GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
16 Haziran 2020 Salı 16:59

Büyükşehir'in çöp tesisi meclis gündeminde: Kritik ÇED raporu sorusu!

MHP İzmir Milletvekili Hasan Kalyoncu, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Menderes ilçesine yapılması planlanan çöp bertaraf tesisinin ihalesi hakkında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na soru önergesi yöneltti.

EGEDESONSÖZ- İzmir Büyükşehir Belediyesi, 13 Şubat tarihinde Menderes, Karabağlar, Gaziemir, Buca, Balçova ve Narlıdere ilçelerinin atıklarını elektrik ve gübreye çevirecek bir tesisin Menderes ilçesinde yapımı ve 15 yıllık işletmesini kapsayan bir ihale düzenledi. Ön izin belgesi alnn tesisin ÇED süreci beklenmeden ihaleye çıkarılması AK Parti ve MHP tarafından eleştirilere sebep olmuş, bölge halkının da tepkisiyle ihale iptal edilmişti.

MHP İzmir Milletvekili Hasan Kalyoncu, ihaleyi meclis gündemine taşıyarak, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'a cevaplaması için soru önergesi yöneltti.

"İzmir'de yapılan çöp bertaraf tesisi ihaleleri ÇED Raporu alınmadan yapılmıştır. Menderes İlçesinde de ÇED alınmadan ihaleye çıkılmış, ilçenin tepki göstermesiyle iptal edilmiştir" diyen Kalyoncu şu soruları yöneltti:

1) ÇED raporu alınmadan bu tür ihaleler yapılabilmekte midir?
2) ÇED raporu sonucu alınmadan yapılan bu ihaleler sonucunda ihaleyi kazanan firma ile bölge halkının karşı karşıya gelmesi problem doğurmakta mıdır?
3) Eğer ÇED olumlu raporu almadan ihaleye çıkılamıyorsa bu konuda yaptırımlarınız nelerdir?