GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
22 Eylül 2024 Pazar 11:08

Çeşme'de 'deniz patlıcanları' için eylem... 'Avlanması zarara yol açacak'

Çeşme’de 21 Eylül 2024 tarihinde, deniz patlıcanı av yasağının kaldırılmasına karşı "Temiz Deniz" eylemi gerçekleştirildi. Çeşme Kent Konseyi Başkanı Dr. Ahmet Güler, “Deniz patlıcanlarının avlanmasına izin verilmesi, deniz ürünleri fiyatlarının artmasına ve balıkçılarımızın denizden eli boş dönmesine yol açacak. Türkiye’nin deniz patlıcanı ihracatından elde ettiği gelir sadece 30 milyon dolar, ancak denizlerimize verilen zarar milyar dolarla ölçülemez” dedi.
Çeşme Kent Konseyi ve Ildır Su Ürünleri kooperatifi, Ildır Muhtarlığı öncülüğünde düzenlenen eyleme yüzlerce kişi katıldı. Katılımcılar arasında çevre aktivistleri, Çeşme Otelciler Birliği, akademisyenler, balıkçılar ve vatandaşlar yer aldı. Eylemde, deniz patlıcanlarının ekosistemdeki kritik rolüne dikkat çekilerek yasağın kaldırılmasının deniz kirliliğine, balık popülasyonlarına ve turizme zarar vereceği vurgulandı.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 11 Ağustos 2024 tarihinde yayınladığı genelge ile Çeşme Ildır ve güneyindeki deniz alanlarında deniz patlıcanı avına izin verilmişti. Bu bölge, Cumhurbaşkanlığı tarafından 14 Mart 2019’da “Özel Çevre Koruma Bölgesi” ilan edilmişti.

Çeşme Kent Konseyi Başkanı Dr. Ahmet Güler, “Deniz patlıcanlarının avlanmasına izin verilmesi, deniz ürünleri fiyatlarının artmasına ve balıkçılarımızın denizden eli boş dönmesine yol açacak. Türkiye’nin deniz patlıcanı ihracatından elde ettiği gelir sadece 30 milyon dolar, ancak denizlerimize verilen zarar milyar dolarla ölçülemez” dedi ve Tarım ve Orman Bakanlığı'na kararın iptali için çağrıda bulundu.

Eylem sırasında başlatılan imza kampanyası ile 650 imza toplandı ve kampanya devam edecek. Av yasağının sürmesinin gerekliliğini vurgulayan katılımcılar konuyu Tarım ve Orman Bakanlığı’na ve meclise kadar taşıyacaklarını, Türkiye’nin gelecek ihracat gelirine ihtiyacı olmadığını, zira bu gelir karşılığında Türkiye’nin milyonlarca dolar kaybettiğini belirttiler.