GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
29 Kasım 2022 Salı 14:22

Buca Metrosu için tarihi gün… Soyer: 4 yıl sürecek yatırımın başındayız!

Buca Metrosu için kazık çakma sürecinde alandan bir televizyon programına açıklamalarda bulunan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Bugün çok heyecanlıyız ve 340 civarında dev sütunlar yerine monte edilecek 3 ay sonunda yani Mart başlarında tünel açma makinesini ilk istasyondan yer altına sokacağız. 3 tünel açma makinesi çalışmaya başlayacak. 4 yıl sürecek büyük yatırım başındayız” dedi.

EGEDESONSÖZ- İzmir’de tartışmalar neden olan ve mahkeme koridorlarına kadar taşınan Buca Metrosu ile ilgili kritik viraj geride kaldı. Davalar nedeniyle temel atma töreninin ardından 7 aylık bir süreçte beklemek zorunda kalınan süreçte bugün metro için ilk kazıklar yerine çakıldı.

İlk kazık çakımında alandan değerlendirmelerde bulunan Soyer, “İzmir tarihinin en  büyük yatırımı 1 milyar Euro’nun üzerinde maliyeti olan ve şehrin en kalabalık ilçelerinden birinde metro çalışması başlıyor. Bu yüksek enflasyon, hayat pahalılığın tırmandığı bir anda bizim 490 milyon Euro’luk bir konsorsiyum oluşturarak yüzde 3 faizle ve 12 yıl vadeli bir finansman modeli ile başlattığımız bir proje. Tamamı İzmir Büyükşehir Belediyesi imkanları ile yapılıyor olacak. Tarihin en verimli yatırımlarından birini yapıyoruz. 4 yıl ödemesiz süre inşaat sürecine geliyor. İnşaat tamamlandığında geri ödeme başlayacak. Kimsenin cebinden para çıkmadan işletme kendi kendini ödemeye başlayacak. Bugün çok heyecanlıyız ve 340 civarında dev sütunlar yerine monte edilecek 3 ay sonunda yani Mart başlarında tünel açma makinesini ilk istasyondan yer altına sokacağız. 3 tünel açma makinesi çalışmaya başlayacak. 4 yıl sürecek büyük yatırımın başındayız” dedi.

2026 YILINDA AÇMIŞ OLACAĞIZ
İlk adımın bugün atıldığını ve bundan itibaren 4 yıllık bir sürecin olduğunu belirten Soyer, “Çok şükür hukuk sistemimiz tarafları dinledi. Açılmış bir dava vardı. İdaremiz itiraz etti ve kazandık. Topu topu 6-7 aylık bir gecikme yaşadık. Ancak bunları telafi edecek bir süreç başladı. İzmir tarihinin en büyük yatırımını başlatmanın gururu içindeyiz. En başta demiştik o metro Buca’ya gelecek diye. O metro Buca’ya gelecek. Bugünden itibaren 4 yıl sayabilirler kullanıma başlaması için. Bugün ilk 36 metrelik kolonu yer altına monte etmeye başlıyoruz. 2026 içinde bu projeyi açmış olacağız. Bu kez ilk defa içeriye dik bir metro hattı yapılmış olacak kentimizde. 11 istasyon ve 13,5 kilometrelik bir hatta sahip olacak” ifadelerini kullandı.

PARALEL YÜRÜMEYE DEVAM EDECEK
Kentte diğer yatırımlara da vurgu yapan Başkan Soyer, “İzmir Büyükşehir Belediyesi büyük biri raylı sistem atağı içinde. Biz Çiğli tramvayını bu ay içinde deneme seferini başlatacağız. Narlıdere metrosu nisan ve mart gibi deneme seferlerini başlatacağız. Ve yıl içinde 100’ncü yıl öncesi Narlıdere Metrosu’nu kullanıma açmayı hedefliyoruz. Hepsi birbiri ile paralel yürümeye devam edecek. İzmir’in geleceğinde önemli izler taşıyacak yatırımlar” diye konuştu.