GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
28 Ocak 2016 Perşembe 14:27

Çarpıcı rapor: İzmir’de şiddetin 2015 rakamları!

Umut Vakfı, ülkedeki silahlı şiddetin haritasını hazırladı. Rapora göre 2015 yılında Türkiye’de silahlı olaylardan dolayı günde en az 5 kişi hayatını kaybetti. İzmir 111 silahlı olayla Türkiye genelinde üçüncü sırada yer alırken, bu olaylarda İzmir’de 98 kişi hayatını kaybetti, 78 kişi yaralandı.

Yeşim YAVUZER/EGEDESONSÖZ - Bireysel silahlanmaya karşı mücadele veren Umut Vakfı, Türkiye’deki silahlı şiddetin haritasını hazırladı. Türkiye’deki tüm yerel ve ulusal gazeteleri tarayarak silahları olayların istatistik verilerini derleyen vakıf, bireysel silahlarla işlenen suçların yükselişte olduğunu bildirdi.

Vakıf, illerin emniyet müdürlerinin geçen yılın istatistiklerini rapor olarak hazırlayıp Emniyet Genel Müdürlüğü’ne ve İçişleri Bakanlığı’na sunduklarını ancak sonuçların kamuoyuyla paylaşılmadığına dikkat çekti.

Çalışmaya göre, 2015 yılında Türkiye’de 2 bin 175 silahlı olay basına yansıdı. Bu olaylarda toplan bin 951 kişi öldü, bir kısmı ağır bin 282 kişi de yaralandı. Yani 2015’te Türkiye’de günde en az 5 kişi öldü.

İZMİR 111 OLAYLA TÜRKİYE’DE ÜÇÜNCÜ, EGE’DE BİRİNCİ SIRADA
Şiddetin haritasına göre, İzmir 111 silahlı olayla Türkiye genelinde üçüncü, Ege Bölgesi’nde birinci sırada yer aldı. İzmir’i 41 olayla Aydın, 39 olayla Muğla ve 36 olayla Manisa izledi. Uşak 10 silahlı olayla, Ege Bölgesi’nde en az silahlı olayın yaşandığı il oldu.

ÖLÜM VE YARALANMALARDA İZMİR TÜRKİYE GENELİNDE İKİNCİ SIRADA
Ölüm ve yaralanma sayılarına bakıldığında ise İzmir 98 ölü, 78 yaralı ile Türkiye genelinde ikinci, Ege Bölgesi’nde birinci sırada yer aldı. Rapora göre Ege Bölgesi’ndeki diğer istatistikler şu şekilde: Aydın’da 38 ölü 13 yaralı, Manisa’da 35 ölü 18 yaralı, Muğla’da 35 ölü 10 yaralı, Denizli’de 29 ölü 3 yaralı, Afyonkarahisar’da 24 ölü 9 yaralı, Kütahya’da 20 ölü 8 yaralı, Uşak’ta 11 ölü 5 yaralı.

OLAYLARIN YÜZDE 71’İ ATEŞLİ SİLAHLARLA GERÇEKLEŞTİ
Öte yandan ateşli ve kesici silahlarla işlenen olayların yüzde 71’inin tüfek, tabanca, beylik silahı gibi ateşli silahlarla, yüzde 29’unun ise kesici ve delici aletlerle gerçekleştirildiği belirlendi.  Yüzde 71’lik kapsama giren silahlı olayların, yüzde 39’u (857) tüfeklerle, yüzde 28’i (605) tabancalarla, yüzde 4’ü de (87) beylik silahlarıyla yaşandı. Beylik silahlarıyla yaşanan olayların büyük çoğunluğunu polis ve asker intiharlarından oluştu.

TÜRKİYE 178 ÜLKE ARASINDA 14. SIRADA
Bireysel silahlanmadaki artış bakımından Türkiye’nin 178 ülke arasında 14. sırada olduğuna dikkat çekilen raporun sonunda ise şu ifadeler yer aldı: “’Bireysel silahlanmaya dur’ demenin, tedbirler almanın zamanı geçmeden (ki her gün daha kötüye gidiyor) bir şeyler yapmak gerekmektedir ve başta İçişleri Bakanlığı, ona bağlı Emniyet Genel Müdürlüğü olmak üzere tüm kentlerin yöneticilerine büyük işler düşmektedir. Devlet yöneticilerinin sigaranın insan sağlığına zararı konusunda verdikleri mücadeleyi, şiddetin en uç noktası olan ve tek işlevi öldürmek olan silahlar konusunda da vermelerini bekliyoruz. İnsanların silaha ulaşmalarının zorlaştırılması için yasal düzenlemelerin yapılmasını isterken, 7’den 70’e yurttaşların bilinçlendirilmesiyle silahla işlenen suçların en az yüzde 50 azalacağını vurguluyoruz.”