GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
14 Kasım 2018 Çarşamba 15:02

Büyükşehir’in o projesi yola çıktı: Artık çöpten elektrik üretilecek!

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Harmandalı Depolama alanında hayata geçireceği metan gazından elektrik enerjisi üretme tesisinin ÇED sürecinin resmen başladığı belirtildi.

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ- İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Harmandalı Depolanma Alanı'ndaki çöplerden elektrik enerjisi üretmek için harekete geçtiği proje İzmir Valiliği’nden onay aldı. Yatırım için teknik çalışmalar yapılmaya başlanırken Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) sürecinin de resmen start aldığı belirtildi.

Uzun yıllardır kentin çöp yükünü çeken ve zaman zaman vahşi depolama yapıldığı gerekçesiyle patlama riskinden dolayı eleştirilen alanda bundan böyle elektrik üretilecek. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nde yer alan proje bilgilerine göre ‘Metan Gazından Elektrik Enerjisi Üretim Tesisi’ adını taşıyan yatırım 218 milyon 750 bin TL’lik bedelle hayata geçirilecek. Projeyi Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı ihaleyi kazanan İzmir Novtek Enerji Elektrik Üretim A.Ş. gerçekleştirecek. “73,395 MWt Kurulu Gücünde Metan Gazından Elektrik Enerjisi Üretim Tesisi” projesinin evsel atıkların çevre ve insan sağlığına olası olumsuz etkilerinin ortadan kaldırılması, ekonomik değer yaratılması ve sürdürülebilir bir atık yönetim sistemi oluşturulması amacıyla yapılmak istendiği bilgisi dosyada yer aldı.GENEL SEKRETER GÖKÇE TEFTİŞTE!
Öte yandan İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Buğra Gökçe de proje alanına giderek teknik incelemelerde bulundu. Gökçe, “Harmandalı Çöp Depolama alanımızda bir yandan yatay ve düşey borulamalar ile gaz elde etme işlemleri başladı, diğer yandan da kısa süre sonra başlayacak ağaçlandırma-doğaya kazandırma amaçlı rehabilitasyon çalışmalarımızın hazırlıklarında sona gelindi” açıklamasını yaptı.