GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
11 Eylül 2024 Çarşamba 18:47

Büyükşehir 'Ege Gaz planları' için kararı verdi!

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin meclis toplantı gündeminde yer alan en önemli konular arasında bulunan Aliağa'daki Ege Gaz A.Ş'ye ait Ege Gaz Aliağa LNG Terminali'nin bulunduğu alana yönelik meclis üyeleri 'ret' kararını verdi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay ise kendisi hakkında çıkan iddialara mecliste yanıt verdi.

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ-  İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Eylül ayı olağan meclis gündeminde yer alan Aliağa'daki Ege Gaz A.Ş'ye ait Ege Gaz Aliağa LNG Terminali plan değişikliği tartışmalara neden oldu. Büyükşehir Belediyesi'nin daha önce "oy birliği" ile reddettiği planlama kararı İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay'ın katıldığı son toplantıda komisyonlara iade edilirken bu kez İmar ve Bayındırlık Komisyonu, teklifi "oy birliği" ile kabul etmişti.

Yaşanan gelişmelerin ardından planlama ile ilgili süreç CHP Genel Merkezi'ne taşınmıştı. Konunun kamuoyunda tartışılmaya başlanması üzerine parti yöneticileri durumu mercek altına almıştı. Bunun üzerine Büyükşehir Belediyesi meclisi, imar planı değişikliği teklifini reddederek komisyona iade etme kararı almıştı.

ACAR, TUGAY’DAN 'RİCA' ETMİŞTİ
Tükiye'nin önemli enerji yatırımı yapan şirketleri arasında bulunan Çolakoğlu Holding'e ait Ege Gaz'ın Aliağa'da genişleme sınırlarında yapılan değişiklik tartışmaya daha neden oldu. Özel güvenlik bölgesi olması nedeniyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın yetkili olduğu alanda yapılan plan tadilatının Cumhurbaşkanlığı tarafından onaylanması gerekiyordu. Plan hiyerarşisine göre ihmal edilen durum nedeniyle ayrıca çekinceler ifade edildi. 

Planlama sınırı yaklaşık 400 dönüm olan sanayi bölgesinde Aliağa Belediyesi ile birlikte özel şahıslara ait bazı mülkiyetler de bulunuyor. Belediyenin 60 dönümlük alanının belediye hizmet alanı olarak planlanması konusunu da içeren teklifin, Başkan Tugay'ın Aliağa ziyaretinde MHP'li Belediye Başkanı Serkan Acar tarafından özel olarak rica edildiği kamuoyuna yansımıştı.

BİR KEZ DAHA MECLİSTE
İlgili önerge bugün gerçekleştirilen komisyon toplantısında bir kez daha görüşüldü. Komisyon üyeleri arasında fikir ayrılığının yaşandığı önergede bu kez Cumhuriyet Halk Partili üyeler ‘ret’ oyu verdi. Cumhur İttifakı üyelerinin ‘kabul’ oyu verdiği ilgili önerge ise oy çokluğuyla reddedildi.

MECLİS’TEN DE ‘RET’ ÇIKTI
Meclis üyelerinin onayına sunulan ilgili komisyon kararıda yaşanan tartışmalar sonrası Cumhur İttifakı üyelerinin ‘kabul’  CHP’li üyelerin ‘ret’ oyu sonrası oy çokluğuyla reddedildi.

YILDIZ: ZİYARETİNİZ NOKTASINDA...
Gündem maddesi hakkında söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Hakan Yıldız, "Sayın Başkan bu rapor geçtiğimiz günlerde yine Aliağa Belediyemizin bir talebi üzerine gelen bir planlama çalışmasıydı. Daha önce ilgili imar komisyonumuz bunu oy birliği reddetmişti ama jeolojik etütleri olmadığı gerekçesiyleydi. Daha sonra ilgili bir ziyaretiniz ilgili belediye bürokratlarının buradaki ziyaretleri noktasındaki o olumlu alan etkisiyle birlikte de..." ifadelerini kullandı.

TUGAY: BÖYLE BİR RİVAYET VAR AMA...
Söze giren Başkan Cemil Tugay, Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar ile görüşmesinde böyle bir konunun gündeme gelmediğini belirtirken, "Çok özür dileyerek bizim ziyaretimize bu konu konuşulmasına dair rivayet var ama bizim Aliağa Belediyesi'nden normal koordinasyon çerçevesinde yaptığımız toplantıda bu konu hiç gündeme gelmedi. Ya da bana bu konuda doğrudan bir şey iletilmedi" dedi.

YILDIZ: KAMUOYUNDA OLUŞTURULMAYA ÇALIŞILAN İKLİMİ ELEŞTİRİYORUZ
Sözlerine devam eden AK Parti Grup Başkanvekili Yıldız, "Ziyaretinizde bir taahhütünüz vardı. 30 ilçe belediyesini tek tek ziyaret edeceğimizi, belediyelerde ayrım olmadan birlikte bir inşada yol alacağı noktasında o ziyaretlerin devamı ilgili bürokratlarımızla Aliağa Belediyesi'nin bürokratlarıyla büyükşehirin bürokratları bu dosya üzerinde de konuşmalar yaptı. Tabii bizi en fazla üzen kısım, hem de sizi biraz üzdüğünü düşünüyorum. Kamuoyunda oluşturulan bir algı. Büyükşehir belediyesi, ilçe belediyesi rant sağlaması hikayesi doğru bir hikaye değildir. Belediyeler bile rant sağlayacaktır. Kaldı ki bu alanda bu alanda zaten biz daha önce oluşmuş bir sanayi, 25 binlik planda sanayi tanımı içerisinde kalan yine oluşturulmuş planda Büyükşehir Belediyemize bir itfaiye alanı çıkan... Yani burada inşaatla kamuoyunu oluşturulmaya çalışılan iklimi eleştiriyoruz. Oysa bizim ortak akıl üretmeye ihtiyacımız var. Bu anlamda baktığımızda, sadece iade kısmına baktığımızda özel güvenlik ilan edilmesi noktası ki ilgili bakan hükümlerine göre baktığınızda Çevre Şehircilik Bakanlığı ya da ilgili merkezi idare plan yapabilir. Şu anda plan yapma yetkimiz var. Geçtiğimiz yıllarda zaten TÜPRAŞ'ın planlarındaki de özel güvenlik alanıdır. Yine bu belediye meclisinden onaylanmıştı. Şimdi belediyemiz komisyonumuzun kararı noktasında tüm kurum görüş tekrar gidecektir. Ben de ancak kamuoyunun da oluşturulmaya çalışan iklimin doğru olduğunu düşünmüyoruz. Bu zatıalinizle başlayan Aliağa Belediye Başkanımızla devam eden o karşılıklı sorunları çözme iradesi maalesef birileri tarafından sekteye uğratılma çabası olarak görüyoruz. Burada bugün de planın detaylarıyla baktık. Yüzde 25 bölge genelinde baktığınız sanayi tesisindeki zayiat alanı içerisinde bir zayiat uygulaması. Belediye büyük bir itfaiye alanı çıkarılması ki burası sanayi bölgesi. Her zaman bir yangın riski var ve bir belediyemize büyükşehir belediyesi itfaiye alanına ihtiyacı var. Onun dışında ağaçlandıracak alan otopark oluşturmuş. Bu algının doğru tanımlanması adına, grubumuz adına söz aldım. Ve ilgili belediyemizle ilgili kurumlardan, komisyon raporumuzun belirttiği şekilde, özel güvenlik bölgesi ilan edilen bölgede yer aldığından, bu kapsamda diyor, ilgili kurum görüşlerinin güncellenmesi, güncellenerek tekrar gidecektir. Ama kamuoyunun bahsettiği, birilerinin bahsettiği gibi durum söz konusu değil. Bunun da kayıtlara geçmesi adına söz aldım" diye konuştu.

YILDIR: YENİDEN DEĞERLENDİREBİLİRİZ
Son olarak söz alan CHP Grup Başkanvekili Zafer Levent Yıldır, "Hemen hemen aynı konu özel güvenlik bölgesi olması bizi büyük ölçüde tereddüte düşürdü. Güncellenmesi gereken veriler olduğu konusu da ikinci bir konu. Dolayısıyla bunlarla birlikte tekrar bir önerge gelmesi durumunda yeniden değerlendirebiliriz" dedi.