GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
25 Mayıs 2024 Cumartesi 08:39

Buca’ya zehir madeni yolda!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı İzmir’de 3 yeni maden ocağı açılması için daha izin verirken verilen izne göre Tahtalı Barajı Koruma Havzası’ndaki Buca-Kaynaklar’daki ormanlık alanda kurşun ve çinko aranacak. Tezlere konu olan ocağın açılması için ilk olarak Osmanlı Devleti’nin son dönemlerinde İzmir’de yaşayan İngiliz levanten Ernest Abbott’a onay verilmiş ancak ocak açma girişimi başarısız olmuştu.

Metehan UD / EGEDESONSÖZ - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü  son taşınmaz komisyonu kararlarını açıkladı. 

22 Mayıs 2024 tarihinde açıklanan komisyon kararlarına göre ülke genelinde 256 bölge arama ruhsatı taleplerini onayladı. 

İzmir’de de 3 yeni maden ocağı açılması gündemde. Alınan kararlara göre Uloğlu Grup İnşaat isimli şirkete Tire’de 2 tane linyit ocağı araması için ruhsat verildi.  

En dikkat çeken izin ise Buca için verilen çinko ve kurşun ocağı arama ruhsatı. Bakanlık, İstanbul merkezli Express Dijital Pazarlama Şirketi’nin talebini onayladı.

TEZ KONUSU: OSMANLI DÖNEMİNDE RAPORLANDI
Uşak Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nden Fatma Emek’in 2013 tarihli II. Meşrutiyet’ten Cumhuriyet’e Geçiş Sürecinde İzmir’de Madencilik (1908-1938) yüksek lisans tezine göre Osmanlı Devleti’nin son dönemlerinde o zamanki adıyla Tahtalıköy olan şimdiki adıyla Kaynaklar’da simli kurşunla karışık çinko madeninin olduğu raporlandı. 

710 dönümlük maden sahası 1 Mart 1909 tarihinde 99 sene boyunca işletilmek üzere İngiliz levanten Ernest Abbott’a ihale edildi. Ancak Abbott, rezervin zayıf bulunmasından kaynaklı bundan vazgeçti. 

KALKINMA RAPORUNDA YER ALDI
Kapatılan Devlet Planlama Teşkilatı’nın 2001 yılında yayımladığı Sekizinci Beş Yıllık Kalkınma Planı Madencilik Özel İhtisas Komisyonu Raporu’nda, Buca Madentepe bölgesinde kurşun ve çinko rezerv alanlarından bahsediliyor. 

TAHTALI BARAJ HAVZASI
Tahtalı Barajı ’Uzun Mesafe Koruma Alanı’nda kalan Kaynaklar bölgesinde açılması planlanan kurşun ve çinko ile ilgili yakın zamanda ÇED sürecinin başlatılması bekleniyor.

2 OCAĞA DA UZATMA
Bakanlık ayrıca Güzelbahçe’de Karabacak Mermer Madencilik tarafından işletilen mermer ocağının ve Bayındır’da Çimstone İnşaat tarafından işletilen kuvarsit ocağının da ruhsat sürelerini uzattı.