GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İş Dünyası
2 Aralık 2023 Cumartesi 08:42

ÇED oyunu tutmadı… Bakanlık’tan Kozak kararı!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Kozak Yaylası sınırlarında açılmak istenen bir taş ocağı ile ilgili ‘ÇED Gerekli’ kararı verdi. Şirket 50 hektarlık ruhsat alanının 15 hektarlık alanı için başvuru yaparak ocağı ÇED sürecinden kaçırmaya çalışmıştı.

Metehan UD / EGEDESONSÖZ - Unesco Dünya Kültür Mirası koruma bölgesinde olan, dünyanın en kaliteli çam fıstıklarının üretildiği, bilim insanları tarafından ‘ekolojik hassas bölge’ olarak tanımlanan doğal harikası Kozak Yaylası’na bir taş ocağı ile ilgili Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ilk kararını verdi. 

Bakanlık, Aktaş Granit Şirketi’nin sahibi Ömer Karakaya isimli iş insanın yaptığı başvuru üzerine ‘ÇED Gereklidir Kararı’ verdiğini duyurdu. 

ÇED’DEN KAÇAMADI
Şirketler projeleri ÇED sürecinden kaçırmaya çalışmak için ÇED alanlarını 25 hektarın altında tutmaya çalışıyor.  Yakın zamanda güncellenerek yeniden yürürlüğe giren Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliğine göre kazı ve döküm alanı dâhil olmak üzere 25 hektar üzerindeki açık ocak işletmeleri ÇED sürecine tabi tutuluyor. 

25 hektarlık altındaki projelerde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın kendisi de karar verebiliyor. Ancak 25 hektarın üstündeki projelerde ise farklı bakanlık ve yerel yönetimlerin görüşleri alınıyor ve proje halkın kantarına çıkıyor. 

PROJE HAKKINDA
Şirket 15 hektarlık ÇED alanında yılda 10 bin metreküp granit çıkarılması planlanıyor. Proje ömrü 10 yıl olacak taş ocağı için 3 milyon 600 bin TL’lik kaynak ayrıldı.

Proje sahası İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planının “Tarım Arazisi” olarak belirlenen alanlarda kalıyor. Proje hayata geçerse bölgedeki binlerce çam fıstığı tehlike altına girecek. 

KOZAK YAYLASI HAKKINDA
Kozak (Pindasos), Antik Çağın Kaikos Irmağı (Bakırçay) Havzası’nın tacı olarak kabul ediliyor. Kentin yanı başında yükselen Kozak Yaylası, sadece Bergama’nın içinde bulunduğu bölgenin oksijen deposu olarak biliniyor.

Öte yandan Kozak Yaylası, sahip olduğu fıstık çamı ekim alanları nedeni ile toplam 17 köyden oluşan, yaklaşık on bin nüfuslu özel bir ekolojik havza. Havza, kendine özgü iklim, toprak ve su yapısına sahip bölge. Ekolojik zenginliğiyle, üzerinde yaşayan insanlara çok önemli bir yaşam alanı sunuyor. Kozak Yaylası ekonomik yönden ise madenlerden daha çok gelir sağlayan, dünyanın başta gelen ve Türkiye’nin tek doğal fıstık çamı ormanlarını içinde barındırıyor. Çevre örgütleri bölgede her türlü madencilik faaliyeti son verilmesini ve Kozak bir an önce “Fıstıkçamı Tabiat Parkı” ilan edilmesini istiyor.