GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
23 Kasım 2021 Salı 13:33

Çeşme Projesi’ne SİT ayarı

Çeşme Projesi’nin hayata geçirilmek istendiği alanı da kapsayan bölge için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yeni SİT kararı yayınlandı. Kararla birlikte geniş bir bölgenin SİT derecesinin düşürüldüğü görüldü.

Metehan UD/EGEDESONSÖZ - Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü, İzmir’in Çeşme ve Urla ilçelerinde yer alan Karaköy ve Zeytineli bölgesindeki doğal sit alanlarına ilişkin için yeni karar yayınlandı. 

Resmi Gazete’de yer alan duyuruya göre, 2’inci Derece Doğal Sit-Nitelikli Doğal Koruma Alanı ile kaplı alandaki pek çok bölgenin derecesi 3’üncü "Doğal Sit Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı’na düşürüldü. Bakanlığın bölgeye ilişkin "Doğal Sit-Kesin Korunacak Hassas Alan"ın tesciline ilişkin işlemleri ise ediyor. 


(öncesi)
9 BİN 574 HEKTARLIK ALANI KAPSIYOR
Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü tarafından İzmir’in Çeşme Yarımadası’nda hayata geçirilmesi planlanan Çeşme Turizmini Koruma ve Geliştirme Kararı, Çeşme’nin Alaçatı ile Urla’nın Zeytineli bölgelerini içine alan 9 bin 574 hektarlık bölgede hayata geçirilmek isteniyor. Proje ile bölgedeki turizm sezonu 12 aya çıkarılması ve en az 100 bin kişiye istihdam sağlanması planlanıyor. 


(sonrası) 
PROJEDE NELER VAR? 
Projede; 20 golf sahası, turnuvalara uygun spor alanları, termal turizm tesisleri, kongre, fuar ve etkinlik merkezi, kültür ve sanat merkezleri, tarım ve doğa turizmi alanları, Ege’nin en büyük müzesi, ekstrem spor alanları, film stüdyosu, turizm teknik meslek liseleri ve sağlık merkezi gibi tesisler yer alacak. Turizm tesisleri, denize sıfır olacak şekilde planlanmayacak ve sahilde geniş bir bant genel kullanıma açık olacak.


YARGIYA TAŞINMIŞTI
Çeşme Projesi’nin iptali talebiyle sivil toplum kuruluşları, meslek odaları ve hukukçuların açtığı davanın sonucunda Danıştay, bilirkişi incelemesi yapılmıştı.