GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
17 Kasım 2022 Perşembe 18:58

Büyükeşhir'den Roman Köyü iddialarına yalanlama ve 37 bin zeytin ağacı için karar!

Sayıştay tarafından hazırlanan raporda İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ait 37 bin 574 ağacın bulunduğu ancak bunlardan faydalanılmadığı tespiti sonrası belediye harekete geçti.  Büyükşehir Meclisi’nde konuşan Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mustafa Özuslu, ilçelerde bulunan kooperatifler aracılığı ile bu zeytin ağaçlarından ürün alımının sağlanması için protokol hazırlandığı kaydedildi. Ayrıca Roman Köyü ile ilgili olarak Büyükşehir'e yöneltilen iddialara da yanıt verildi.

EGEDESONSÖZ- İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi Kasım ayı 3’ncü oturumu Başkan Tunç Soyer’in yokluğundan İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mustafa Özuslu başkanlığında biraraya geldi.

ROMAN KÖYÜ’NDEKİ İDDİAYA YALANLAMA
Meclis ilk oturumunda AK Partili Meclis üyesi Sema Yeşilmen’in Roman Köyü’ndeki kaçak inşaat alanı ile ilgili gündeme getirdiği inşaat ileilgili malzemelerin Büyükşehir’den getirildiği iddialarına Özuslu’dan yanıt geldi. Özuslu açıklamasında “Sayın Başkanımıza meclis bittikten hemen sonra sordum. Külliyen yalan. Böyle birşey yok dedi. Kayıtlara geçsin” diye konuştu.

O AĞAÇLARI TEK TEK BİZ SAYDIK
Sayıştay tarafından İzmir Büyükşehir Belediyesi ile ilgili hazırlanan raporda 37 bin 574 adet zeytin ağacının bulunduğu ancak belediyenin bu ağaçlardan faydalanmadığı konusunu geçtiğimiz mecliste AK Parti Grubu gündeme taşıdı. Konu ile ilgili olarak Başkan Vekili Özuslu’dan yanıt geldi. Özuslu açıklamasında “ağaçları saptayan biziz, sayıştay denetçisi bu ağaçları tek tek saymadı. Ayrıca ağaçların sayısı 37 bin 574 değil. Bu projeksiyon rakam. 18 bin 739’dur gerçeği.  Bu ağaçların büyük çoğunluğu bizim mezarlıklarımızda bulunuyo. 12 bin 57 adedi mezarlıkta… Geri kalanı ise merkez ilçelerimizde ve dış ilçelerde mezarlık harici yerlerde var. Tarım Daire Başkanlığımız bifiil saymış. Bu geniş alan diye alan tabir edilen alanlarda da var. Bunları sayamamışız. Çünkü dağın tepesinde… Orası ileilgili Sayıştay iki ile çarparak projekte ediyor ve aşağı yukarı 37 bin ağacınız var diyor. Kamu kaynağının kullanımının gereğinin yapılmasını istedi Sayıştay. Haklıdır, gereği yapılıyor hakikaten. Bir kısmı budanması gerekiyor, bir kısmı perişan durumda… Bir kısmı ürün de veriyor. Bunlarla ilgili çalışmayı tarım dairemiz yapıyor. Sayıştay çalışmasının üzerine de bir protokol yapılması planlanıyor. Bu protokol ile ağaç nerede, örneğin Karaburun’da… Vatandaşın kurduğu kooperatif ile sözleşme yapılarak hasadın yapılması planlanıypor. Sayıştay da bu yönde bir telkinde bulunmuş. Ne elde ettik? Oradaki bir ağaçtan 1 litre yağ elde ettik. Nasıl oldu? Oradaki kooperatiften arkadaşlar çalıştı, elde etti. 1 litresini bize verecekler, 2 litresini kendisi alacak. Onlarda 1 litresini çalışana 1 litresini de gelir elde etmek için kooperatife alacak. Böyle bir formül üzerine çalışılıyor” dedi.

ÜÇ BELEDİYENİN BÜTÇESİNE ONAY
Diğer yandan Torbalı, Kiraz ve Beydağ belediye meclislerinin 2023 yılı mali bütçesi oybirliği ile meclisten geçti.