GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Sağlık
2 Kasım 2017 Perşembe 15:18

Çeşmeli minikler ilk yardımı öğrendi

İzmir'in Çeşme İlçesi'nde 16 Eylül İlkokulu ana sınıfı öğrencilerine, ilk yardım eğitimi verildi.

Çeşme Devlet Hastanesi Anestezi Uzman Hekimi Uz. Dr. Oğuzhan Yeniay'ın koordinasyonu, Anestezi Teknikeri Volkan Zengin ve Eğitim Hemşiresi Bahar Cihan'ın katılımıyla 16 Eylül İlkokulu ana sınıfı öğrencilerine ilk yardım eğitimi verildi.

İlk yardım eğitiminin her zaman ve her yaşta önemli olduğunu vurgulayan Çeşme Devlet Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Atıl Birol, eğitime her zaman destek olduklarını vurguladı.

Çeşme Devlet Hastanesi Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü Merve Yaşar ise çocukların kazalara karşı savunmasız olduklarını hatırlatarak, "Onları kazalardan korumak ve gerekli tedbirler alma konusunda başta anne babaları olmak üzere, çocuklarla ilgilenen tüm bireylerin bu konuda bilinçlendirilmesi gerekmektedir. Ayrıca çocuklar, tehlikeleri fark edip önlem alacak bilgi ve deneyime sahip değildir. Yeni nesillerin sağlıklı yetişmesinde etkin ve geçerli bir katkı için küçük yaşlarda kazandırılacak güvenlik bilinci önemlidir" diye konuştu.

İlk yardımın ilk adımının 'Bak, dinle, hisset' kuralı olduğunu anlatan Anestezi Teknikeri Zengin ve Eğitim Hemşiresi Cihan, öncelikle hastanın nefes aldığını bakarak görmek, nefes alışını dinlemek ve üç parmak yardımıyla boyundaki şah damarının attığını hissetmeyi uygulamalı olarak çocuklara gösterdi. Nefes borusuna cisim kaçması, vücutta meydana gelen yanıklarda yapılması gerekenler hakkında bilgi veren uzmanlar, öncelikle yetişkinlere bilgi verilmesi, eğer yakında yetişkin birisi yoksa 112 Acil Yardım numarasının aranması gerektiğini anlattı. Uzmanlar her evde ilk yardım dolabının veya çantasının bulunmasının önemini de vurgulayarak, çocukların anne babalarından ilk yardım dolabı almalarını istemelerini de söyledi. İlk yardım dolabında bulunması gereken malzemeler hakkında da Eğitim Hemşiresi Bahar Cihan bilgi verirken, Anestezi Teknikeri Volkan Zengin de çocuklara, stetoskop cihazı ile kalp sesini dinletti.