GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Enerji
23 Mart 2017 Perşembe 13:47

Cengiz: Geleceğin yatırımı güneş enerjisi!

Güneş enerjisinden elektrik üretimi hızla artarken MC Enerji Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Cengiz sistemin geleceğin yatırımı olduğunu söyledi. Cengiz, “Devlet teşviki ile birlikte bu konudaki projeler çoğalıyor. Yenilenebilir enerji kaynaklarını verimli kullanırsak enerji israfı da önlenir” dedi.

Yenilenebilir enerji kaynakları arasında yer alan güneş enerjisinden elektrik üretimi çalışmaları devam ediyor. Türkiye’nin birçok yerinde yeni santral projeleri hayata geçirilirken güneşli gün sayısının fazla olduğu ova ve düz alanlarda da güneş panelleri kuruluyor. Geçtiğimiz günlerde Türkiye'nin en büyük güneş enerjisi santralinin kurulacağı Konya Karapınar Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı’nın ihalesi gerçekleştirilirken bölgede bin megavatlık kapasiteyle 600 bin konutun elektrik ihtiyacının karşılanması planlanmıştı.

KAYNAKLARI KULLANMALIYIZ
Yenilenebilir enerji kaynakları arasında en ön sıralarda yer alan güneş enerjisinin geleceğin yatırımı olduğunu belirten İzmir merkezli MC Enerji Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Cengiz, devlet teşviklerinin sistemi cazip hale getirdiğini söyledi. Belediyeler başta olmak üzere birçok kurum ve kuruluşun kendi kullandığı enerjiyi güneş panellerinden elde ettiğini anlatan Cengiz, “Güneşli gün sayısının fazla olduğu alanlarda düz araziler bu sistem için çok cazip. Elektrik enerjisini depolayan, bekleten bin sistem yok. Bu yüzden bizim enerji ihtiyacımız kullandığımızın çok üstünde. Dışarıdan doğalgazı alıp elektrik üretiyoruz. Ülke olarak barajlarımızdaki hidroelektrik santralleler yeterli gelmiyor. Rüzgar, su ve güneş gibi yenilenebilir enerji kaynaklarımız var. Bunları değerlendirmemiz lazım. İzmir ve Ege Bölgesi bu konuda biçilmiş kaftan. Şu anda Konya Ovası’nda çok büyük bir santral kurulması çalışması var. Bu durum ülkemiz açısından çok önemli bir gelişmedir. Enerji israfının olduğu bir ülkede kendi değerlerimizden de faydalanmalı, dışarıya bağlılığımızı azaltmalıyız” dedi.

PROJE BÜYÜK ATILIM
MC Yapı Enerji Şirketi olarak Türkiye genelinde güneş enerjisi sistemi kurulum ve montajlama çalışmaları yaptıklarını belirten Cengiz, “Türkiye’nin birçok yerinde bu konuda yatırımlar var. Adana, Denizli, Bilecik, Malatya ve Gaziantep gibi yerlerde kurulumlar yaptık. Şirket olarak son teknoloji makineler ve cihazlarla çalışmalar yapıyoruz. Çelik, panel montajı dışında haritalandırma, kazık çakma, elektrik projesine uygun kurulum gibi birçok işlemi yapıyoruz. Şu anda bu sistem ülkemizde hızla yayılıyor. Enerji Bakanlığı’mızın yoğun gayretleriyle yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanmaya başladık. Konya Karapınar’daki dev proje ve yapılan ihale ülkemiz için büyük bir atılımdır” diye konuştu.

Cengiz ayrıca İzmir’de kurumların Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde yenilenebilir enerjiye önem verdiğini söylerken ilçe belediyelerinin de çalışmalarda ön sıralarda yer aldığını belirtti. Geleceğin Yinelenebilir ve Yenilikçi Etkin Bölgeleri ve Kentleri (CİTYFIELD) içinde bulunan İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Ekrem Akurgal Yaşam Parkı Spor Salonu ve Otopark Alanı'na Fotovoltaik Güç Sistemi Kurulması, elektrikli otobüs projesi gibi işlerle dikkat çektiğini vurguladı.