GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
18 Ağustos 2017 Cuma 11:57

Büyükşehir'e Kültürpark şoku: Bakanlık yeni plan istedi!

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından meslek odaları ve kentin kanaat önderlerinin görüşü alınarak yapılan yeni Kültürpark Projesi’ne bakanlıktan vize çıkmadı. Kültür ve Turizm Bakanlığı son rötuşları yapılan proje için koruma planı istedi.

Ender ALDANMAZ / EGEDESONSÖZ (Özel Haber) -  İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin son yıllardaki en büyük kültür-çevre düzenlemesi projeleri arasında yer alan Kültürpark Projesi ile ilgili şok eden bir gelişme yaşandı.  Yıllardır enternasyonal fuar başta olmak üzere birçok fuar ve organizasyona ev sahipliği yapan Konak sınırları içindeki mevcut Kültürpark’ın yeniden ayağa kaldırılıp, içindeki binaların revize edilmesini sağlayacak projeye bakanlık onay vermedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösteren Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Prof. Dr. İlhan Tekeli öncülüğünde bir araya gelen akademisyenlerin hazırladığı, kentin birçok kesimine sunulan son proje için “koruma planı yapılsın” kararı verdi.

Bakanlığın uzun süredir devam eden yeni Kültürpark Projesi için istediği “koruma planı” talebinin ise süreci en az bir buçuk, iki yıl daha öteleyeceği öğrenildi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun büyük önem verdiği ve üzerinde yoğun çalışma yaptığı proje farklı kesimlerin görüşüne de açılmıştı.

Başkan Kocaoğlu yaptığı açıklamada, “Biz Kültürpark’ı yeniden daha çok yeşil, daha az bina ve daha fonksiyonlu, tıpkı eski yıllardaki gibi İzmirlilerin doya doya kullandığı bir alan haline getirmek istiyoruz” demişti.  Projenin görücüye çıkmasından sonra bazı sivil toplum kuruluşları ve farklı kesimler “Kültürpark'a Dokunma” kampanyası başlatarak imza toplamıştı.

ŞİMDİ NE OLACAK?
Gelişmelerin ardından İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu’nun ne yapacağı ise henüz netleşmedi. Koruma planı yapmak gibi uzun ve zamana yayılan yeni çalışma talebi projede çalışanların da motivasyonunu düşürdü. En az bir buçuk yıl daha süreci öteleyecek olan kararın ardından Başkan Kocaoğlu’nun Kültürpark Projesi’nden vazgeçebileceği öğrenildi.

Öte yandan bazı kesimler de kabine değişikliği ve siyasi hareketli sürecin ardından gelen bu olumsuz gelişmeyi “sürece müdahale” olarak yorumladı. 

KORUMA AMAÇLI İMAR PLANI NEDİR?
Koruma amaçlı imar planı; yerleşim yerlerinin içinde, yakınında, etkileşim alanında kalan veya kalması muhtemel, sit alanlarının, tarihi ve doğal varlıkların, kültür ve doğal varlıkların korunur ve sürdürülebilir olmalarını sağlamak amacıyla oluşturulan imar planları olarak tanımlanıyor. Koruma amaçlı planının konusu SİT alanlarıdır. Kentsel, doğal, arkeolojik, tarihi sit alanları ve ören yerlerinin, söz konusu planlar ile koruma altına alınması hedeflenir. Bir alan için koruma amaçlı imar planı yapılabilmesi, öncelikle o alanın SİT alanı ilan edilmesini gerektirir. Bu görev Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kuruluna verilmiştir. Yapılan çalışmalar neticesinde Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu tarafından korunması ve varlığını sürmesi kararlaştırılan alan SİT alanı ilan edilir. Belirlenen alan halen kullanılmakta olan tarihi bir yerleşim bölgesi olabileceği gibi, tür ve yoğunluk açısından bir orman, arkeolojik açıdan bir kalıntı bölgesi de olabilir. İlgili belediye imar planında bu bölge için koruma amaçlı imar planı oluşturur ve yapılaşmayı durdurur, kısıtlar veya belirli şartlara bağlar.

EN AZ 1 YIL...
Normal şartlarda bu tür planlar Türkiye’de hiç itiraz olmasa ve her şey uygun olsa bile bürokratik süreçler nedeniyle bir yıldan fazla sürüyor.