GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
24 Haziran 2023 Cumartesi 10:26

Çeşme’de ekmek neden 10 TL?

İzmir’in turistik ilçesi Çeşme’de ekmek fiyatlarının normalin iki katı olması gündeme gelmişti. Çeşme’de fırın işleten Ulvi Sağır, konuya dair açıklamalarda bulundu. Ekmeği Çeşme’de maliyetlerden dolayı 5 TL’den satmanın mümkün olmadığını belirten Sağır, “Normal ekmek çıkartıp 5 TL’den satarsak fırını çalıştırma şansımız yok” ifadelerini kullandı. Sağır, ayrıca Çeşme’de personel sıkıntısına değinerek bölgedeki bütün ustaların gurbetçi olduğunu belirtti.

Ozan EKİZ / EGEDESONSÖZ – İzmir’de ekmek fiyatları 210 gramda 5 TL iken Çeşme’de 240 gram ekmeğin fiyatının 10 TL olması tepkilere sebep olmuştu. Çeşme’de tepkilere neden olan Karasalihoğulları Fırını’nın işletmecisi Ulvi Sağır Egedesonsöz’e açıklamalarda bulundu.

‘5 TL’DEN EKMEK SATSAK FIRINI ÇALIŞTIRMA ŞANSIMIZ YOK’
Sağır, Çeşme’deki maliyetlerin İzmir’e kıyasla çok daha yüksek olduğunu belirtirken sattıkları ekmeğin normal ekmek değil çeşit ekmek olduğunu belirterek, “Bizim Çeşme’de sattığımız ekmek çeşit ekmek olarak geçiyor. Süt de katıyoruz içine. Çeşme’de maliyetlerimiz çok yüksek. Normal ekmek çıkartıp 5 TL’den satarsak fırını çalıştırma şansımız yok. Çeşme’de insanlar ağırlıklı olarak özellikle yazın çeşit ekmek yiyorlar. Çeşme’de belediye ekmeği yine 5 TL, isteyen oradan alabilir. Normal ekmeğe olan talep daha düşük” dedi.

‘MALİYETLER DOLAYISIYLA ŞARTLARIMIZ ÇOK AĞIR’
Maaş giderlerinin ve kira giderlerinin İzmir merkezine kıyasla 3-4 kat değiştiğini belirten Sağır, “Bugün koğuşa bile gelen personeller koğuşu görünce hemen geri dönüyor. Yazın ev kiraları 100 bin TL. Bugün Alaçatı’da aylık kiralar 100-120 bin TL civarlarında değişiyor. Orada fırıncı çok mağdur. Şartlarımız çok ağır” açıklamalarında bulundu.

‘ÇEŞME’DEKİ BÜTÜN USTALAR GURBETÇİ’
Personel sıkıntısına dair ayrıca bir parantez açan Sağır, Çeşme’de bulunan bütün ustaların şehir dışından geldiğini belirterek “Bizim sektörde özellikle günde 3-5 kişi eleman sirkülasyonu oluyor. Koğuşu beğenmiyorlar, maaş düşük diyorlar. Koğuşu ayarlıyoruz, maaş yükseltiyoruz yine de sonuç vermiyor. İnsanlar buraya çalışmaya gurbete geliyor. En az iki kat maaş vermek gerekiyor, yoksa neden gurbete gelsinler? Çeşme’de oturan hiçbir usta yok. Çeşme’de bütün ustalar gurbete geliyor. Çeşme’de otursa zaten geçinemez” dedi.

‘HALA USTA BULAMADIM, İZMİR’DEN TAŞIYORUM’
Yaz sezonu açılmasına rağmen halen daha usta bulamadıklarını belirten Sağır, “Akşam gelen usta sabaha gidiyor. Personel sıkıntımız var. Şu an tüm Türkiye’de fırıncılık sektöründe personel sorunu var, Çeşme’de ekstra sorun var. Unlu mamullerde daha usta bulamadım, İzmir’den taşıyarak götürüyorum” ifadelerini kullandı.

ÇEŞME’YE ÖZEL TİCARET ODASI TALEBİ
Çeşme’ye dair taleplerini aktaran Sağır şunları söyledi:

“Çeşme farklı bir yer. Aşamadık biz bunu. Çeşme’de fırın farklı bir tarife alamıyor. Alamadığı için normal ekmek olarak satamıyor mecburen süt katıp çeşit ekmek şeklinde satabiliyor. Çeşme’ye özel bir ticaret odası olması gerekir. İzmir’deki ev kirası ile Çeşme’deki aynı değil. Çeşme’nin standartları çok daha farklı. Normal ekmek sınıfına sokup aynı para deyince bu sefer de fırıncı kalmaz, kilitler gider. Gidişat da oraya gidiyor” dedi.