GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
3 Ekim 2024 Perşembe 11:19

Büyükşehir’de dev tramvay ihalesi: Çin’den sürpriz teklif!

İzmir Büyükşehir Belediyesi, hafif raylı ulaşımda kullanılmak üzere 22 adet tramvay aracı, yedek parça ve özel ekipman ihalesine çıktı. Yüzde 60 yerlilik şartının getirildiği 22 araçlık ihaleye Çin merkezli CRRC Zhuzhou Locomotive Co. Ltd. ile Ankara merkezli Bozankaya Otomotiv Makine İmalat İthalat ve İhracat Anonim Şirketi katıldı. Çin merkezli firma CRRC 3 milyar 576 milyon 565 bin 513 TL teklif verirken, Bozankaya ise 3 milyar 960 milyon TL teklif verdi. İhale ile ilgili son kararı İzmir Büyükşehir Belediyesi ekipleri karar verecek.

Ozan EKİZ / EGEDESONSÖZ - Kent içi ulaşımda raylı sistem ağını güçlendirmek için son olarak Çiğli Tramvayı’nı açan İzmir Büyükşehir Belediyesi, hem Çiğli hem de Konak ve Karşıyaka hatlarında çalışacak 22 adet elektrikli tramvay aracı için dördüncü kez ihaleye çıktı. İlk üç ihalede tramvay araç sayısının 26 olması dikkat çekti.

Raylı Sistem Dairesi Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen ‘22 Adet Tramvay Aracı, Yedek Parçaları Ve Özel Alet ve Ekipmanları’ mal alımı ihalesi Kültürpark’taki İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin birimlerinin bulunduğu holde yapıldı.

‘22 Adet Tramvay Aracı, Yedek Parçaları Ve Özel Alet ve Ekipmanları’ alımının yaklaşık maliyeti 4 milyar 142 milyon 886 bin 724 TL olduğu açıklandı.

İKİ FİRMA İHALEYE GİRDİ
Dördüncü ihaleye iki firma katıldı. İhaleye Ankara merkezli Bozankaya Otomotiv Makine İmalat İthalat ve İhracat Anonim Şirketi ile Çin merkezli CRRC Zhuzhou Locomotive Co. Ltd. katıldı. Çin merkezli CRRC firması ihaleye; 3 milyar 576 milyon 564 bin 513 TL teklif verirken Bozankaya ise 3 milyar 960 milyon TL teklif verdi.

ÇİNLİ FİRMA İZMİR METROLARINI YAPMIŞTI
İhaleye giren CRRC firması aynı zamanda İzmir’e gelen ve sonrasında faaliyet gösteren metro araçlarını yapan firma olması da dikkat çekti.

SON KARAR İHALE KURULUNUN
İhale ile ilgili son kararın İzmir Büyükşehir Belediyesi ekipleri karar verecek.

İLK ÜÇ İHALE BAŞARISIZ OLMUŞTU
İhale ilk olarak 27 Temmuz 2021 tarihinde gerçekleşmiş ve 6 firma teklif vermişti. Üretilecek araçlarda yüzde 51 oranında yerlilik şartının arandığı ihalenin kazananı 749 milyon 750 bin TL’lik teklifle Bozankaya A.Ş. firması olmuştu. Ancak ihaleyi kazanan firma artan maliyetleri öne sürerek sözleşmeyi tek taraflı fesh etmişti. İkinci ihale ise 23 Aralık 2022 tarihinde gerçekleşmiş ancak bu ihaleye de teklif veren çıkmamıştı. Üçüncü ihalede ise Bozankaya A.Ş. 3 milyar 559 milyon 878 bin 675 TL ile tek teklifi vermiş ancak ihale iptal edilmişti İptalin gerekçesi ise ‘ihaleye geçerli teklif veren istekli çıkmaması’ gösterilmişti.