GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
14 Ekim 2022 Cuma 08:26

Çeşme Projesi sınırları içerisindeydi… AK Partili iş insanına bakanlıktan veto!

Çeşme Belediyesi AK Partili Meclis üyesi Namık Kemal Aydoğdu, Çeşme Projesi sınırları içerisinde ve Alaçatı’da dünyaca ünlü sörf alanının yanı başındaki kalker ocağına ait hazır beton tesisi ve hazır sıva tesisinin kapasite artışı için yaptığı başvuru Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan veto yedi.

Metehan UD/EGEDESONSÖZ – İzmir Turizm merkezi Çeşme’nin Alaçatı Mahallesi’nde, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan 2005’te aldığı izinle kalker ocağı, kırma-eleme tesisi, hazır beton tesisi, hazır sıva tesisi, parke taşı imalat tesisi  ve mermer ocağı açan Çeşme Belediyesi AK Partili Meclis üyesi, iş insanı Namık Kemal Aydoğdu tesisini büyütmek için geçtiğimiz aylarda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği’nin kapısını çalmıştı.

Aydoğdu, hazır beton tesisi ve hazır sıva tesisinin kapasitelerinin arttırılması için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvurusunda bulunmuştu. Bakanlıktan yapılan duyuruda ÇED sürecinin başlatıldığı ilan edilmişti.

'MEVZUATA AYKIRI'
Proje tanıtım dosyasını inceleyen bakanlık kararını açıkladı. ÇED sürecinin iptal edildiğini ilan eden bakanlık ÇED Yönetmeliğinin 5’in maddesine göre projenin mevzuata uygun olmadığını belirtti.

Bakanlığı iptal gerekçesi olarak açıkladığı maddede “Bu Yönetmelik hükümlerine göre karar (ÇED Olumlu/ÇED Gerekli Değildir) tesis edilmeden önce; Projenin gerçekleştirilmesinin ilgili mevzuat bakımından uygun olmadığının tespiti halinde, ÇED süreci aşamasına bakılmaksızın sonlandırılır. ÇED sürecinin sonlandırıldığı Bakanlık ve il müdürlüğü internet sayfasından ilan edilir.” ifadeleri yer alıyor.

ALAÇATI SÖRF MERKEZİNE KOMŞU
Çeşme Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi sınırları içinde kalan ocak alanın büyük bölümü 3’üncü derece doğal SİT alanında kalıyor. Alaçatı’da bulunan Dünyaca ünlü sörf merkezinin üst bölgelerindeki tepe noktaları kapsayan proje tartışmalara neden olmuştu.

Aydoğdu’nun doğrudan kendi adını taşıyan şirket üzerinden yürütülen çalışmalar devam ederken tesis içindeki hazır beton tesisi ve hazır sıva tesisi Sarıoğlu Hazır Beton isimli alt yükleniciler tarafından işletiliyor.