GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
5 Nisan 2023 Çarşamba 06:49

Büyükşehir'de grevin ayak sesleri... İZELMAN işçileri iş bıraktı!

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin şirketlerinden İZELMAN’da devam eden toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin tıkanması üzerine işçiler bu sabah iş bıraktı ve Büyükşehir Belediyesi önünde eylem yaptı. 3 saatlik iş bırakma eyleminde otobüsler ve bazı kritik işyerleri dışında işçiler hizmet üretmedi. Sendikanın yüzde 75'lik zam talebine karşın İzmir Büyükşehir Belediyesi yüzde 36,5'luk zam önerisinde bulunmuştu.

Metehan UD/ EGEDESONSÖZ – İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin şirketlerinden İZELMAN’da devam eden toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin tıkanması üzerine sendika işyelerinde örgütlü Genel İş İzmir 1 ve 3 Nolu Şubeler, sakal bırakma, sivil kıyafetle çalışma ve kokart takma eylemine başlamıştı. 

Dün İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'le de yapılan görüşmede işçileri memnun edecek bir zam önerisi masaya gelmeyince her iki şubenin işyeri temsilcileri iş bırakma eylemi yapma kararı aldı.

İş bırakma eylemi bu sabah hayata geçirildi. 7 bin işçinin çalıştığı şirkette, ESHOT şoförleri ile itfaiye, ana okulu, Eşrefpaşa Hastanesi acil birimi, aş evleri ve otoparklarda çalışanlar dışındaki işçiler iş bıraktı. Sabah işyerlerine giden işçiler kart bastı ancak iş başı yapmadı. 

BÜYÜKŞEHİR ÖNÜNDE EYLEM
İş bırakma kararı alan Genel İş İzmir 1 ve 3 Nolu Şubeler İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Kültürpark içindeki hizmet birimi önünde kitlesel basın açıklaması yaptı. İş bırakan yakın bölgedeki İZELMAN işçileri Büyükşehir önünde bir araya gelerek TİS taleplerini dile getirdi. Islıklarla Büyükşehir’in zam teklifini protesto eden İşçiler sık sık ‘Sadaka Değil Toplu Sözleşme’, ‘Açlıktan Ölmeyiz, Biz Bu Yoldan Dönmeyiz’ ve ‘İş Ekmek Yoksa Barış Da Yok’ sloganlarını attı.

‘DALGA GEÇERCESİNE BİR TEKLİF’
Genel İş İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Engin Topal da verilen teklifin dalga geçercesine olduğunu belirterek “Bu işe yeni başlamış, hiçbir şeyden haberi olmayan işçilere bile böyle bir teklif yapılamaz. SODEMSEN en düşük vasıfsız işçinin 19 bin 500 TL alacak. Oruçluydum orucum bozulacaktı, neredeyse. Bırakın 19 bini 17 bin verin toplu sözleşmeyi ben imzalayacağım. Siz nasıl buldunuz bu parayı? Tabi Tunç Başkanı’nın bundan bilgisi yok. Şişirdikçe, şişirmişler, ölümü, cenazeyi eklemişler. Nasıl bir hesap yapmışlar anlamış değilim. Kimse bizim ekmeğimize, aşımıza dalga geçecek tekliflerle gelemez. İnsanca bir yaşam seviyesine çekilmesini istiyoruz. En iyi sözleşme masada bitendir. 11 buçuklara kadar toplu sözleşme görüşmesi yaptık. Derdimiz bir an önce toplu sözleşmeyi bitirmek insanların çalışmasının önünü açmak. Bize sordular ne istiyorsunuz. El insaf! Teklif önünüzde. Siz de bir teklif sunarsınız biz de onu kabul ederiz ya da etmeyiz. Biz bunu asla kabul etmiyoruz. SODEMSEN işçilerle dalga geçilmeyeceğini öğrenecek. SODEMSEN vasıfsız işçilerin 19 bin lira maaş aldığını gösteren bordroyu getirsin azsın buraya, altında ben imza atacağım. Buradan onlara söz veriyorum. ESHOT hat şoförünün 10 bin 200 lira aldığı bordroyu gösterdim. Onlar 19 bin 500 liralık bordroyu göstersinler, biz bu işi bırakalım” dedi.

Büyükşehir önünde toplanan sendika üyeleri adına Genel İş İzmir 3 Nolu Şube Başkanı Faruk Saral’ın yaptığı açıklama ise şöyle:

“Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik koşullar ortadadır. Tek hedefi insanca koşullar içerisinde yaşamak olan emekçilerin temsilen Genel-İş 1 ve 3 No’lu şubeler olarak içinde bulunduğumuz ekonomik koşullar çerçevesinde makul denilebilecek bir toplu sözleşme taslağı hazırladık. 4 aydır süren görüşmelerde önemli ölçüde yol katederek emeğimizin değerini yüceltecek seviyeye geldik. Ancak geldiğimiz noktada özellikle taban ücretlerimiz konusunda arzu ettiğimiz ciddiyeti maalesef göremedik.

Ekmeğimizi büyütmek şöyle dursun geçtiğimiz yıla nazaran yarı yarıya küçülmüş olan ekmeğimizin daha da küçülmesini önlemek amacıyla sürdürdüğümüz mücadelemizden geri adım atmayacağımızın bilinmesini istiyoruz. Ekmek mücadelesi, emek mücadelesi ciddi iştir. Bu ciddiyeti göstermek adına 1 ve 3 nolu şubelere bağlı birimlerdeki İzelman emekçileri olarak bugün saat 07.00-10.00 arasında üretime ara veriyoruz. Emekçi arkadaşlarımız birimlerine normal saatlerde giderek, kartlarını bastılar, ancak üretimde bulunmadılar. Bu vesileyle tüm tarafların ciddiyetimizin farkına varmalarını umuyoruz.

Biz kimseden “imkansızları” istemiyoruz, kimseyi olmayacak bir işe sürükleyip köşeye sıkıştırmak istemiyoruz. Biz sadece daha insancıl bir hayat sürdürmek istiyoruz. Hiç olmazsa temel ihtiyaçlarımızı karşılayalım, faturalarımızı ödeyelim, yasal tefeci görünümündeki bankaların eline düşmeyelim istiyoruz.

Biz ki iş yerlerini evi, mesai arkadaşını ailesi kabul eden, yaptığı işe kutsiyet atfeden haysiyetli işçileriz. Biz ekmeğini yediğimiz yere asla ihanet etmeyiz. Lakin ekmeğimizi büyütme mücadelemize kayıtsız kalanlara da sesimizi yükseltmesini iyi biliriz.

Dostlar,

Bugün yaptığımız eylem deryada yalnızca bir damla. Biz istemesek de şayet şartlar bizi mecbur bırakırsa bu damlaları durmak bilmez çağlayanlara dönüştürme gücümüzün olduğunu hatırlatmak isteriz. Bunun masum bir uyarı olduğuna dikkat çekiyoruz. Ama bugünkü uyarıların dikkate alınmaması halinde yaptırıma evrilebileceğini hatırlatmayı görev biliyoruz.

Tekrar ediyoruz; taleplerimize sadece ciddiyetle yaklaşılmasını bekliyoruz. Emeğimize yönelik bu tavırların hak ettiği ciddiyete kavuşmaması halinde “BU DAHA BAŞLANGIÇ, MÜCADELEYE DEVAM” söylemini dillendirerek eylemlerimizin artarak devam edeceğini kamuoyuyla paylaşıyoruz. Ta ki kursağımızdaki lokmanın küçülmesine “dur” denilene kadar…

YAŞASIN ÖRGÜTLÜ MÜCADELEMİZ

YAŞASIN GENEL İŞ

YAŞASIN DİSK”

SÜREÇ HAKKINDA
İZELMAN Genel Müdürlüğü’nde şimdiye kadar gerçekleşen 10 oturumda taraflar 5 madde hariç uzlaşma sağladı. 7 binin üzerinde işçiyi ilgilendiren TİS görüşmelerinde geriye taban ücreti zammı ve işe devam teşvik primi gibi 5 madde kaldı.

Sendika işçi ücretlerine yüzde 75 oranında zam önerisinde bulunurken SODEMSEN’in son teklifi yüzde 38 olmuştu. A grubu için 410, B grubu için 430, C grubu için 450 ve D grubu 475 TL günlük yevmiye ücreti önerilmişti.

Öte yandan TİS görüşmesinde son 60 günlük süreç geçtiğimiz günlerde başladı. Bu süreçte taraflar anlaşmaya varacak ya da büyükşehirde çalışan binlerce işçi greve çıkacak.