GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
4 Temmuz 2022 Pazartesi 10:36

Çavuşoğlu: İlk kez NATO belgesinde yer aldı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, NTV ekranında katıldığı programda İsveç ve Finlandiya ile mutabakat sürecini anlattı.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, katıldığı televizyon programında verdiği röportajda, "NATO'nun taslağını müzakere için yeterli görmedik" açıklamasında bulundu. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun açıklamaları:

"Madrid'deki dörtlü zirvede, müzakereler devma etti. Sayın Cumhurbaşkanımız Türkiye'nin kırmızı çizgisini çekti. Bu ülkeler Türkiye'nin taleplerini kabul etti."

"Top onların tarafındaydı, şartlarımızı koyduk. Eğer kabul etmezlerse bizim için bir kayıp olmazdı."

"Kısaca bizim endişelerimizin giderilmesi gerekiyordu. Madde madde sıraladık ve en nihayetinde beklentilerimizin kepsi karşılandı."

"Metne terör ve ambargo konuları girince imzaladık. PKK, NATO'nın da AB'nin de terör listesinde. İlk defa YPG/PYD bir NATO belgesinde yer aldı.""Terörizimle mücadelede Türkiye ile tam işbirliği yapma sözü verdiler."

"Bu süreç bir başlangıçtır. Esas bundan sonraki süreç önemli. Meclis'ten onaylanmadan bir kanun geçmeden bu ili ülke NATO'ya üye olamayacak. Taahhütlerini yerine getirirlerse Meclis bunu onaylar. Bizim Meclisimiz onaylamadan ülkelerin üyeliği mümkün olamaz. Mutabakat zaptı üç ülkenin taahhüdüdür."

"Kabul ettikleri şartlar belgede ortada. Ne zaman yerine getirebilirlerse, o zaman üye olabilirler."

"Bizim bunlara verdiğimiz belgede terör örgütlerinin birbirleriyle bağlantılı olduğunu belgeliyoruz. Biz delilleri ortaya sunuyoruz. ABD'nin ve Fransa'nın çifte standardı var. Bu belgeye uymak zorundalar. Uymazlarsa NATO'ya almayacağız." (NTV)