GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
17 Eylül 2024 Salı 10:55

Çakmur'dan Basmane Çukuru çıkışı: Hiç kimse katakulli çevirmesin!

Basmane Çukuru'ndaki İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin hisselerinin TMSF'ye devredilmesini değerlendiren İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin eski başkanı Yüksel Çakmur "Neyle takas? Neden? Burada bir opera yapılacakken, kente kültür sanat merkezi yapılacakken bu nasıl oluyor da orada bir kar ve ticaret ortamı yaratılıyor Bütün bunlar bilinmeli. Hiç kimse katakulli çevirmesin. Hukukun üstünlüğü var. Yapılanlar hukuka uygun değil" ifadelerini kullandı.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay'ın kamuoyunda Basmane Çukuru olarak bilinen bölgedeki yüzde 30'luk hissesini, Konak'taki ana hizmet binasının yapımı karşılığında TMSF'ye devretmesi tartışmaları beraberinde getirdi. 

Kendi döneminde Basmane Çukuru için Fuar ile bütünleşen bir plan hazırlatan ve sonraki dönemlerde ticari amaçlar için kullanılmasına karşı hukuk yoluna başvuran İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı eski Yüksel Çakmur, Egeli Gazete’ye takasla ilgili değerlendirmelerde bulundu. 

ADALET ÇİĞNENDİ
“Kitap ortadan okunmaya başlanmaz. Halkın gerçekleri bilmesini isterim” diyen Çakmur şunları söyledi:

“Basmane Çukuru nedir? Halka bunun anlatılması lazım. Bütün aktörler mertçe ortaya çıksın. Orası kimsenin malı değil. İzmir halkının malı. Konuşanların önce vicdanlı olması gerekir. Adalet çiğnendi mi? Çiğnendi? Kimler çiğnedi. Ortaya çıksın. Burası otobüs garajıydı. Asil Nadir’e satıldı. Kim sattı? Bunun bilinmesi gerek. Hiçbir şeyin karanlıkta kalmaması lazım. Önemli olan vicdanların çukur olmaması. Asil Nadir’den parası verilerek alındı. Kim aldı? Niçin alındı? Hangi proje esas alındı? Opera binası yapılacaktı. Tüm uluslar operasıyla övünüyor. Opera ve kültür alanı olacaktı, müze olacaktı.  Ön hazırları yapıldı. Kongre, konser salonu yapılacaktı.”

'SİT DERECESİ AÇIKLANSIN'
Kültürpark’ın birinci sınıf SİT alanı olduğunu hatırlatan Çakmur, “Kültürkpark birinci sınıf SİT alanıysa Basmane alanının kaçıncı derece olduğu açıklanmalı. İkinci derece SİT alanı neresi? Ama bir yönetim geliyor ve burayı satıyor. Satan kim? Satılan kim? Bir belediye başkanı geliyor ‘izin verin, dava açmayın’ diyor. 270 metrelik iki kule kurulmak isteniyor orada. İki dev kule kurulursa orada trafik yoğunluğu sorunu nasıl çözülecek? Kim satın aldı? Kim yapacak? Kimler ne yapmak istiyor? Hilton böyle gitti. Hilton ile benzer bir ekonomik anlaşma yaptı ama belediyenin elinden gitti. Şimdi virane gibi. Basmane’deki alan neden çukur deniyor. Bütün bunların hesabı halka verilmeli” dedi.

HER ŞEY PARA DEĞİL
Türkiye’nin bu yüzden çöküntü yaşadığını vurgulayan Çakmur, “Yapanların yanına kar kalmamalı. Halkın malı üzerinde böyle karanlık ticaret olur mu? Bu kentin hakkı ne olacak? Halka kimse hesap vermiyor. Gün gelir hesap döner. Onun için bütün bunlar ortadayken takaslarla olacak bir şey mi? Neyle takas? Neden? Burada bir opera yapılacakken, kente kültür sanat merkezi yapılacakken bu nasıl oluyor da orada bir kar ve ticaret ortamı yaratılıyori. Bütün bunlar bilinmeli. Hiç kimse katakulli çevirmesin. Hukukun üstünlüğü var. Yapılanlar hukuka uygun değil. ‘Adalet diyenler’ adalete uysun. Her şey para değil. Yazıktır bu ülkenin malına, mülküne. ‘Bir arsa geldi, yumulalım arkadaşlar’ mantığı doğru değil” ifadelerini kullandı.