GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
15 Ağustos 2023 Salı 11:46

Büyükşehir askıya çıkardı… İzmir’e yeni tarım ve hayvancılık merkezi!

Kentin tarım merkezlerinden Kemalpaşa’da bin 50 hektarlık alana kurulmak istenen Halilbeyli Tarım ve Hayvancılık İhtisas Alanı’nın planları yayımlandı. 

EGEDESONSÖZ – İzmir Büyükşehir Belediyesi, Kemalpaşa’da hayata geçirilmek istenen Halilbeyli Tarım ve Hayvancılık İhtisas Alanı’nın 1/5000 Ölçekli Nazım İmar Planı’nı askıya çıkardı. 

Askıya çıkarılan planlarla ile birlikte kente yeni bir tarım ve hayvancılık merkezi kazandırılacak. Tamamına yakın şahıslara ait bin 50 hektarlık planlama alanında maliye hazine ait arsalar da bulunuyor. 
Planlarla birlikte alanın yüzde 48’i tarım arzilerine, kalanı da tarım ve hayvancılık tesis alanına çevrilecek.

Plan açıklama raporunda şu ifadeler yer aldı:

Planlama alanı, Organize Sanayi Bölgesi ve diğer kentsel çalışma alanlarının etkisinde olması, İzmir – İstanbul Otobanı ve İzmir- Ankara Caddesi gibi çok önemli karayolu ulaşım bağlantılarının üzerinde olması ve önemli miktarda yapılaşmamış alanlara sahip olması gibi özellikleri ile ön plana çıkmaktadır. Halihazırda toplam alanın; yaklaşık %7,3’lük kısmında yapılaşmalar yer almakta olup alanı %92,7’lik kısmında yapılaşma bulunmamaktadır. Yapılaşma bulunan alanlara ilişkin olarak kullanımlar ve alan büyüklükleri aşağıda yer alan Tablo 5 üzerinde detaylı şekilde yer almaktadır. Alan içerisinde belediye hizmet alanı, spor alanı ve mezarlık gibi kamusal kullanım için kullanılan bölgeler ile tarımsal ve hayvansal üretim odaklı at çiftliği, tavuk çiftliği ile besi çiftliği gibi yapılar yer almaktadır. Ek olarak güneş enerji santrali ve biyogaz tesisi ile kullanıcıların konaklaması amacıyla yapılmış çiftlik evleri ve işçi konutları bulunduğu tespit edilmiştir. Bununla beraber harabe durumda bulunan yapıların olduğu da gözlemlenmiştir.

Bölge içerisinde belirlenen farklı kullanım kararları ile bölgenin bütüncül olarak değerlendirilerek bölgenin stratejileri doğrultusunda tarım ve hayvancılık faaliyetleri için hem üretimlerin yapıldığı hem de üretilen ürünlerin işlenerek katma değeri yüksek çıktılara dönüştürüldüğü farklı bölgelerin tasarlanması, Yatırım ve gelişme eğilimlerinin planlı olarak yönlendirilmesi,  Bölge bütününde belirlenen kullanım kararlarına ilişkin olarak ortaya çıkabilecek ihtiyaçlara yönelik olarak farklı standartlar ve uygulamaların geliştirilmesi,  Ulaşım akslarının önem derecesine göre irdelenip; otoyol ve karayolu bağlantılarıyla süreklilik arz eden bir ulaşım şeması ve kademelenmenin sağlanarak bölgede erişilebilirliğin güçlendirilmesi,  Bölgenin çalışma kalitesini yükseltecek Kentsel Sosyal ve Teknik Altyapı alanlarının planlanması ile bölge stratejilerinin sürdürülebilirliğine katkı sağlanması, Dere güzergahları boyunca planlama alanı içerisinde yeşil koridorlar geliştirilerek yeşil alanlarının sürekliliği ve alan içi ulaşım bağlantılarına katkı sağlanması,  Kurum ve kuruluşların proje ve yatırımlarının bulunduğu, saha, hat veya güzergâhların korunması ve altyapı, üstyapı alanlarının büyüklük ve ölçek kapsamında plana aktarılması, Tarımsal üretim süreçlerinde entegre nitelikteki tesislerin organize hale gelmesi, ortak altyapı ve tesis düzenlemeleri ile sağlıklı kentsel altyapı alanlarının oluşturulması ve katma değeri yüksek ürünlerin üretileceği alanların ile birlikte bu alanlara hizmet edecek tesislerin bir arada kurgulanması,  Topografik, su yüzeyi ve jeolojik açıdan önlem alınması gerekli sahaların yapılaşmadan ve yapılaşma etkilerinden uzak tutulup, pasif ve aktif yeşil alanlarla tanımlanarak bütünleştirilmesi, hedeflenmiştir.