GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Otomobil
11 Kasım 2022 Cuma 08:37

Çağdaş Usta, baba mesleğini seçti... Tamirciliği mühendisliğe tercih etti!

Celal Bayar Üniversitesi’nden Makine Mühendisi olarak mezun olan Çağdaş Yurtçu, mühendislik yapmak yerine oto tamircisi babasının mesleğini yapmaya karar verdi. Üniversite diplomalı tamirci olmaktan rahatsızlık duymadığını belirten Çağdaş Usta, gençleri “Makine mühendisi işsiz kalabilir ama tamirci kalmaz. İyi bir usta 10 ile 15 bin lira arası para kazanır. Hele kendi işini kurarsa, evi de olur, arabası da…” sözleriyle, sanatkar olmaya davet etti.

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – İzmir Oto Tamircileri Esnaf Odası Başkanı Necdet Heppekcan, gençlerin artık sanayi sitesinde tamirci olmak istemediğini, usta sıkıntısının artık tavan yaptığını belirtirken, “Sanayide tamir ve bakım için bekleyen araba çok, usta yok” demişti. Gençlere oto tamirci, berber, tornacı, marangoz gibi çeşitli işlere yönelmeleri tavsiyesinde bulunan Heppekcan, ailelere de “Çocuklarınızın geleceğini düşünün; onları sanatkar olmaya yönlendirin” çağrısında bulunmuştu. Çağdaş Yurtçu, Başkan Heppekcan’ın bugünkü tavsiyelerini dikkate almış bir oto tamirci ustası… Makine Mühendisi Cihat Yurtçu, mühendisliği değil, oto tamirciliğini tercih ederek gençlere örnek oldu.

SANAYİ SİTESİNİN İŞ YÜKÜ ARTTIKÇA, USTA AÇIĞI DAHA ÇOK HİSSEDİLİYOR
Üniversite diplomalı, mühendis tamirci Çağdaş Yurtçu,  oto tamircisi babası Cihat Yurtçu’nun yanında yetişmiş bir usta. Daha ilkokul çağlarında tamirhanede çalışmaya başlamış. Ortaokul ve lise çağlarında da dersler dışında hiç çıkarmamış o yağlı tulumunu… Mühendislik mi, oto tamirciliği mi ayrımına geldiğinde hiç tereddüt etmeden, “tamircilik” şıkkını tercih etmiş. Çağdaş Usta, bugün büyük bir tamirhanenin hem patronu, hem de ustası. Sanayide usta bulmanın zorluğunu anlatırken, “Bırakın ustayı, çırak, kalfa bulamıyoruz” diyor ve ekliyor:

“Sanayide işler kötüye gidiyor. Suriyelileri çalıştırıyorlar. Onlara bisikletimi bile tamir ettirmem, çünkü bu işten hiç anlamıyorlar. Usta yokluğu yüzünden işler sıkışıyor. Vatandaş, yetkili servisler bire beş koyarak fatura kestikleri için sanayi sitelerine getiriyor arabasını. Kaldı ki yetkili servisler bile usta bulamıyor. Sanayi sitesinin yükü arttıkça, bizim usta açığımız daha çok belirginleşiyor.”

BABAMI CİHAT USTA’NIN YANINDA TAMİRCİLİĞİ ÖĞRENDİM 
Çağdaş usta, Celal Bayar Üniversitesi Mühendislik Fakültesi mezunu… 2014 yılında mezun olmuş, Makine Mühendisi apoletini takmış yakasına… Askerliğini yaptıktan sonra iki meslek arasında karar vermek durumunda kalmış. 2016’da kararını vermiş, dükkanın başına geçmiş. O gün bugündür, işyerinde hem patronluk, hem ustalık yapıyor Çağdaş Usta… “Neden makine mühendisliği yapmıyorsun? İş bulamadığın için mi oto tamircisi oldun?” diye soruyorum 31 yaşındaki üniversite diplomalı oto tamirci ustasına… İşte aldığım yanıt:

“Benim hayatım oto tamircileri sitesinde geçti. Babam tamirciydi Kahramanlar semtinde; meşhur Cihat Usta. İlkokula, ortaokula giderken, babamın yanına gider, çalışırdım. Tamirciliği öğrendikçe daha çok keyif aldım. Sonra 6. Sanayiye taşıdı babam dükkanı… Ben de hem dershaneye gidiyordum, hem de Buca Anadolu Lisesi’nde okuyordum. Her boş zamanımda, hatta Pazar günü bile dükkana gelir, çalışırdım. Babamdan da yevmiyemi alırdım. Celal Bayar Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nde okurken bile aklım tamircilikteydi. Diplomamı aldıktan sonra hemen askere gittim, 2016 yılında babamı emekli ettim, dükkanı ben yönetmeye başladım. Oto tamircisi olmaktan çok memnunum, çok mutluyum. İyi ki bu işi tercih etmişim. Makine mühendisiyim diye havaya girmedim, arabaların altına girmekten hiç gocunmadım, patronluk taslamadım. Sonuçta, makine mühendisliğinden kazanacağım paradan daha fazlasını kazandıran bir işim var.”

TAMİRCİ OLMAK, KURYELİKTEN, GARSONLUKTAN İYİDİR
Genç arkadaşlarına tamirci olmalarını, eğer marangozluk, berberlik gibi hangi mesleği istiyorlarsa, o mesleğin inceliklerini öğrenmeleri ve usta olmalarını tavsiye eden mühendis diplomalı Çağdaş Usta, “Tamirci olmak, kuryelik yapmaktan, garsonluktan çok daha iyidir” diyor ve ekliyor:

“Bugün sanatkarlığın hakkını veriyorsan, hayatını kurtarmışsın demektir. İyi bir marangoz ustası, berber, oto tamircisi ve pek çok meslekteki ustalığın hakkını verenler, iyi yerlere gelir. Hiç aç kalmazlar, işsiz kalmazlar ve iyi para kazanırlar. Oto tamircisi olmak, bir kurye olmaktan, garsonluk yapmaktan kat kat iyidir. Bir oto tamircisinin doktordan farkı yoktur, hatta ustalığını konuşturursan, oto tamirciliği doktorluktan daha iyidir, daha çok kazandırır.”

EN DÜŞÜK USTA MAAŞI, 10 BİN LİRA
Mühendislik yapmayı hiç düşünmüyor Çağdaş Usta… Onun için varsa yoksa, oto tamirciliği… Bu işi yaparak hayatını kazanmaya karar verdikten sonra diplomasını işyerinin duvarına asan, işine dört elle sarılan Çağdaş usta, tamirciliğin cazibesini şu sözlerle anlatıyor:

“Yanımda iki arkadaş çalışıyor; biri 22 yaşında, diğeri 16 yaşında. Küçük kardeşimiz haftada bir gün Mesleki Eğitim Merkezi’ne gidiyor. Mühendislik yapmayı hiç düşünmedim, çünkü tamircilik yaparak daha çok kazanıyorum. Bu genç yaşta evim de var, arabam da. Genç kardeşlerimi yetiştirmeye çalışıyorum. Genç kardeşlerimin sanata yönelmelerini şiddetle tavsiye ediyorum. Kollarına altın bilezik taksınlar, hayatlarını kurtarsınlar. Mesleği olan insan aç kalmaz, parasız kalmaz. Dükkanda patron da benim, işçi de… En küçük bir şikayetim yok. Bugün orta halli bir usta sanayide bir tamirhanede en az 10 bin lira maaş alır. Eğer dükkanı tek başına götürecek kadar yetenekliyse, becerikliyse, 15 bin lira da alır, 17 bin lira da… İsteyen benim gibi üniversite okusun, mühendis olsun ama ekmek, sanatkarlıkta.”