GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
3 Temmuz 2023 Pazartesi 08:55

Büyükşehir askıya çıkardı… İzmir’e füniküler hattı!

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan Üçkuyular - Karataş Bölgesi imar planlarıyla bölgenin tarihi ve kültürel mirası ile birlikte kent turizmine kazandırılması amaçlanıyor. Güzelyalı ve Karataş’taki bazı sokaklar için yayalaştırma kararlarının da alındığı imar planlarının en dikkat çeken yönü ise Karantina Meydanı ile Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi arasında bir füniküler hattının belirlenmesi oldu.

Metehan UD / EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesi, Konak 2. Etap (Üçkuyular - Karataş Bölgesi) 1/5000 Ölçekli Nazım İmar Planı Revizyonu’nu yayımladı. Mehmet Emin Akman, Güzelyalı, Göztepe, Çankaya, Mithatpaşa, Murat Reis, Piri Reis, Kemal Reis, Kılıç Reis, Turgut Reis, Akın Simav, Barbaros, Altıntaş, Atilla ve Güneşli mahallelerini kapsayan planlar askıya çıkarıldı.

Son olarak 2017 yılında bu bölgeye dair hazırlanan imar planlarının iptal edilmesinin ardından mahkeme kararında belirtilen iptal gerekçelerini giderecek şekilde hazırlandığı ifade edilen yeni planlar duyuruldu. Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi tarafından açılan davada plan, sosyal ve teknik donatı alanı yetersizliği gerekçesiyle iptal edilmişti.

‘ESKİ İLE YENİNİN HARMANLANMASI’
Konak ilçesinin en yoğun nüfusuna sahip 370 hektarlık bölgeyi kapsayan imar planın vizyonu “İzmir'in kentsel kimliğini oluşturan tarihi ve kültürel mirasını koruyarak; Kemeraltı kent merkezinden başlayarak kıyı boyunca ‘Eski’ ile ‘Yeni’nin harmanlandığı, kent merkezinde toplu taşıma, bisiklet ve yaya ulaşımının etkinliğinin arttırıldığı, kent estetiğinin yer oluşturma ilkeleri ile birlikte ele alındığı çağdaş kentsel mekânlar yaratmak.’’ olarak belirlendi.



KENT TURİZMİNE KAZANDIRMA VURGUSU
Planın hedefleri arasında kentlinin rekreatif, sosyal ve kültürel gereksinimlerini karşılayan donatılara, kent ile mahalle ölçeğinde erişilebilirliğin arttırılması, Tarihi Asansör ve Dario Moreno Sokağı çevresindeki mekanların kent turizmine kazandırılması, tescilli ve tarihi yapıların bulunduğu bölgenin kalkınması, yenilenmesi, estetik duyarlılığın arttırılması ve canlandırılması ve kentsel yenileme ve restorasyon projeleri ile bölgenin eskimiş konut dokusunun yenilenmesi yer alıyor.



YAYALAŞTIRMA KARARLARI
Planlarda yaya odaklı düzenlemeler yer alıyor. Bu düzenlemeler kapsamında Güzelyalı Parkı, Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi, Göztepe Stadyumu arasında yaya yolu oluşturulması planlanıyor. Planlara 39. Sokak, 19. Sokak, 39. Sokak, 29. Sokak, 18/3 Sokak. ve 13/1 Sokak güzergâhının yayalaştırılması işlenmiş durumda. Ayrıca orta-uzun vadede Güzelyalı bölgesinin yaya öncelikli alan ilan edilmesi de planlarda yer alıyor.

MİTHATPAŞA-KEMERALTI ARASINDA KÜLTÜR ROTASI
Planlarda Ayrıca Üçyol Metro, Mithatpaşa Kentsel SİT alanı, Tarihi Asansör ve Kemeraltı Kentsel SİT alanı arasında yaya odaklı yeni bir ‘Kültür Rotası’ oluşturulması da amaçlanıyor. 185. Sokak, 268/1. Sokak, 305. Sokak, 358. Sokak ve 351. Sokak güzergahının yayalaştırılması da planlara işlendi.



Kültür Rotası ile ilgili planlarda şu ifadeler yer aldı:

“Mithatpaşa Caddesinden cephe alan imar adalarının zemin katlarında günübirlik ticaret alanlarının (dükkan, kuaför, terzi, eczane, gibi) bulunduğu, üst kat kullanımlarının ise konut kullanımına ayrıldığı, güzergâh üzerinde ve çevresinde Tarihi Asansör, Dario Moreno Sokağı, Müzeler, ibadet alanları, eğitim alanları, sağlık alanlarının bulunduğu, ayrıca Mithatpaşa Caddesi üzerinde kamu misafirhaneleri, butik otel ile kafe ve restoranların da bulunduğu tespit edilmiştir. Tarihi Asansör ve çevresinde deniz manzarasına sahip bölgelerde ticari kullanımların (restoran ve kafe) yer seçmeye başlamış olduğu, bu bölgede ticari fonksiyonlara doğru eğilimin artmaya başladığı dikkate alındığında seçilen güzergahın bölgede bir çekim alanı oluşturması hedeflenmiştir.”

BİSİKLET YOLU ÖNERİSİ
Planlarda, Mustafa Kemal Sahil Bulvarı ile İnönü Caddesi arasında bisiklet ulaşımını kuvvetlendirmek için ilave bisiklet yolu önerildi.



YENİ HAFİF RAYLI SİSTEM HATTI
Planın en dikkat çeken noktası ise Mithatpaşa Meydanı ile Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi arasında bir hafif raylı sistem hattı güzergahı belirlenmesi oldu. Bu hattın ‘Mustafa Kemal Sahil Bulvarı, Karantina Tramvay İstasyonu ve Mithatpaşa Kentsel Sit Alanı’ başlangıcı olmak üzere kuzey-güney yönünde Şehit Ceysu Ceylan Sokak güzergahından; İnönü Caddesini geçerek Gazeteci Hasan Tahsin Caddesi üzerinden İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne bağlanması öngörülüyor. Bu hattın füniküler şeklinde yapılması bekleniyor.

Bölgeye turistik bir değer kazandırmak amacıyla önerilen bu proje ile ilgili plan açıklama raporunda “Raylı toplu taşıma sistemleri, planlama alanının kuzeyinde ve güneyinde doğu-batı aksı boyunca hayata geçirilmiş olup; kuzeyde altı istasyonuyla tramvay hattı, güneyde dokuz istasyonuyla İzmir Metro hattı bulunmaktadır. Ancak alanın kuzey-güney aksı doğrultusunda topoğrafik olanaksızlar ve yapılaşmasını tamamlamış yoğun özel mülkiyet dokusunun oluşturduğu meskun konut alanları nedeniyle mevcutta raylı sistem bağlantısı kurulamamıştır. Planlama alanı bütününde önemli bir ulaşım projesi olan raylı toplu taşıma ulaşım sistemi bu alanda ulaşıma ve erişilebilirliğe çözüm bulmak, ayrıca bölgeye turistik bir değer kazandırmak amacıyla önerilmiştir. Hem planlama alanı içerisinde hem de çevresindeki toplu taşıma sistemleri ile bütünleşerek kent geneline hizmet vereceği değerlendirilmektedir.” ifadeleri yer aldı.