GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
15 Şubat 2023 Çarşamba 13:29

Büyükşehirin 'yeşil' projesine yer engeli!

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin park bahçe, çim gibi bitkisel atıkları organik gübreye dönüştürmeyi planladığı tesisin ÇED dosyası yer seçiminden kaynaklı Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan geri döndü. Bakanlık karara gerekçe olarak İZSU’nun görüş yazısını gösterdi.

EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesi atıkların hammadde olarak değerlendirilerek ekonomiye kazandırılması için ‘Biyoreaktör Sistemleri İle Geri Kazanım ve Bitkisel Menşeili Katı Organik Gübre Üretim Tesisi’ kurmak için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvurmuştu.

Bornova Pınarbaşı semtinde hayata geçirilmesi planlanan proje kapsamında, çim, pazaryerleri ve hallerden çıkan bitkisel atıkların organik gübreye dönüştürmek için tesis kurulması planlanıyordu. İZDOĞA İzmir Büyükşehir Belediyesi Çevre Korunması İyileştirilmesi Müşavirlik ve Proje Hizmetleri Ticaret ve Sanayi A.Ş. ile Biosun Ödemiş Katı Atık İşleme Enerji ve Çevre Sanayi Ticaret A.Ş. ortak girişimiyle kurulması hedeflenen katı organik gübre tesisi için Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) süreci başlatılmıştı.

ÇED DOSYASI İADE EDİLDİ
ÇED süreci kapsamında kurumlardan görüş isteyen Bakanlık, İZSU’dan da görüş talep etti. Ancak İZSU’nun gelen yazı projenin geleceğini olumsuz etkiledi. İZSU’nun yazısı doğrultusunda Bakanlık projenin yazısını iade etti. Edinilen bilgilere göre İZSU tarafından verilen görüş yazısında tesisin yapılmak istendiği alanda İZSU’nun içme suyu kaynakları olduğu belirtildi.

Bakanlık tarafından yapılan duyuruda “İlimiz, Bornova İlçesi, Işıklar Mahallesi, 11084 Ada, 1 Numaralı Parsel üzerinde İzdoğa İzmir Belediyesi Çevre Koru. İyileş. Müş. ve Proje Hizmet Tic. San. A.Ş. - Biosun Ödemiş Katı Atık İşi. Enerji ve Çevre San.Tic. A.Ş. Adi Ortaklığı tarafından yapılması planlanan "Biyoreaktör Sistemleri İle Geri Kazanım ve Bitkisel Menşeili Katı Organik Gübre ÜretimTesisi (34.675 Ton/Yıl Gübre Üretimi)" projesi için  İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü  tarafından verilmiş olan kurum görüşü uyarınca, söz konusu projeye ilişkin ÇED süreci, 29.07.2022 tarih ve 31907 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren ÇED Yönetmeliği'nin 5. maddesi 2 (a) bendi gereği sonlandırılarak iptal edilmiştir.” denildi.