GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
28 Ekim 2021 Perşembe 18:42

Cennet koydaki katliama mahkeme freni!

Muğla’nın cennet koyunda Valilik eliyle kurulan şirket tarafından yürütülen doğa katliamına mahkeme ‘dur’ dedi. Mahkeme, Valiliğin ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı için itiraz yolu kapalı şekilde yürütmeyi durdurma kararı verdi.

EGEDESONSÖZ - Muğla’nın Marmaris ilçesinde bulunan Karacasöğüt Koyunda MUÇEV Turizm Ticaret Limited Şirketi tarafından yapılması planlanan Yat Yanaşma Yeri Projesi” için Valilik tarafından “ÇED gerekli değildir” kararı verilmişti. 

Karacasöğüt koyundaki 187 yat kapasiteli marina projesi için verilen ÇED gerekli değildir kararının iptali için Marmaris Belediyesi, Marmaris Kent Konseyi ve vatandaşların da müdahil olduğu davada mahkeme kararını verildi. 28 Mayıs 2021 tarihinde Karacasöğüt iskelesinde yapılan bilirkişi incelemesi sonrasında hazırlanan rapıorda projenin ÇED kapsamında olması gerektiği ifade edilmişti.

Kararını açıklayan Muğla 3. İdare Mahkemesi bölgenin arkeolojik SİT alanı ve özel çevre koruma bölgesi olduğunu vurgulayarak çevresel etki değerlendirme sürecinin işletilmesi gerektiğini vurguladı ve valiliğin ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı için yürütmeyi durdurma kararı verdi. 
13 Ekim tarihinde, “Bilirkişi raporuna göre yat iskelesi olarak değerlendirilmesi gereken projenin ÇED sürecine tabi olması gerektiği düşünüldüğünden, mahkeme sonuçlanıncaya kadar telafisi mümkün olmayan zararları önlemek amacıyla, ÇED gerekli değildir kararı yürütmesinin durdurulması kesin olarak itiraz yolu kapalı şekliyle, oy birliğine varılmıştır” kararını verdi.

Mahkemenin kararı ile birlikte sahildeki inşaat faaliyetlerinin tamamı durdurulurken, proje için çevresel etki değerlendirme süreci baştan başlayacak.

Valilik tarafından kurulan ve yönetiminde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Bürokratlarının da olduğu MUÇEV Şirketi, Marmaris Karacasöğüt Koyunda toplam 42 bin 893 metrekarelik alana "yat yanaşma yeri projesi’ yapmayı planlıyordu. Tanıtım dosyasında “ Proje kapsamında deniz yüzeyinde evcut yüzer iskeleye ilave olacak şekilde yüzer iskele ve kıyıda kazıklı iskeleler kurulacak" ifadeleri kullanırken 187 yatlık iskele için 8 milyon 445 bin TL harcanacağı öğrenilmişti.