GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
28 Şubat 2017 Salı 18:31

Büyükşehir'deki TİS krizinde grev kapıda!

Genel-İş Sendikası ile Büyükşehir Belediyesi arasında yürütülen TİS görüşmelerinde arabulucudan da sonuç çıkmayınca grevin önü açıldı. Görüşmelere katılım olmamasından yakınan Başkan Topal, “İki şubenin sayısı 7 bine yaklaşık. Dönün bakın kendinize, kaç kişiyiz? Bu kalabalıkla bu iş olmaz!” dedi.
Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki İZELMAN’da çalışan yaklaşık 6 bin 500 personeli ilgilendiren toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde yaklaşık bir aydır devam eden arabulucu dönemi de son buldu.

İlk oturumu 2 Aralık’ta gerçekleşen ve Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK)bağlı Genel- İş Sendikası tarafından yürütülen görüşmelerde işveren yüzde 9’luk zam miktarını arttıramayınca uyuşmazlık raporu tutuldu.

Sendikanın 1 Nolu Şube Başkanı Engin Topal ve 3 Nolu Şube Başkanı Güral Doğan görüşme sonrası birlikte yaptıkları açıklamada grev sinyali verdi.

İki başkan ilerleyen günlerde grev kararının asılacağını fakat 60 günlük yasal sürede hangi gün greve çıkılacağının belli olmadığını duyurdu.

Öte yandan açıklama sırasında işçilerden biri, geçen yıl yaşanan süreçte fikirlerinin alındığını fakat bu sene ise kendilerine hiçbir şey sorulmadığını söyleyince 1 Nolu Şube Başkanı Engin Topal sert konuştu. 



İŞÇİYE ONAYLATAMADIĞIMIZ BİR TEKLİFİ BURADA KABUL EDEMEYİZ!
1 No’lu Şube Başkanı Engin Topal arabulucu dönemindeki görüşmeler hakkında bilgi verirken, “Arabulucu dönemindeki son toplantının ardından geçen tek maddemiz 51’inci madde oldu. 51’inci madde nedir? Evlilik yardımı ve ek olarak çocuğu evlenen ve sünnet olan kişiye 200 lira yardım edilmesidir. Sadece bu madde geçti. Diğer maddelerde bir uzlaşma sağlayamadık. Görüşmeler noktalandı. Arabulucu süresi bitti. Uyuşmazlık raporunu tuttuk. İŞKUR’a gidecek. Sonra süremizi kullanacağız. Pazarlıklar kısmen sürebilir. Verdikleri teklifi kabul etme gibi bir şansımız yok. Biz içeride kendilerine de söyledik; tabandan yetki almadan, onlara onaylatamadığımız bir teklifi burada kabul etme şansımız yok. Yaşadığımız şartların ortaya koyduğu bir enflasyon durumu var. Bu şartlarda bu sürecin bitme şansı yok dedik. Rapor tutuldu. Bundan sonraki süreç daha katı geçecek. İşçi ve sınıf ayrımı yapmadan, 11 bin kişiyi ilgilendiren durum ortada. İZENERJİ’nin grev kararı asılmış. Umarım bizi o duruma getirmezler. Ama biz de o duruma gelmesin diye bazı şeylerden vazgeçecek değiliz” dedi.

‘BİZİ SOKAKLARA İTMEYİN’ DEDİK!
3 Nolu Şube Başkanı Güral Doğan ise, “Geçen bir maddemiz var. Tutanağımızı İŞKUR üzerinden göndereceğiz. 15 gün içinde geri dönüş yapılır. Geldikten sonra yasalar çerçevesinden işverenimizin kapısına grev kararımızı asacağız. Ondan sonra 60 gün süremiz var. 10’uncu günde de 59’uncu günde de greve gidebiliriz.  Türkiye’deki tablo bizim için önemli ama bizim toplu sözleşmeyle ilgili beklentimizdir. ‘Bizi sokaklara itmeyin. Biz sokakta değil masa başında çözmek istiyoruz’ dedik. Bizim beklediğimiz ücret yüzde 9’un üzerine çekilmediği için konuşacak bir şeyimiz olmadığını söyledik. Siz nasıl başkanınızdan yetkinizi alıyorsanız biz de tabanımızdan alıyoruz’ dedik. Bu rakamları biz işçilerimize söyleyememiştik ama bu süreçten sonra olmayacağını açıklıyoruz” diye konuştu.  

BU KALABALIKLA BU İŞ OLMAZ!
Bir işçinin ‘Geçen sene ‘evet hayır’ yapılmıştı şimdiki süreçte niye işçiye bir şey sorulmuyor?’ çıkışı üzerine konuşan 1 Nolu Şube Başkanı Engin Topal, “Açıklamamın başında söyledim; biz tabandan onay almadan hiçbir şey imzalamayız. Sen buna sandık diyebilirsin, tek tek dolaşarak arkadaşlara sorulmalı diyebilirsin. Şeklini nasıl yaparsan yap. Buranın bir temsilciler kurulu, yönetim kurulu var. O zaman sendikanın mercilerini kullanarak o kararı almıştık. Yine aynı kararı almak için sendikanın mercilerini kullanacağız. İkincisi; iki şubenin sayısı 7 bine yaklaşık. Dönün bakın kendinize, kaç kişiyiz? Bu toplu sözleşme bu kadar kişinin toplu sözleşmesi mi? Buradakiler zaten sendikacı… Bu sözleşme sendikacıların mı? Hani nerede arkadaşlarımız? Nerenin toplu sözleşmesini yapıyoruz biz arkadaşlar? Yakında grev kararı asacağız. Bu kalabalıkla bu iş olmaz! Herkes ekmeğine sahip çıkacak. Alandaysa alanda, masadaysa masada birlikte mücadele vereceğiz. Merdivenin bu tarafında kalan 10 kişiyle olmaz. Tabi ki işveren az vermeye çalışacak. Biz de daha rahat yaşamak için daha fazlasını almak için çalışacağız. Gücümüz sizde… Hep beraber yapacağız bunu. 50 kişi gelsin eyvallah… Ama başka bir 50 kişiye de anlatın. Yetkiyi sizden almadan imzalamayacağız. Daha ne dememi bekliyorsunuz?” ifadelerini kullandı.