GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
26 Temmuz 2022 Salı 10:08

Çeşme’de tarihi buluntu… ‘Sezar’ RES’e yenildi!

İzmir’in Çeşme ilçesinde Ari-Es Enerji Mare Manastır Rüzgar Enerji Santrali San. Ve Tic. A.Ş bünyesinde yer alan bir parselde Roma Dönemine ait kalıntılar tespit edildi. İzmir 1 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu alanın 3’ncü derece sit alanı ilan edilmesine karar verdi. Alınan sit kararına göre RES projesi bu arazide yapılabilecek.

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - İzmir’in turizm cenneti Çeşme’de son dönemlerde sayısı hızla artan Rüzgar Enerjisi Santralleri için bir yandan yeni izinler alınırken bir yandan vatandaşlar da davalar açıyorlar.

İlçe sınırları içerisinde yer alan Karaköy Mahallesi’nde Ari-Es Enerji Mare Manastır Rüzgar Enerji Santrali San. Ve Tic. A.Ş adına kayıtlı olan parsellerin bir kısmında kalan ve 1’nci Derece Arkeolojik Sit Alanı içinde kalan 104 ada 54 parsel ile ilgili olarak İzmir 1 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, 45 parselde inceleme yapılmasına karar verdi.

HARMAN YERİNDE ROMA KALINTISI
Yapılan incelemeler çalışmalar sonrası ise Ari-Es Enerji Mare Manastır Rüzgar Enerji Santrali San. Ve Tic. A.Ş adına vekâleten Ebru Arıcı’nın başvurusu sonrası harman yeri niteliğinde bulunan 104 ada 61 parselde kalıntılar bulundu. İlgili parselin tamamında kare ve dikdörtgen planlı temel kalıntılarına rastlandığı, parselin bazı yerlerinde tek sıra görülen temel kalıntılarının, bazı alanlarda iki-üç sıra halinde sağlam olarak görülebilen, (yaklaşık 80 cm genişliğinde) alanda yoğun olarak çatı kiremitlerine ait parçaları ile muhtemelen Roma dönemine ait geniş bir alana yayılan tespit edilen temel kalıntıların tespit edildiği vurgulandı. 

SİT DERECESİ ŞAŞIRTTI
Roma dönemi kalıntıları ile ilgili İzmir 1 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararınca, 3.derece arkeolojik sit alanı olarak belirlenmesine ve koruma amaçlı imar planı yapılıncaya kadar geçiş dönemi korum esaslarının uygulanmasına karar verildiği açıklandı.