GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
18 Ekim 2017 Çarşamba 14:10

Büyükşehir'e Sayıştay şoku! Raporda neler var?

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 2016 yılı mali yapısını inceleyen Sayıştay, usulsüzlükler tespit etti. Büyükşehir’in Türkiye’ye örnek olan ‘kırsal kalkınma desteği’ mevzuata aykırı bulunurken belediyeye ait spor kulübüne verilen taşınmazların tahsisinin iptal edilmesi de istendi.

Ender ALDANMAZ/ EGEDESONSÖZ- Kurumları mali açıdan denetleyen en büyük kurumu olan Sayıştay, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin mali hesaplarını ve harcamalarını inceledi.

Sayıştay, hazırladığı raporda, Büyükşehir tarafından yapılan bazı hizmetlerin mevzuata aykırı olduğu belirtilerek Büyükşehir tarafından düzenleme yapılması istendi.

KOCAOĞLU'NDAN 'SAYIŞTAY' AÇIKLAMASI: KIRSALA DESTEK SÜRECEK Mİ?

KIRSAL KALKINMANIN SONU MU?
Hazırlanan raporda Büyükşehir’in kırsal bölgelerde tarımı geliştirmek için uyguladığı ve Türkiye’de örnek gösterilen ‘Kırsal Kalkınma İzmir Modeli’nin mevzuata aykırı olduğu belirtildi. Raporda belediyenin kooperatiflere, çiftçilere ve meslek odalarına ayni ve nakdi yardımda bulunmasının mevzuata aykırı olduğu belirtildi.

Raporda konu olan başlıklar ise kooperatiflere süt soğutma tanklarının alınması, zeytinyağı tesislerinin yenilenmesi, çiftçilere canlı hayvan dağıtılması, çiftçilere zeytin ve incir kasası yardımı ile ziraat odalarına traktör desteği verilmesi oldu. Sayıştay, Büyükşehir’in yetkisini aşarak kamu bütçesini yardımlarda kullanamayacağını belirtti. 10 milyon 241 bin TL’yi bulan yardımların ise usule aykırı bulunduğunu belirtti.

Belediye yaptığı savunmada ise, yardımların 5216 sayılı yasanın ilgili fırkalarına göre uygun olduğu belirtilerek üreticiye sunulan hizmetlerin tüm belediye hizmetleri gibi büyük öneme sahip olduğu ve yardımların devam edeceği belirtildi.

KINIK VE MENEMEN’DEN 3 YILDIR ÇEVRE VERGİSİ ALINAMADI
Raporda bir diğer başlık ise Menemen ve Kınık belediyelerinden Büyükşehir Belediyesi’ne çevre vergileri ile ilgili ödemelerin yapılmaması oldu. Ancak iki belediyenin son 3 yılda Büyükşehir Belediyesi’ne ödemesi gereken toplam 698 bin TL ile 137 bin TL’lik gecikme zammının tahsil edilmesi istendi. Büyükşehir tarafından verilen yanıtta iki belediyeden de gerekli tahsilatların yapıldığı belirtildi. Yasaya göre ilçe belediyeleri vergilerin yüzde 20’sini Büyükşehir Belediyesi’ne ödemesi gerekiyor.

26 BİN ÖĞRENCİ ORTADA MI KALACAK?
Sayıştay raporunda bir diğer önemli konu ise Büyükşehir Belediyesi’nin kendine ait spor kulübüne tahsisini yaptığı taşınmazların mevzuata aykırı olması oldu.

Raporda tahsis edilen taşınmazların belediyeye tekrar iade edilmesi istendi. Açıklamada, “belediyelerin taşınmaz tahsisatı yapabileceği kurumlar arasında spor kulüpleri bulunmamaktadır. Mevzuata aykırı olarak yapılan taşınmaz tahsislerinin iptal edilerek, söz konusu taşınmazlardan elde edilen gelirlerin belediyeye aktarılması gerektiği mütalaa edilmektedir.” denildi.

Büyükşehir ile kulüp arasında yapılan protokol ile yaklaşık 26 bin öğrencinin faydalandığı spor okullarının geleceği ise tartışma konusu oldu.