GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Enerji
27 Nisan 2022 Çarşamba 09:25

ÇED süreci başladı... Turkcell Çeşme'de kapasite arttıracak!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, TURKCELL’e ait enerji şirketinin Çeşme’de 2’nci derece doğal SİT alanında kurulu bulunan RES projesinin kapasite artışına ilk onayı verdi.

Metehan UD / EGEDESONSÖZ- Boyut Grup Enerji Elektrik Üretim Şirketi, İzmir’in Çeşme ilçesinde kurulu bulunan Karadağ Rüzgar Enerji Santrali projesi ile ilgili Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na kapasite artışı başvurusunda bulundu.

Başvuruya göre Karadağ Tepe Mevkii’nde bulunan santralin kapasitesi 6 adet türbin 18 MWm/16,25 MWe'den 7 adet türbin 22,8 MWm/21,05 Mwe'ye çıkarılması planlanırken, 4,8 MWm/4,8 MWe'lik bir kurulu güç artışı amaçlanıyor. Projenin çevresel etki değerlendirme sürecinin başlatıldığı duyuruldu.

315 METREYE KADAR YAKLAŞACAK
Proje alanı 1/100.000 ölçekli İzmir-Manisa Çevre Düzeni Planına göre orman alanı vasfında yer alırken aynı zamanda ikinci derece doğal sit alanına denk gelen nitelikli doğal koruma alanı statüsüne sahip. Proje alanına dair koruma amaçlı imar planları da bulunmuyor. Kapasite artışı kapsamında inşa edilecek olan T7 nolu türbinin inşa edilmesi ile birlikte santral alanın en yakın yerleşim yerine uzaklığı 315 metreye kadar inecek.

KORUMA ALTINDAKİ CANLILARIN YAŞAM ALANI
ÇED alanı, Avrupa'nın Yaban Hayatı ve Yaşama Ortamlarını Koruma Sözleşmesi ve Nesli Tehlikede Olan Yabani Hayvan ve Bitki Türlerinin Uluslararası Ticareti’ne ilişkin sözleşmesine göre koruma altında bulunan bazı canlı türlerinin yaşam sahası olma özelliğine sahip.

ŞİRKETİ 2021’DE TURKCELL SATIN ALDI
Karadağ RES projesi ilk olarak 2013 yılında bakanlıktan aldığı ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı ile çalışmalarına başladı ve 2014 yılında faaliyet geçti. Turkcell geçtiğimiz yıl Karadağ Rüzgar Enerjisi Santrali’ni (RES) bünyesinde bulunduran Boyut Grup Enerji’yi satın almak için hisse devir sözleşmesi imzaladığını duyurmuştu.