GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
4 Nisan 2017 Salı 14:56

Büyükşehir’den arıtma hamlesi: Hedef 2040!

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Torbalı’da bulunan atık su işletmesi için kapasite artışına gidiyor. 2040 yılı nüfusu baz alınarak hazırlanan rapor ile kapasite 5 kat artırılacak.

Ender ALDANMAZ/EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesi, nüfusu hızla artan sanayi ve tarım şehri Torbalı’da 2010 yılında devreye soktuğu atık su işletmesinin kapasitesini arttırmak için harekete geçti.

İZSU tarafından işletilen ve Muratbey Mahallesi’nde bulunan Torbalı Atık Su Arıtma Tesisi için yapılması planlanan kapasite artışı çerçevesinde hazırlanan proje Büyükşehir tarafından Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne sunuldu ve ÇED süreci başlatıldı.

1 YILDA BİTECEK
Proje çerçevesinde tesise komşu olan tarla niteliğindeki 3 parselde kamulaştırma çalışmaları tamamlandı. Küçük Menderes Havzası’nın kirlilik yükünü azaltacak olan ve 1 yılda bitirilmesi hedeflenen proje ile 11 bin 382 metrekarelik alanda inşa edilen tesis, 63 bin 389 metrekareye çıkacak.

FETRET ÇAYI KURTULACAK
Proje, Nüfusu hızla artan Torbalı’nın 2040 yılına kadarki nüfusu düşünülerek hazırlandı. Kapasite artışı ile Fetret Çayı’na atık sularını deşarj yapan işletmelerin atık sularının kanalizasyon sistemine bağlanması hedefleniyor. Böylece proje ile yüksek konsantrasyonlu kirlilik yükleri azaltılmış olacak. Temizlenen atık suları ise Çevlik Çayı’na deşarj edilmesi ise devam edecek.

Proje çerçevesinde alana anaerobik, havalandırma ve son çökeltme havuzları ile dozlama ünitesi ve çamur geri devir ve çamur pompa istasyonları kurulacak.