GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
19 Ağustos 2020 Çarşamba 09:49

Büyükşehir başvurdu, bakanlık onayladı: İsrailli teknoloji şirketine veto!

İzmir Büyükşehir Belediyesi ESHOT Genel Müdürlüğü’nün başvurusu üzerine İsrailli Afifi ailesine ait İngiltere merkezli Transtek Turkey Otomotiv Anonim Şirketi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ihalelerden men edildi. Otobüslere akıllı yönetim sistemi dahil birçok teknolojiyi uygulayan şirket bir yıl boyunca Türkiye’de ihalelere giremeyecek.

EGEDESONSÖZ- Merkezi İngiltere’de bulunan İsrailli Afifi ailesinin yönettiği Transtek Turkey Otomotiv Anonim Şirketi’nin Türkiye’de ihalelere girmesi yasaklandı.

Başvuruyu, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin otobüs işletmeciliği yapan kurumu ESHOT Genel Müdürlüğü yaptı. Kurum, Büyükşehir’de ihaleyi giren ve otobüslere teknoloji yatırımı yapan şirketin ihale kanununa göre sorumluluklarını yerine getirmediğini ifade etti. Gerekli belge ve bilgiler eşiğinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvurdu. Başvurunun ardından durumu inceleyen Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü şirketi 1 yol boyunca Türkiye’de 2886 sayılı kanun kapsamındaki tüm ihalelere girmekten men etti.

Şirket, Türkiye dışında Hindistan, Çin, Brezilya, Romanya, İsviçre, Finlandiya gibi ülkelerde taşımacılık yapan ve ulaşım sistemini yürüten büyük şirketlerle işbirliği halinde çalışıyordu. Uzaktan teşhis sistemi, sürücü bölgesi için teknik donanıma sahip araçlar, EFMS, eco sürüş ve yakıt yönetim sistemi, gezginlere bilgi, akıllı trafik yönetim sisteminin parçalarını üreten şirketin birçok referansı bulunuyor.

Ticaret Sicil Kayıtlarına göre Transtek Turkey Otomotiv Anonim Şirketi’nin Türkiye merkez idaresi İstanbul’da yer alıyor. Şirket, İsrail’de ikamet eden Afif Afifi, Tawfıq Afifi ve Waleed Afifi tarafından yönetiliyor. Şirketin ayrıca İngiltere’de Averroes Lımıted isimli bir de ortağı bulunuyor.