GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
5 Temmuz 2023 Çarşamba 15:38

Büyükşehir'deki 'sayı krizi'nde karar... AK Parti'ye mahkemeden ret!

İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nin 16 Eylül 2022 tarihli oturumunda yaşanan ‘karar yeter sayısı’ krizi AK Parti Grubu tarafından yargıya taşınmıştı. İzmir yerel idare mahkemesi mecliste yeter çoğunluğunun yer aldığını belirterek davayı reddetti.

EGEDESONSÖZ -  İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nin 2022 yılı Eylül ayı meclis toplantısının üçüncü birleşimindeki usul tartışmaları AK Parti ile CHP Grubu'nu karşı karşıya getirmişti. Meclis devam ederken bazı AK Partili üyelerin de oturumdan ayrılması ile meclis yeter sayısı tartışması yaşanmıştı. Meclis üyelerinin çağırılması amacıyla oturuma 1 saatlik ara verilmiş verilen aranın ardından CHP Grubu ile Cumhur İttifakı Grubu arasında gerginlik tavan yapmıştı. 

MECLİSİN İPTALİ İSTENDİ
Meclis toplantısı AK Parti Grubu tarafından yargıya taşınmış toplantıda karar yeter sayısı çoğunluğu olmadığı iddia edilmişti. AK Parti Grup Başkanvekili Av. Özgür Hızal tarafından açılan davanın dilekçesinde toplantıda karar yeter sayısına itiraz edilip ve yoklama yapılmasının istenilmesi üzerine yeter kararı sayısı tespiti yerine meclise ara verildiğini, bu aranın bir tatil kararı olduğunu, toplantının yeni bir meclis oturumu olduğunu,  toplantının ise usullere uygun toplanmadığını ifade etti. Dilekçede, meclisin iptali istendi. 

İzmir Büyükşehir Belediyesi ise ara vermeden önce divan katipleri tarafından salonda 48 meclis üyesinin olduğunun tespit edildiğini ve mecliste karar yeter sayısının bulunduğunun açık olduğu belirtti. 

4 MECLİS ÜYESİ SAYESİNDE BÜYÜKŞEHİR LEHİNE KARAR
Dosyayı inceleyen İzmir 7. İdare Mahkemesi davayı reddetti.  Mahkeme kararında "Uyuşmazlıkta, İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi üye sayısının 176 olduğu, dolayısıyla karar yeter sayısının 44'ten az olamayacağı açık olup, dosya kapsamında yer alan toplantı tutanaklarından meclis toplantısı devam etmekte iken talep üzerine gerçekleştirilen sayım neticesinde o an itibariyle mecliste bulunan üye sayısının 48 olduğu anlaşılmakla, dava konusu meclis kararlarında şekli olarak hukuka aykırı bir yön bulunmadığı sonuç ve kanaatine varılmıştır" denildi.