GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
29 Kasım 2019 Cuma 15:57

Büyükşehir’den o ilçeye destek: Turistik tesis alınacak

Mali sorunlar yaşayan belediyelerin kasalarına para aktarabilmek için kamulaştırma yöntemini tercih eden İzmir Büyükşehir Belediyesi Dikili’de denize sıfır “turistik tesis alanı” imarlı 43 dönümlük yeri alacak. Dikili Belediye Başkanı Adil Kırgöz, “Kamulaştırma kararı sonrasında değer tespiti yapılacak. Görüşmelerimiz sürüyor” dedi. Kırgöz daha önce belediyeyi 86 milyon TL borçla devraldığını açıklamıştı.

EGEDESONSÖZ- Yerel seçim sonrasında göreve gelen yeni belediye başkanlarının en büyük sorunları arasında yer alan mali disipline yönelik çalışmalar sürüyor. Genel bütçelerini aşan borç yüküyle karşılayan ilçe belediye başkanları İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden destek isterken “kamulaştırma formülü” ortaya çıkmıştı. Yasal olarak belediyelerin kasasına nakit para aktaramayan Büyükşehir, ilçelerden gelen listelerden yer seçerek kamulaştırma kararı alabiliyor. Karar sonrası mülkiyet devri yapılan yerin parası ilçeye gönderilmiş oluyor.

Birçok belediyenin Büyükşehir’e gönderdiği listeler üzerinde çalışma yapılırken Dikili Belediyesi “turizm tesis alanı” teklifi götürdü.  1/1000 ölçekli imar planında tamamı "Belediye Turistik Tesis Alanı" kullanımına isabet eden mülkiyeti Dikili Belediyesine ait olan Çandarlı Mahallesi, 559 ada, 1 nolu parselin kamulaştırma işlemine başlanılmasına karar verildi. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin encümen kararı aldığı yerle ilgili bedel tespiti netleştikten sonra tapu devri yapılacak.  Denize sıfır konumda Çandarlı Otogarı’nın arkasında bulunan Çandarlı Tatil Köyü’nün yine aynı şekilde kullanılması planlanıyor.

Büyükşehir Belediye ile görüşmelerin devam etiğini belirten Dikili Belediye Başkanı Adil Kırgöz, “Kamulaştırma yöntemiyle mülkiyeti bize ait olan araziyi Büyükşehir’e devredeceğiz. Burada bir yenilenme ve geniş bir tadilat olacak. Henüz 43 dönümlük bu imarlı arazinin rakamını tespit etmedik. Görüşmelerimiz sürüyor” dedi.

Öte yandan Başkan Kırgöz göreve geldikten sonra yaptıkları mali denetim ve tespitler sonrasında eski Başkan Mustafa Tosun’dan 86 milyon TL borç devraldıklarını da açıklamıştı.