GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
10 Eylül 2021 Cuma 13:24

Çeşme Projesi’nde ayrıntılar netleşiyor... İşte yapılacaklar!

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un bizzat yürüttüğü Çeşme Projesi’nde ayrıntılar netleşti. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran’a da verilen taslak projede yatak kapasitesi düşürülürken otellerin alanları ve uygulanacak yöntemlerde belli oldu. Buna göre, golf sahaları için ters ozmos yöntemiyle arıtma yapılacak. Ayrıca RES ve balık çiftlikleri bölgeden kaldırılacak. Öte yandan projenin merkezine Cumhuriyet Köyü inşa edilecek.

EGEDESONSÖZ- (Özel Haber) Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın koordinasyonunda çalışmaları devam eden Çeşme Projesi’nde aylardır hazırlıkları süren projede ayrıntılar netleşiyor. Bakan Mehmet Nuri Ersoy’un bizzat İzmir’e gelerek defalarca toplantı yaptığı projede taslak ortaya çıktı. Son yapılan çalışma; İzmir Ticaret Odası’nın ev sahipliğinde taraflar ile paylaşıldı. Söz konusu proje,  ne diyeceği herkes tarafından merak edilen, zaman zaman hassasiyetlerini kamuoyuyla paylaşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran’a CD halinde teslim edildi. Teknik birimlerin değerlendirmesi ve uzmanların incelemesine bırakılan projeye iki belediye başkanı görüşlerini kısa süre içinde ekleyecek.

Bakan Ersoy’un toplantıda, “spekülasyon olmasın, önerileriniz neyse bize söyleyin” dediği öğrenilirken İzmir Ticaret Odası Başkanı Mahmut Özgener’in talimatıyla üniversite ve teknik kurullardan oluşan bilimsel ekibin de yazılı görüş bildirdiği öğrenildi.  Bakan Ersoy’un toplantıda, “Gizlilik” konusuna vurgu yaptığı belirtilirken “Oluşabilecek tartışmalı konular ve hassasiyetleri kamuoyuna yansımadan kendi aramızda halledelim. Olası kriz yaşanması ve kamuoyunda yanlış anlaşılma bize zaman kaybettirir” dediği belirtildi.

AYRINTILARDA NELER VAR?
Yaklaşık 100 bin kişinin istihdam edileceği açıklanan projede otel kapasitesi düşürülürken yoğunluk ve inşaat konusuna ayrıca çalışıldı. Yatak kapasitesinin 60 bin civarına indirilmesine karar verildi. Toplam inşaat alanlarının oranı projenin toplam alanı içinde yüzde 3-5 arasına denk gelecek şekilde ayarlandı. Kat yükseklikleri bir ve iki kat olarak düşünüldü. Yüksek katlı yapıların inşasına kesinlikle izin verilmeyeceğine vurgu yapılırken projenin tüm alanında yer alan kıyı bandı yeşil olarak bırakıldı. Buraya da yürüyüş yolları, bisiklet parkurları ve park-yeşil alanlar ayrıldı. Ziyaretçiler ile denizin bağlantısını kesecek hiçbir şeyin yapılmayacağı kesinleşti.

SU TEMİNİ BELLİ OLDU
Projede en çok tartışılan konular arasında yer alan Golf alanlarına su teminini konusu da masaya yatırıldı. Yarımada’nın yaz dönemlerinde su sıkıntısı çekmesi nedeniyle golf alanlarının iptal edilmesi çağrısı gelmişti. Bakanlık son düzenlemede golf alanlarının miktarını azalttı. Alanlara gelecek suyun ise Kutlu Aktaş Barajı ya da arıtma tesisi suyu yerine denizden arıtılması konusunu netleştirdi. Projeye göre, denizden ters ozmos yöntemiyle arıtılacak bu gol alanlarına verilecek. Bu alandan çıkan su ise yeşil alanların sulanmasında kullanılacak.

Bakan Ersoy projeyle ilgili sistemin uygulanması konusunda bazı illerden örnekler verirken kendi otellerinde ve turizm tesislerinde de yöntemi kullandığını söyledi. Toplantıda bulunanlar arıtmadan çıkacak tuz miktarının nasıl depolanacağını da sorunca Ersoy’un, “Derin deşarj sistemiyle açıktaki alanlara deşarj etmeyi planlıyoruz. Bunun için farklı alanlarda uygulama yöntemi düşünüyoruz. Tuz doğal dengeyi bozmasın diye bir miktarını satmayı da düşünebiliriz. Geri kalanını bölgede açıkta bir alana depolayabiliriz. Bu konuda teknik ekipler çalışıyor” dediği öğrenildi.

RES’LER TAŞINIYOR
Bakan Ersoy toplantıda Çeşme Projesi kapsamında alan içinde kalan Rüzgar Enerji Santralleri (RES) projelerinin bir kısmının taşınacağını söyledi. Özellikle ön kısımda yer alan RES projeleri için şirketlerle görüşmeler yaptıklarını anlattı. Ersoy ayrıca, balık çiftlikleri ve orkinos çiftliklerinin de alandan taşınması için gereken çalışmayı yapacaklarını söyledi.

KİMLER GELECEK?
Taslak planda ve Çeşme Projesi’nin son şeklinde görsel olarak SİT alanları, korunacak alanlar, yeşil alanlar, kıyı bandı ve yerleşim alanları da ayrıldı. Konumlandırmanın yapıldığı projede parsel büyüklükleri ve kimlere verildiği konusunda bir bilgi paylaşılmadı. Bakan Ersoy’un konuşmasında, “Bölgeyi cazibe merkezi haline getirmek istiyoruz. Burası değerlensin istiyoruz. Bunun için Uluslararası turizm acentalarıyla görüşebiliriz. Yurt dışından Türkiye’ye ziyaretçi getiren İngiliz, Alman ve İskandinav ülkeleriyle çalışmalar yapabiliriz” dediği öğrenildi.

CUMHURİYET KÖYÜ GELİYOR
Proje içinde İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’ne bağlı esnafların da yer alabileceği çarşıların olacağı açıklanmıştı. İzmir’e özgü yiyecek ve özel gıda maddeleri için alanların oluşturulacağı dile getirilmişti. Projede bir de yerleşim yeri olarak Cumhuriyet Köyü Projesi ortaya konuldu. Buna göre, köy meydanı, kahvehaneler ve Cumhuriyetin ilk dönemi yerleşim modeliyle dinlenme alanları yaratılacak. Atatürk’ün Kurtuluş Savaşı mücadelesi verdiği dönem tasvir edilerek o döneme ışık tutacak köy modeli proje içine yerleştirilecek.

BAŞKAN LOJMAN İSTEDİ
Toplantıda, Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran’ın konut fiyatları nedeniyle turizmcilere hizmet edecek çalışan personeller konusunda değerlendirme yaptığı öğrenildi. Başkan Oran, otellerin lojman sıkıntısı yaşadığını söylerken Çeşme Projesi’nde ön kısımlarda yer alan turizm tesislerine hizmet verecek lojistik alan olarak ayrılan yerlerde lojman tahsisi istedi. Bakan Ersoy’un talebe olumlu yaklaştığı öğrenilirken bu konuda çalışma yapılması talimatını verdi. Başkan Oran’ın ikinci talebi ise Çeşme’de bulunan sanayi sitesinin taşınması oldu. Oran, turizm bölgesinde artık şehir içinde kalan alanın proje içinde uygun bir yere taşınması için imar planı düzenlemesi ve yer tahsisi talep edilmesini istedi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in bakanlık tarafından verilen taslak projeyi inceledikten sonra görüşlerini kurumsal bildireceğini söylediği öğrenildi. Toplantıda, yerel yönetimleri temsil eden iki başkan da olumsuz bir görüş bildirmedi. Yerel yöneticiler, İzmir’in hassasiyetinin göz önünde bulundurulması talebinde bulundu. Bakan Ersoy da toplantıda, “İzmir’in istemediği, üzerinde uzlaşmadığımız hiçbir şeyi yapmayacağız” diyerek toplantıyı noktaladı.