GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
8 Temmuz 2019 Pazartesi 13:59

Büyükşehir’de gündem toplumsal cinsiyet eşitliği: Logo ve eğitim için düğmeye basıldı

İzmir Büyükşehir Belediyesi yeni dönemde toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda önemli çalışmalar yürütüyor. Belediye, toplumsal cinsiyet eşitliği hakkında kent halkında farkındalık yaratmak amaçlı çeşitli kamu spotları kullanmak ve bu konuda bir logo oluşturmak için harekete geçti. Öte yandan servis sürücülerine, taksi sürücülerine ve toplu ulaşım aracı sürücülerine, toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimi verilmesi de meclis gündemine alındı. İki gelişmenin meclis kararıyla resmileşmesi bekleniyor.

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ- İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde 31 Mart yerel seçimleri sonrasında başkanlık koltuğuna oturan Tunç Soyer döneminin ilk gelişmelerinden olan Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu kurulması çokça tartışılmıştı.

Meclis gündemine gelen ve öne çıkan konuda AK Parti ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) karşı karşıya gelmişti. Komisyon ilk olarak Kadın-Erkek Eşitliği Komisyonu adıyla kurulmuş sonrasında meclis kararıyla Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu’na dönüşmüştü. AK Parti verilen ilk ismin uygun olduğunu savundu fakat komisyon ikinci ismiyle çalışmalara başladı.

LOGO BELİRLENECEK VE KENTTE ÇOK SAYIDA YERDE KULLANILACAK
Gelinen süreçte, toplumsal cinsiyet eşitliği hakkında kent halkında farkındalık yaratmak amaçlı çeşitli kamu spotları kullanmak ve bu konuda bir logo oluşturmak suretiyle Büyükşehir Belediyesi’nin hizmet alanına giren ve ilgili birimlerce uygun görülen kapalı ve açık alanlarda, rekreasyon alanlarında, parklarda, reklam panolarında, toplu ulaşım araçlarında ve istasyonlarında, alt geçitlerde bahse konu kamu spotlarının ve logoların kullanılmasına yönelik talep meclis gündemine alındı. Önerge kabul edildiği takdirde çalışmaların sonunda uygun görülen logo kentin birçok yerinde görünür hale gelecek. Madde Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan oy birliğiyle meclis gündemine gönderildi.

ŞOFÖRLERE TOPLUMSAL CİNSİYET EĞİTİMİ VERİLECEK
Öte yandan okul servis sürücülerine, taksi sürücülerine ve toplu ulaşım aracı sürücülerine, Büyükşehir Belediyesi aracılığıyla toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimi verilmesine yönelik önerge de meclis gündemine alındı.  Açıklanan hususlar doğrultusunda Ulaşım-Toplumsal Cinsiyet Eşitliği- Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonları oy birliği ile uygun maddeyi uygun buldu. Önerge mecliste de kabul edildiği takdirde resmiyet kazanacak.

İZMİR AVRUPA’DA BİLE İLK KENT OLACAK!
Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu Başkanı Cumhuriyet Halk Partili (CHP) Nilay Kökkılınç, “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu olarak, kadın erkek eşitliği konusunda toplumda bu konudaki yerleşik algının değişmesini istedik. Kamu spotları ile bu konuya dikkati çekmek ve farkındalık yaratmak istedik. İzmir’in kadın dostu bir kent olarak öncü olmasını, Türkiye’ye örnek olmasını istedik. En heyecan duyduğumuz meclis kararlarından biri olacak. Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Tunç Soyer’e bu konuda bizlere verdiği destek için çok büyük bir memnuniyet duyuyor şevkle çalışıyoruz. Logo henüz belli değil. İzmir bu konuda bir logo için çalışan belki Avrupa’da bile ilk kent olacak” dedi.