GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
4 Eylül 2020 Cuma 08:31

Büyükşehir’den 'koku' teyakkuzu! TÜBİTAK devreye girdi

İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü havaların ısınmasıyla birlikte kent genelinde yayılan kötü kokuyu önlemek için harekete geçti. Bir dizi önlem alan kurum TÜBİTAK ile anlaşma yaparak kokunun sebebini tespit etmek için harekete geçti. İZSU, farklı eylem planlarını uygulamaya başladı.

EGEDESONSÖZ- İzmir’de havaların ısınmasıyla artan koku sorunun çözümü için harekete geçen İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü bir dizi önlem aldı.  Özellikle, Çiğli-Karşıyaka ilçelerinde yoğun olarak hissedilen ağır kokunun sebebini bulmak için çalışan kurum faaliyetleri hızlandırdı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in “sorunu bulun, çözümüne bakın” talimatının ardından İZSU ilk olarak koku ünitelerin gözden geçirdi.

Çalışma kapsamında ilk olarak 24 saat görev esaslı mobilize ekipler devreye sokularak kent genelinde denetimlere başladı. Tam 20 ekip farklı noktalarda inceleme yapmak üzere sahaya indi.  Pompaların çalışma sisteminde değişikliğe gidilerek kokunun nereden kaynaklandığının ölçümü yapılmaya çalışıldı. İzmir’de en önemli sorun olan yağmur suyu kanallarının kanalizasyona bağlantısı konusuna da eğilen kurum Buca-Konak Gültepe ve Bornova bölgelerinde ayrıştırma ihalesini tamamladı. Ayrıca, Meles ve Arap Dereleri’nin temizliğine önem verilirken denizle buluşma noktaları kapatıldı. Yine bu kapsamda, Manda Deresi’ndeki 7 metrelik çamur alan çıkartılarak beton dökülmesine karar verildi.

Koku sorununun Çiğli Harmandalı Katı Atık Bertaraf Tesisi’nin bulunduğu bölgeden oluşma ihtimaline karşılık Büyükşehir Çevre Sağlığı Daire Başkanlığı da İZSU ekiplerine destek verdi. Bu bölgede de koku önleme çalışmaları yapıldı. Ayrıca kent genelinde logarlar ve ızgaraların altı temizlenirken ilaçlamalar da ihmal edilmedi.

TESİS DURDURULDU
Büyükşehir, kokunun bulunması için yoğun çaba sarf ederken Çiğli Sasalı’da bulunan Çamur Kurutma Tesisi’ni geçici olarak durdurdu. Faaliyetine son verilen tesisin çalışmadığı dönemlerde yayılan koku oranı ile çalışır durumda yayılan koku oranlarının ölçümleri yapıldı.

Çiğli’de bulunan Atatürk Organize Sanayi Bölgesi ile sanayi sitesindeki fabrikalar ile işyerlerinin kanalizasyon bağlantıları ile arıtma tesisi üniteleri kontrol edildi. Belediye ekipleri gece yarılarında bölgelerde denetleme yaparak deşarj olup olmadığına baktı.

Çalışmalar kapsamında İzmir Körfezi’ndeki genel koku oranlarının da ölçümü yapıldı. Oksijen miktarları normal seviyelerin üst noktasında çıktı.

Büyükşehir, teknik ve bilimsel olarak sonuç alabilmek için TÜBİTAK ile anlaşma yaptı. Sözleşme imzalayan iki kurum kent genelinde denizden ve havadan numuneler alarak koku oranlarını ölçecek. TÜBİTAK görevlilerinin hafta başında İzmir’de çalışmalara başlaması bekleniyor.