GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
14 Haziran 2024 Cuma 12:33

Büyükşehir’deki zirve sonrası sendikadan karar: Memurlar bayramlaşma törenlerine katılmayacak!

İzmir Büyükşehir Belediyesi ile memurların sendikası TÜM-BEL-SEN arasında devam eden ve tıkanan toplu sözleşme süreci ile ilgili olarak belediye binasında zirve yapıldı. Görüşme sonrası yapılan açıklamada “Ekmeğimize el koyanlarla asla bayramlaşmayacağız. Sırtımızı döneceğiz. İlçe belediyelerindekiler de dahil, hiçbir belediye memuru bayramlaşmalara katılmayacak” denildi.

Ozan EKİZ/EGEDESONSÖZ- İzmir Büyükşehir Belediyesi ile TÜM-BEL-SEN arasında devam eden ve sosyal denge tazminatı sebebiyle tıkanan toplu sözleşme görüşmeleri eylemsel bir süreçle devam ediyor.

Dün gerçekleştirilen iş bırakma eyleminin ardından memurlar bugün de bir eylem düzenledi. Eylemin bitiminde Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Barış Karcı’nın odasının önüne giden memurlar, Karcı’nın daveti üzerine bir görüşme gerekleştirdiler.

Görüşmenin ardından TÜM-BEL-SEN 1 No’lu Şube Başkanı Cevdet Keleş, açıklamalarda bulundu.

Keleş açıklamasında şunları söyledi:

Biraz önce İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Barış Karcı ile bir görüşme gerçekleştirdik.  Eğer istediğimizi alamazsak bayramdan sonra İzmir'in her noktasını eylem alanı ilan edeceğiz. Koltuklarınızda rahat oturamayacaksınız dedik.

Bizim önümüze sürdükleri hukuki dayanaklar tamamen AKP'nin emekçilerin önüne koyduğu yasalara sarılmak olarak değerlendiriyoruz. Yaptığımız sözleşmelerin hukuki nitelikte olduğunu biz biliyoruz. İç hukukumuzda da Yargıtay'a kadar gittiğinde lehimize karar çıktığını ifade ettik. Zimmet diyorlar, Sayıştay kamu zararı diyor. İkisi farklı şeyler. Sayıştay'daki hakimler ek siyasal baskıdan kurtulup uluslararası hukuka baksınlar bunun uygun olduğunu görecekler.

Sayın Tugay'ın AKP'nin yasalarına sığınmaktan başka açıklaması olmadığını biliyoruz. Ya olduğunuz gibi olun ya göründüğünüz gibi olun. Sendikaya gelip verdiğiniz sözleri unutuyorsanız emekçiler her yerde karşınızda olacak. Bundan hiç kuşkunuz olmasın.

Burada belediyede örgütlü tüm sendikalar olarak, bunun sadece Cemil Tugay değil tüm ilçe belediyelerinin de emekçilerin hakkına el koyma durumudur. Bunun siyasal sorumlusu da CHP'dir. Ekmeğimize el koyan belediye başkanları CHP'ye mensuptur. Bu nedenle CHP'nin burada bir siyasal sorumluluğu vardır. Dün il başkanlığında da bu yanlıştan dönün dedik.

Demokratik tepkilerimizden korkanlar dün daire başkanları ve müdürler aracılığıyla çalışanlara baskı kurmaya çalıştılar. Sizin baskılarınız bize vız gelir. Suç işleyen sizsiniz. Emekçilerin sendikal haklarına demokratik haklarına saldırı yapan sizsiniz. Bunun da hesabını soracağız. Bizlerle görüşmekten korkanlar karşımıza polis dikmekten, biber gazı sıkmaktan çekinmiyor. Bunların hiçbiri bizi yıldıramaz.

Ekmeğimize el koyanlarla asla bayramlaşmayacağız. Sırtımızı döneceğiz. İlçe belediyelerindekiler de dahil, hiçbir belediye memuru bayramlaşmalara katılmayacak. Taleplerimizi ilettik, bu tutumunuzdan vazgeçin oturalım TİS masasında konuşalım dedik. Artık karar kendilerinin, bizim tavrımız diyalogtan yana ancak iş barışını bozan da düzeltecek olan da kendileridir. Böyle bir adım atmazlarsa biz bayramdan sonra mücadelemizi arttırarak devam ettireceğiz.

Bizim sendikalarımız uzun soluklu mücadelelere alışkındır, gasp ettiğiniz haklarımız iade edilene kadar mücadeleyi sürdüreceğiz."