GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
9 Temmuz 2019 Salı 00:19

Büyükşehir ve İZENERJİ arasındaki TİS düğüm çözüldü mü? İşte rakamlar!

İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İZENERJİ arasında ‘Eşit işe eşit ücret’ sloganıyla sürdürülen TİS görüşmelerinde önemli bir viraja gelindi. Genel İş Sendikası yaptığı açıklamada, yeni rakamları duyururken görüşmedeki bazı detaylar da kamuoyuna yansıdı. İşte eski ve yeni ücretler!

Mehmet İŞLER / EGEDESONSÖZ- İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin şirketi İZENERJİ A.Ş. ile Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Genel-İş Sendikası arasında yürütülen Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmeleri sürdürülürken flaş bir gelişme yaşandı.

Arif Yıldız’ın başkanlık yaptığı Genel-İş İzmir 2 No’lu Şube ve belediye arasındaki yedinci dönem Toplu İş Sözleşmesi'nin (TİS) arabulucu sürecinin sona ermesi üzerine yaklaşık 5 bin çalışanı ilgilendiren dönemde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile geçtiğimiz günlerde bir görüşme gerçekleşti.

Toplantıda taban ücretler üzerinden konuşmalar yapılırken Başkan Yıldız haftanın ilk günü temsilciler kurulunu topladı. Belediyeden gelen teklifleri kurula ileten Yıldız’ın yaptığı, ‘İşçi arkadaşlarımızın kararları doğrultusunda bir sonuca ulaşacağız’ açıklaması basına yansıdı. Gelişmeler sonrasında Genel-İş 2 Nolu Şube yeni ücretleri sosyal medya hesabından paylaştı. Ayrıca işçilerden ve temsilciler kurulundan bazı önemli bilgiler yansıdı.

Buna göre; İZENERKİ işçisinin alacağı en düşük 3 bin 551 TL olduğu aktarıldı.  Toplamda yevmiyelere yüzde 24-25-28 ve 30’luk zamlar geldi.  20 yıldır TİS yapan İZELMAN’ın tüm sosyal haklarıyla eşitlenmiş bir anlaşma sağlandı. Bunun içinde; İZELMAN’da bin 560 TL olan sosyal yardım paketi İZENERJİ 2 bin TL’ye çıkarıldı. Eğitim, iş riskleri, koku primi taslağın üzerinde bir yükselişle İZELMAN’la eşit hale getirildi. Şu anda İZELMAN’ın, İZBETON, İZULAŞ ve İZBELCOM’da uygulanan zam oranı aşıldı. Yeni zam oranı yüzde 60-65’lerin üzerine çıktı.  A grubunda tüm gruplarda ortalama ücretlere 750 ve 850 TL arası yansıyan (sosyal haklar hariç) bir artış geldi. Alınan bilgiye göre; KHK’lılara da 400 TL’nin üzerinde gıda yardımı her ay ödenecek. Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer’in bu duruma sıcak baktığı ifade edildi. Bordoların temsilciler kuruluna iletildiği aktarıldı.

Sosyal medyadan paylaşılan bazı rakamlar dikkat çekti. Öte yandan eski ücretlerle yenilerinin kıyaslaması şu şekilde oluştu: