GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
10 Ağustos 2022 Çarşamba 09:49

Büyükşehir'deki yıkımda ilginç görüntü... Bina gitti, 'devrim' geldi!

Yıkım kararı tartışmalara neden olan İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin eski hizmet binasının kalıntıları arasında ‘devrim’ yazısı çıktı.

EGEDESONSÖZ – 30 Ekim 2020’deki depremde hasar gördüğü için boşaltılan İzmir Büyükşehir Belediyesinin Konak'taki ana hizmet binası yıkım kararı tartışmalara neden olmuş, pek çok kesim binanın kent belleğinde önemli yere sahip olduğu için güçlendirilerek korunmasını talep etmişti.

Ancak İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Nisan ayında yapılan ihaleye katılan 13 firma arasında en yüksek teklifi veren Nermanoğlu Altyapı Kentsel Dönüşüm Şirketi yıkımı yapmaya hak kazanmıştı. Hurda karşılığı yıkım ihalesini 19 milyon TL karşılığı alan şirket simge yapıya ise ilk kazmayı ise Mayıs ayı içerisinde vurmuştu.

SIVALARIN ALTINDA...
Yıkım çalışmaları devam eden binanın geriye kalanları arasında ilginç bir görüntü oluştu. Avukat Cem Altıparmak tarafından çekilen fotoğraflarda sıvaların altında ‘devrim’ yazısı yer aldığı görüldü. Yazının 1980 öncesi Konak Meydanı’nda kutlanan bir 1 Mayıs Mitingi sırasında yazıldığı tahmin ediliyor.

‘KENTİN İZLERİ ORTAYA ÇIKTI’
Avukat Altıparmak sosyal medya hesaplarından yazıyla ilgili “1968 yılında inşaatına başlanan ve 1982 yılında faaliyete giren İzmir Büyükşehir Belediyesi binası yıkıldıkça, sıvalarının altında kentin politik geçmişine dair izler de ortaya çıkıyor. Onlardan bir tanesiyle bu sabah karşılaştım. İnşa halindeyken binanın çatı katına yazılan daha uzun bir yazılamadan arta kaldığı belli olan "Devrim" kelimesi, kentimizin ve hayatımızın tamamlanamamış, hüzünlü hikayesine işaret ediyordu sanki.” paylaşımında bulundu.

38 YIL HİZMET VERDİ
İzmir Büyükşehir Belediyesi Ana Hizmet Binası'nın projelerine 1966 yılında açılan “Mimari Proje Yarışması” ile karar verilmişti. Binanın inşaatı 1968 yılında başlamış ancak açılışı 1982 yılında yapılmıştı. Yıkımın tamamlanmasının ardından alana başkanlık ve belediye meclis salonunun bulunacağı daha küçük bir yapının inşa edilmesi planlanıyor.