GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
3 Ekim 2016 Pazartesi 09:12

Çeşme’deki taş ocağı direnişinde 3.raunt: Yeni başvuru geldi!

Çeşme Germiyan’da vatandaşların açtığı davalar sonucunda ruhsatı iki kez iptal edilen taş ocağı yeniden harekete geçti. Bölgede kırma eleme tesisi yapmayı planlayan Niyazi Ersoy Oğulları A.Ş yeniden bakanlığa başvuru yaptı.

EGEDESONSÖZ - Türkiye’nin ilk slow food köyü Çeşme Germiyan’da daha önce mahkeme kararları ile ÇED raporu ve GSM ruhsatı iptal ettirilen Niyazi Ersoy Oğulları A.Ş’ye ait taş ocağı ve kırma eleme tesisi yeniden ortaya çıktı.

İşadamı Hüseyin Avni Ersoy’a ait şirket Germiyan Köyüstü Mevkii’nde, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürlüğü’nden alınan II. Grup İşletme Ruhsatlı 37,5 hektarlık sahanın yaklaşık 10937 metrekaresinde yeni projeyi hayata geçirecek. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvuru yapan şirket  “Kırma-Eleme Tesisi” kurup işletecek. 



Daha önce bölgede farklı ruhsat numaraları üzerinden aldığı izinlerle tesis kurup işleten şirket bu kez elinde bulunan fakat kullanılmayan yakın lokasyondaki ruhsat numaraları üzerinden tesisi kuracak. Büyük bölümü orman sınırları içinde kalan yeni tesis alanı ayrıca 3. Derece Doğal Sit Alanı üzerinde bulunuyor.

Öte yandan birçok kez açılan dava ile işlemleri durdurulan tesis hakkında köylülerin "yürütmenin durdurulması" istemiyle yeniden dava açması bekleniyor. Daha önce yine Germiyan sınırlarında Kutlu Aktaj Barajı'nı tehdit eden Ali Tekin'e ait taş ocağı ve kırma eleme tesisi nedeniyle köylüler eylemler yapmıştı.