyat belirlediler. 700’e yakın butik otel, 10’a yakın da yıldızlı otel var Çeşme’de. Fiyatlandırmaya baktığımızda; Mayıs -Haziran aylarında oda ve kahvaltı bir gecelik oda fiyatı butik otellerde 800 ile 1000 lira; yıldızlı otellerde 1800 – 2000 lira civarında... Temmuz – Ağustos’ta butik oteller 2 bin civarı olacak, diğerleri de 3 – 4 bin olacak. Erken rezervasyon anlamında fena olmayan bir satış var. Yaz aylarında bu fiyatlar yükselir diye herkes erken rezervasyon yaptırıyor. Önümüzde bayram var, şu günlerde bir kımıldama oldu. Otellere sorduğumuzda bayram için yüzde 20’ye ulaşan bir doluluk görüyoruz. İki hafta sonra tam dolmasa da yüzde 80 doluluğa ulaşırız diye düşünüyoruz.”

ÇEŞTOB TOPLANTISINI SAKIZ ADASI’NDA YAPACAĞIZ
Mayıs ayında Komşu’nun Sakız Adası’na yapılacak geziyle ilgili bilgi veren Yakup Demir, şunları söyledi:

“Biz turizmciler globaliz.. Yunanistan da komşumuz. Aynı kültürü yaşıyoruz. Her ülkeyle her şeye rağmen iyi geçinmeliyiz. Politik ve siyasi kırgınlıklar olmamalı, bu turizme yansıtılmamalı. Yönetim Kurulu toplantımızı 11 Mayıs’ta Sakız Adası’nda yapmak istedik, görüşmelerimiz var. Dimitris’i de davet edeceğiz, Ekrem (Oran) Başkan’a da, Turizm İl Müdürümüze de ileteceğiz. Komşumuz olan Sakız Adası’yla hep işbirliğindeydik, böyle de devam etmek istiyoruz. Ancak Yunanistan’dan Ege Bölgesi’ne çok pay düşmüyor. Daha çok İstanbul faydalanıyor. Evet, buradan Sakız’a daha çok turist gidiyor. Sakız’dan Çeşme’ye, İzmir’e daha çok turist gelmesi için çalışma yapacağız.”

GIDA GİDERLERİ, YÜZDE 300 PAHALILAŞTI
Türk lirasının değer kaybetmesiyle ucuz tatil yapılacak ülke durumuna gelen Türkiye’nin gerçekten ucuz bir destinasyon olduğuna vurgu yapan Yakup Demir, “Otel fiyatlarına baktığımızda da Türkiye’nin çok ucuz bir tatil ülkesi olduğunu görüyoruz. Ancak hiper enflasyon bu avantajı mahvediyor. Girdilere baktığımızda otellerde, bir butik otele 2 bin liranın üzerinde elektrik faturası geliyor. Bir de klima çalışmadığı halde. Bu fiyatlar gıda da böyle tabii... Domates, biber fiyatları 20 – 30 TL... Peyniri geçen yıl 60 liraya alırken, bugün 100 liranın üstünde. Hep böyle mi gidecek? Geçtiğimiz yıla göre gıda giderleri yüzde 300 pahalılaşmış durumda.. Kahvaltı büfemizi bu şekilde nasıl kuracağız, bilmiyorum. Bu girdilerle nasıl rekabet sağlayacağız, onu da bilemiyorum. Yine yurt dışından gelecek turistler olacak. Turizmin kurtarıcıları onlar olacak. Gurbetçilerimize çok güveniyoruz. Onlar daha bonkör, psikolojik olarak kendi paralarının değeri arttığı için daha çok para harcayacaklardır. Ama onların da geleceği tarih Temmuz, Ağustos aylarıdır. Oysa bizim  Mayıs ve Haziran’da yurtdışından gelecek turiste ihtiyacımız var” dedi.

ÇEŞME PROJESİNİ ACELECİ BİR ŞEKİLDE KAMUOYUNA DUYURMAK İYİ OLMADI
ÇEŞTOB Başkanı Yakup Demir, 45 bin dönüm alan üzerine inşa edilecek Çeşme Turizm Projesi’ni de değerlendirdi. Turizmciler olarak projeyi desteklediklerini belirten Demir, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Çeşme Turizm Projesi gündeme geleli, iki yıl oldu. Aceleci bir şekilde kamuoyuna duyuruldu. Biri bu projeyi kötü bir algıyla sızdırdı, bu duruma geldi. Proje, kötü algılarla yönetiliyor. Daha projenin içine girememişken bunlar yaşandı. Ve proje bunlar nedeniyle iyi çalışılamadı. Keşke daha iyi ve geniş anlatılsaydı en başından beri... Biz turizmciler, turizmle ilgili yatırımları destekliyoruz. 1980’lerde Çeşme’de turizm otelcilik yapmaya başladım. Kuşadası’ndan, Mersin’e kadar 3 – 4 otel vardı. Daha sonra o bölgeler hızlı bir şekilde gelişti. Çeşme’nin de her şekilde, düzgün projelerle turizme kazandırılması lazım. Son 10 yıldır turizmle ilgili bir yatırım söz konusu değil. Alaçatı biraz fazla insan çekiyor o kadar... Çeşme’nin ve İzmir’in bu turistleri görmesi için, bu projenin kazandırılmasını istiyoruz ve ısrar ediyoruz. Çeşme’nin, İzmir’in, bu yatırımına ihtiyacı var. Proje hayata geçirildiğinde Çeşme’de 12 ay turizm olacağına da inanmıyorum. Belki 6 ay, 7 ay boyunca turizm faaliyetleri yapılabilir.”

BİZİM GOLF TURİZMİNE İHTİYACIMIZ YOK; GOLF, ANTALYA’YA YAKIŞIYOR
Çeşme Turizm Projesi’ne yönelik “Bu bir rant ve talan projesidir”, “Bu proje, İzmir’in Kanal İstanbul’udur” gibi eleştirilere de yanıt veren Demir, “Bölgede bir şey kaybediyor oluruz, o zaman eleştirilsin, kabul. Ancak ben gidip baktım, hiçbir şey yok orada. Kireçtaşı her yer. Bir karış işlenebilir toprak da yok. Belki zeytin olabilir birkaç alanda. Ama dolayısıyla makilik buralar. Katma değer olarak turizme katkısı yok. Belki 10 – 20 kişi yürüyüş yapıyor ama bu keyfi için de karşı çıkılmaz. Eleştiren odalarımız öneri sunmalı o zaman... Bakan çok açık ve net, onlar da söylesin ortak payda bulunsun, diyor. Böyle davranmaya devam ederlerse, Çeşme’nin geleceğini ipotek altına alırlar, yapmasınlar. Ben Bakanımızın toplantılarına katıldım. Bu konular hep tartışıldı, konuşuldu... Geliştirilmiş bir proje. Henüz temeli atılmış bir şey de yok. Geç de kalmadı değil... Golf alanları çok tartışma yarattı. 11 golf sahası bile çok fazla Çeşme için… Evet biz seviyoruz ama Antalya’ya yakışır golf. Ama burada bir rüzgar etken, su olayı var... Bakan göletler oluşturup, deniz suyunu arıtacağız dedi, su ihtiyacını karşılamak için. Acaba yüksek enerji maliyetleri buna izin verir mi? Bir şekilde muhakkak çözülür. Bizim golf turizmine ihtiyacımız yok. Kış döneminde gerekli... Belki golf sahaları birkaç otele yüzde 10’luk artış sağlar ama çok da işe yaramaz. Termal, eğlence vs. ön plana çıkartılır. Mikanos, İbiza gibi eğlence adaları oluşturmak Çeşme için iyi olur” değerlendirmelerinde bulundu.

KARŞI ÇIKILAN ŞEYLER, KAZANILANLARIN YANINDA GARNİTÜR GİBİ KALIYOR
Çeşme Projesi ile ilgili olarak şehir plancıları, biyologlar, ziraatçılar, peyzajcılar ve jeologların ortak hazırladığı bilirkişi raporu için İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in “Ders niteliğinde” sözlerini değerlendiren Başkan Yakup Demir, açıklamalarında şu görüşlere yer verdi:

“Tunç Bey’in turizmci kimliği var. Objektif bakabilir, turizm yatırımını seviyor. Tunç Bey’in böyle bir araştırma yaptırması iyi, gereklidir. Kanal İstanbul benzetmesi yapıldığında kalemlerimiz tersten çalışmaya başlıyor. Bu algıyı kaldırarak, iyi niyetle bu projeye bakarsak, fırsata çevirirsek güzel şeyler çıkacaktır. Hem odalar, hem belediye çalışanları bunun üzerinde çalışıp bunu hızlı yaparlarsa ve hızlı olurlarsa iyi olur. Ben bilirkişi raporunun tamamen Kanal İstanbul gölgesinde olduğunu hissettim. Karşı çıkılan şeyler kazanılan şeylerin yanında garnitür gibi kalıyor. Bu proje olursa burası ne kazanacak ona bakmak lazım. Orası doğal bir alan diyor, her taraf doğal alan o zaman biz nerede yaşayacağız? Araştırırsak Bayraklı’nın tepeleri de doğal alandı. O zaman bizim de yaşayacağımız, ticaret yapacağımız bir yer kalmaz. Bu proje Çeşme’ye çok yakışacak, herkes böyle baksın isterim.”

TURİZM BAKANIMIZI ÇEŞME’YE DAVET EDECEĞİZ
Kış nüfusu 46 bin olan, yaz nüfusu 500 binlere çıkan Çeşme’nin, Çeşme Turizm Projesi hayata geçirildiğinde 100 bin çalışanı, 1 milyon nüfusu olacağını hatırlattığımız ÇEŞTOB Başkanı Yakup Demir, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’u projeyi anlatmak üzere Çeşme’ye davet edeceklerini açıkladı:

“Mevcut projenin kendi altyapısı olacaktır. Konuştuğum turizmciler, proje alanı çok hareketli olacak, Dalyan, Çiftlikköy hatta Alaçatı ölecek, diye korkuları var. Bir de gelen insan sayısı çoğalınca konut ve ulaşım sorunu yaşanacak. Belki raylı sistem oluşturulsa çok iyi olacak. Personel köyü de var bu projenin içinde. Altyapıda burası suyunu kendisi temizleyecek, elektriğini kendi üretecek. Buranın diğer alanlara yükü olmayacak baktığımızda... İnsan yükü açısından olabilir ama biz de bunu istiyoruz zaten. İnsan çok olsun ki, iş yapalım. Her türlü yönetilebilecek olaylar bunlar. Biz Çeşme’nin önde gelen yatırımcılarına bu proje anlatılsın istiyoruz. Esnafımıza, vatandaşımıza da anlatılsın, kimsenin kafasında soru işareti kalmasın. Bayramdan sonra Kültür ve Turizm Bakanımız Mehmet Nuri Ersoy’u, ilçemize davet edeceğiz. Çeşme halkının da bunu tartışabilecek bir platformda buluşması gerekiyor. Bunu da ÇEŞTOB olarak Mayıs ayında organize edeceğiz.”

PAŞALİMANI, ÇOK KIYMETLİ BİR YER AMA KIYMETİ BİLİNMİYOR
Merhum Binbaşı Halis Temelli’nin kurduğu vakfa ait 21 parselin ihaleyle 385 milyon liraya satılmasıyla Paşalimanı’nın nasıl bir hal alacağını sorduğumuz ÇEŞTOB Başkanı Yakup Demir, şunları söyledi:

“VEKAMP’ın olduğu bölgede uğraşların devam etmesi lazım. Oraya yakışmayan bir işletmecilik söz konusu oldu. Bakanlığımız imar planı kapsamına alıp orayı kesinlikle glamping usulü, lüks ve Halis Temelli’nin ruhunu taşıyacak proje yapması lazım. Hızlı bir imar planıyla Halis Temel’in ruhunu taşıyan proje yapılmalı. Paşalimanı çok kıymetli ve çok güzel bir yer, kıymeti bilinmiyor.”