GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
3 Aralık 2016 Cumartesi 13:43

Büyükşehir’e yargı şoku: Tarihin en büyük ihalesi iptal!

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin en büyük ihalesi olan asfalt, yol, altyapı işleriyle ilgili yaptığı 1 milyar TL’lik ihale iptal edildi. İhaleye bile girmeyen firmanın itirazını değerlendiren mahkeme şok eden kararı tebliğ etti. Büyükşehir ise acil olarak yeni ihaleye çıktı.

Fatih YAPAR/EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Haziran ayında yaptığı tarihinin en büyük yol-asfalt-altyapı ve şantiye kurulumu ihalesi ile ilgili şok bir karar alındı. İdare Mahkemesi, belediyenin yaklaşık 1 milyar TL değeri bulan ihalesini iptal etti.

Fen İşleri Daire Başkanlığı tarafından yapılan ihaleyi kazanan belediye şirketi İZBETON çalışmalara başlamış uzun süredir de altyapı-yol çalışmaları ile şantiye kurulumu işlerini yürütüyordu.  Büyükşehir tarafından yapılan ihaleye teklif bile vermeyen bir şirket olan Temelkom A.Ş önce KİK’e itiraz etti. Yaptığı itirazda, belediye bünyesinde kurulan şantiyelerin bölgede bundan sonra da rekabeti engelleyeceğini vurguladı. Büyükşehir’in imkanları ile yapılan bu tesislerin ihalelerde kendileri açısından sorun teşkil edeceğinin de altını çizdi. KİK, yaptığı incelemede ihaleye bile girmeyen, deneyimi dahi olmayan bu firmanın itirazını ret ederek belediye lehine karar verdi. Firma ise KİK’in kararını yargıya taşıdı. Yapılan inceleme sonrasında mahkeme ihaleyi iptal etti.

ACİL KARAR
Kararın tebliğ edilmesinin ardından Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve ilgili bürokratların kararıyla Kamu İhale Kanunu’nun “acil, doğal afet, yangın, sel, sağlık sorunları” gibi konularda belediyeye yetki veren 21-B maddesi uygulamaya konuldu. Bu kapsamda belediye aynı şekilde ihaleyi alan İZBETON şirketi ile yola devam etme kararı aldı. Yeni yılda yeni ihale yapılana kadar uygulanacak yöntemin vatandaşı ve ihtiyaç sahiplerini mağdur etmeyeceği açıklandı.

KİMLER BAŞVURMUŞTU?
Büyükşehir’in yaptığı büyük çaplı, yaklaşık maliyeti 949 milyon 330 bin TL olan ihalede Yedigöze İnşaat-Gürşah İnşaat 900 milyon 260 bin TL, Özgün İnşaat-Demyol İnşaat 919 milyon 640 bin TL,  Fayda İnşaat-Burkay İnşaat-Özce İnşaat Ortak Girişimi 840 milyon 165 bin 165 TL teklif vermişti. İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ait İZBETON Şirketi de bu ihalede 816 milyon 349 bin TL teklif vererek en düşük teklifte kalmıştı. İhale komisyonu ve KİK’in oluruyla “uygundur” kararı verilirken çalışmalar sürdürülüyordu. İhale kapsamında Bayındır ve Bergama’da da şantiyeler faaliyete başlamıştı.