GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
19 Ocak 2021 Salı 12:26

Çeşme Projesi’nde kritik süreç: Gözler bilirkişi incelemesinde

Danıştay 6. Dairesi Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yürütülen “Çeşme Turizm Bölgesi” planları için açılan davada bilirkişi incelemesi kararı verdi. Davayı açan oda ve STK’lar 20 bin TL keşif bedelini yatırdıktan sonra uzman ekipler bölgede yerinde inceleme yapacak.

EGEDESONSÖZ- Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yürütülen “Çeşme Projesi’nin çalışmaları sürüyor. Bakan Mehmet Nuri Ersoy’un defalarca İzmir’e gelerek yerinde anlattığı projenin uygulama sahasına yönelik itirazlar mahkemeye taşınmıştı. Urla ve Çeşme ilçelerini kapsayan geniş alanda yapılması planlanan projede hazine mülkiyetlerinin bölünerek ihaleye çıkartılması düşünülüyordu. İçinde geniş oteller, golf sahaları, konut ve barınma alanlarının da olduğu dev planlama sahasına odalar ve bazı çevre dernekleri itiraz etmişti.

Danıştay 6. Dairesi açılan davada “bilirkişi incelemesi ve yerinde tespit” kararı verdi. Bu kararın ardından davaya müdahil olan TMMOB’a bağlı Çevre Mühendisleri Odası, Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası, Jeoloji Mühendisleri Odası, Mimarlar Odası, Orman Mühendisleri Odası, Peyzaj Mimarları Odası, Şehir Plancıları Odası ve Ziraat Mühendisleri Odası ile EGEÇEP ve birçok STK bir araya geldi. Mahkeme kararına göre yatırılacak 20 bin TL’lik bilirkişi inceleme bedeli sonrasında uzman heyet bölgeye gelerek incelemelerde bulunacak. Bilirkişi incelemesinin ardından hazırlanacak rapora göre Danıştay kararını verecek.

Öte yandan Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yürüttüğü çalışmalarda bölgenin mimari ve teknik incelemelerinin ise sürdüğü öğrenildi.