GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
13 Kasım 2017 Pazartesi 10:13

Buca'da sürpriz plan değişikliğinden o isimler çıktı!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın geçtiğimiz günlerde emsal artışı vererek planları onayladığı Buca’daki arazilerin sahipleri ortaya çıktı. Araziler ise Kürümoğlu İnşaat ve hissedarlarına ait. Kürümoğulları ise Karabağlar eski Belediye Başkanı Sıtkı Kürüm’ün akrabaları olarak biliniyor.

EGEDESONSÖZ- (Özel Haber) Çevre ve Şehircilik Bakanlığı  geçtiğimiz gün İller Bankası’na devredilen Buca Kaynaklar’da 120 dönüm arazinin planlarını onayladı. İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ait Sebze Meyve Hali ile Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’nin uygulama otelinin karşısındaki ormanlık alanda yapılan yeni plan tadilatı askıya çıkartıldı. Bakanlık, emsal artışı vererek konut imarına ticaret de ekledi. Ayrıca villaların bulunduğu alanı da kapsayan bölge planlamasında inşaatı 6 kat’a kadar çıkarttı.

-İZMİR'DE İLLER BANKASI'NA DEVREDİLEN ARAZİLERE 'BAKANLIK'TAN ÖZEL PLAN'

İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Buca Belediyesi’nin itiraz etmeye hazırlandığı belirtilen yeni plan değişikliklerinin daha önce de gündeme geldiği öğrenildi. Büyükşehir Belediyesi tarafından 2012 yılında yapılan “Buca Kaynaklar Mahallesi Hal Karşısı Mevkii, 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı Revizyonu”na,  parsel sahiplerinin itiraz ettiği ve plan değişikliği istediği ortaya çıktı.

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisinin 12/08/2011 tarih ve 05.724 sayılı kararına “planlama alanına ilişkin hukuki süreçler, üst ölçekli planlar ve uygulamalar da dikkate alınarak yeniden değerlendirilmesi” gibi gerekçelerle yapılan itirazın Büyükşehir İmar ve Bayındırlık – Hukuk Komisyonları tarafından müşterek raporla ret edildiği tespit edildi.

İŞTE O İSİMLER
Büyükşehir ve ilçe belediyesine yapılan itiraz sonucu bir olumlu gelişme yaşanmayınca mülk sahiplerinin arsaları İller Bankası’na devrettiği sonrasında ise buraya yeni planlama yapıldığı netleşmiş oldu.

Bakanlığın onayladığı plana göre 120 dönümlük arazi hissedarları arasında devir işlemi yapılan İller Bankası yer alıyor. Banka ile birlikte arazinin büyük bölümü Mehmet Nuri Kürümoğlu ve Yavuz İsmet Kürümoğlu’na ait görünüyor. Kürümoğlu’nun hissedarları arasında Ahmet Cesurlar ve Nihal Cesurlar isimli şahıslar bulunuyor.

İzmir’de farklı yerlerde inşaat projelerine imza atan Kürümoğlu ailesinin Karabağlar eski Belediye Başkanı Sıtkı Kürüm ile de akrabalık bağları bulunuyor. Kürümoğlu ailesinin Ankara merkezli İller Bankası’nın farklı yerlerde altyapı işlerine imza atan şirketleri yer alıyor.