GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
7 Ekim 2024 Pazartesi 17:39

Büyükşehir'e niyet SGK’ya kısmet!

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın Karşıyaka Belediyesi'nin yaşadığı ekonomik darboğazı çözmek için almayı planladığı 8 bin 875 metrekare büyüklüğündeki belediye hizmet alanı, Karşıyaka Belediyesi’nin SGK borçlarına karşılık SGK'ya devredilecek. İzmir Büyükşehir Belediyesi bu parsel için geçtiğimiz Haziran ayında 200 milyon TL bedel biçmişti.

Metehan UD / EGEDESONSÖZ -  Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın belediyelerin SGK borçlarını ödemesi noktasında verdiği talimat sonrasında kamu kurumlarının çalışmaları sürüyor.

Bu kapsamda bazı belediyelerde haciz işlemleri uygulanmaya başlanırken Gelir Dairesi Başkanlığı’nın İller Bankası’ndan gelen gelirlere ipotek uyguladığı uygulandığı öğrenildi. İpotek işlemlerinin vergi borçlarını yapılandıran ancak yapılandırmayı bozan ya da yapılandırma da yapmayıp borcunu ödemeyen belediyelere uygulandığı aktarıldı.

Belediyelerden ise peş peşe borçların ödenmesi ile ilgili hamleler geldi. Yayımlanan meclis gündemlerine göre belediye başkanları borçlarına prim borçlarına karşılık taşınmazlarının SGK’ya devri ile ilgili önergeler verdi.

BÜYÜKŞEHİR’E SATILACAKTI
Karşıyaka Belediyesi ise şirketleri Personel AŞ ile Kent AŞ’nin Sosyal Güvenlik Kurumu’na olan borçlarına karşılık bazı taşınmazlarını kuruma devretmeye hazırlanıyor. Devir hazırlığı içindek olan parsellerden biri de bir dönem Karşıyaka Belediyesi’nin içinde bulunduğu ekonomik darboğazı aşmak için İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin satın almayı planladığı taşınmaz da yer alıyor.

200 MİLYON BEDEL BİÇİLMİŞTİ
Tapuda Şemikler Mahallesi 25262 ada 1 parsel olarak kayıtlı 8 bin 575 metre büyüklüğündeki belediye hizmet alanı da SGK’ya devredilecek parseller arasında. Mavişehir’de bulunan bu parsel Tugay’ın Karşıyaka Belediye başkanlığı döneminde TOKİ’den 24 milyon TL’ye satın alınmıştı. Bu parsel İzmir Büyükşehir Belediyesi Encümeni bu parsel için Haziran ayında 200 milyon TL bedel belirlemişti. Yine SGK’ya devredilmesi planlanan parseller arasında Mavişehir’deki PTT alanı da bulunuyor.

Taşınmazla ilgili devir önerisi bugün toplanan Karşıyaka Belediyesi Meclisi’nde Plan ve Bütçe ile Hukuk komisyonlarına gönderildi. Toplantıya ara verildi. Bir araya gelen komisyonlar karar için oy birliği verildi. Komisyon raporu oy birliği ile kabul edildi.

Gündem maddesi şu şekilde:  

Belediyemizin ve Belediyemize ait Karşıyaka Belediyesi Personel A.Ş.'nin ve KENT Karşıyaka Sosyal Tesis İşletmeleri Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin Sosyal Güvenlik Kurumuna olan borçlarına karşılık; Mülkiyeti Belediyemize ait Karşıyaka-Şemikler Mahallesi 25562 ada 3 parsel sayılı 856,98 m²'lik taşınmaz ile 25262 ada 1 parsel sayılı 8.575,00 m²'lik taşınmazların 5510 sayılı Kanunu’nun Geçici 41’inci maddesi kapsamında devredilmesi hakkında önerge.