GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
19 Ocak 2017 Perşembe 10:56

Çeşme’de devletin taş ocağından tonlarca malzeme çalındı, faili meçhul!

İzmir’in Çeşme ilçesinde bulunan ve Karayolları 2. Bölge Müdürlüğü’ne ait kalker ocağından tonlarca malzemenin çalındığı ortaya çıktı. Malzemeleri adeta buhar eden kişi ya da kişiler yetkililer tarafından bulunamadı.

Ender Aldanmaz/EGEDESONSÖZ - İzmir’in Çeşme ilçesinde ilginç bir olay yaşandı.

Çeşme-İzmir Otoyolu yapılırken kullanılan ve 2005 yılında Karayolları 2. Bölge Müdürlüğü tarafından atıl bırakılan Alaçatı’daki kalker ocağındaki malzemelerin çalındığı ortaya çıktı.

Yakın zamana kadar izni olmasına karşın üretim yapılmayan ocaktan 2005 yılı sonrasında 221 bin ton malzemenin kaybolduğu yetkililer tarafından tespit edildi. Malzemelerin kim tarafından, ne şekilde çalındığı ise bulunamadı.

Dünyaca ünlü sörf cenneti Alaçatı’da bulunan ve 3. Derece sit alanı olarak geçen Karayolları 2. Bölge Müdürlüğü’ne ait terk edilmiş taş ocağından izinsiz olarak malzeme alındığı tespit edildi. Yakın bir zamana kadar işletme ruhsatı olan ancak devlet tarafından işletilmeyen alan ile ilgili ilk tespit, dönemin İzmir İl Özel İdaresi tarafından 2013 yılında yapıldı.

Tespit üzerine Maden İşleri Genel Müdürlüğü (MİGEM) duruma el koydu ve alanda teknik bir ekip tarafından inceleme yapıldı. Yapılan denetimlerde alandaki işlemlere ilişkin sahanın son durumunu gösterecek ve sağlıklı bir mukayese yapacak imalat haritası bulunamadığı tespit edildi.

Olayın peşini bırakmayan Maden İşleri Genel Müdürlüğü, haritaları buldu ve 2005 yılındaki imalat haritasını baz alarak yaptığı çalışmada 82721 metreküp yani 221 bin ton malzemenin izinsiz alındığını tespit etti. Maden İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada malzemenin hangi yıllarda, kim tarafından alındığının tespit edilemediğini belirtti. Açıklamada; “HÜİ alanından halihazırda herhangi bir çalışma olmadığı, Karayolları’nı temsile yetkili personel tarafından 2005 yılından beri HÜİ sahasında Karayolları tarafından faaliyette bulunmadığı, mevcut imkanlar dahilinde yapılan ölçüm ve kesit çalışmaları sonucunda 2005 yılı imalat haritası ile mevcut durum arasında yaklaşık 82721 metreküplük eksilmiş malzeme olduğu tespit edildiği, 82721 metreküplük malzemenin hangi yıllarda ve kim tarafından alındığının tespit edilemediği, konu ile ilgili yetkinin MİGEM’de olduğu” bildirildi. 

KAYMAKAMLIK’TAN AÇIKLAMA
Alandan çıkarılan malzemenin patlatma yapılmadan alınması mümkün görünmüyor. Jandarmasız herhangi bir patlama faaliyetinin olmasının ise yasal olarak imkanı bulunmuyor. Dönemin Çeşme Kaymakamı İnci Sezer Becel tarafından yapılan açıklamada jandarmanın Karayolları’na ait taş ocağının sınırlarının İlçe Jandarma Komutanlığı personeli tarafından bilinmediği vurgulandı. Açıklamada; “Karayolları 2. Bölge Müdürlüğü’ne ait hammadde üretim izin belgeli alanın köşe kazıkları çakılarak yerinde zemin aplikasyonu yapılmıştır… Aplikasyon yapılan bölgeye tüm rütbeli jandarma komutanlığı personeli götürülerek yer gösterildiği ve bu bölgede patlayıcı kullanılmadığı ancak daha önceki yıllarda ilçe jandarma komutanlığında görevli olan ve tayin olarak başka yerlerde görev yapan personelin aplikasyon yapılan bölgede patlatmaya nezaret edip etmediğini bilinmediği tutanak altına alınmıştır” denildi.